Filippa är 19 år och VD  – här är hennes bästa karriärtips

Filippa är 19 år och VD – här är hennes bästa karriärtips

I juni förra året tog 19-åriga Filippa Klippel studenten och i dag är hon VD. För Baaam avslöjar hon sina bästa karriärtips!

När Filippa Klippel såg annonsen för tjänsten som VD för ett av Sveriges största städföretag, tvekade hon inte det minsta på att ansöka. I trean på gymnasiet drev hon UF-företag och insåg att företagande var hennes grej och något som hon ville fortsätta med.

Och det har hon minst sagt gjort! Filippa fick tjänsten och arbetar i dag, 19 år gammal, som VD i företaget.

Läs mer 15 tips till dig som börjar på universitetet i höst

Har du alltid vetat att du ville satsa på karriären?

– Ja, jag har vetat att jag vill komma någonstans, men inte riktigt vad jag ville göra. UF-företaget jag hade i gymnasiet gav mig så himla mycket. Jag utvecklades på ett personligt plan och fick se hur företaget utvecklades och det sporrade mig att vilja fortsätta på samma spår även efter studenten, så när jag såg tjänsten tänkte jag att ”det är nu eller aldrig”, säger Filippa till Baaam.

Hur är det att vara VD som 19-åring?

– Jag har inte jobbat så länge än, men det är otroligt roligt och mycket ansvar. Under de senaste dagarna har jag gjort saker som jag aldrig gjort förut. Jag lär mig nya saker hela tiden.

Har du alltid varit så framåt och driven?

– Nej, i grundskolan tog jag ingen plats alls och gillade till exempel verkligen inte muntliga presentationer. Men i gymnasiet ändrades det. Då fick jag bra och peppande lärare och de hjälpte mig. Så småningom släppte dessa obehagskänslor och jag blev tryggare. Mina lärare trodde alltid på mig, och jag hade nog inte hoppat på den här tjänsten om de inte hade stöttat mig.

Vad gör du om tio år?

– Jag hoppas självklart att företagandet har gått superbra och att jag har lyckats skapat många nya arbetstillfällen. Jag kanske föreläser för unga personer som vill göra det som jag går igenom nu.

Läs mer: 7 saker du måste ha koll på innan du kräver högre lön

Vad är dina bästa karriärtips?

– Prova alltid innan du säger att något inte går. Jag har tvivlat på mig själv och min förmåga men ändå alltid utsatt mig för det som känts jobbigt, vilket har gjort att jag vuxit som människa. Du klarar mer än du tror! Omge dig också med personer som är stöttande och peppande, det är viktigt för självförtroendet och självkänslan.

Skulle du rekommendera andra tjejer att göra samma resa som du?

– Absolut! Ta chansen om ni får den eller skapa er själva den möjligheten. VD-posten har länge varit mansdominerad och det är dags för oss unga kvinnor att visa vad vi kan!

Foto: Privat, IBL