Kom du inte in på drömutbildningen? Så gör du nu!

Kom du inte in på drömutbildningen? Så gör du nu!

Baaam guidar dig till hur du gör nu – allt om reservplatser, sen anmälan och andra antagningen.

Andra antagningsbeskedet

Kom du inte in i första urvalet betyder det inte att dina chanser är över. Många kommer nämligen att tacka nej till sina platser, de kanske helt enkelt kom på att det var något annat de ville göra, och därför placeras alla som sökt en linje men inte kommit in på den i en kö. Den 2 augusti skickas sedan det andra antagningsbeskedet ut. Kommer du in då – grattis! Du behöver faktiskt inte göra någonting mer, nu är det klart!

Reservintagning

Står du fortfarande som reserv efter andra antagningen? Det kan lösa sig ändå. Många kommer fortfarande att tacka nej i takt med att de kanske kommer in på utbildningar som låg högre upp på deras prioriteringslista. Så stå bara kvar i kön och håll tummarna!

Gå på uppropet

Det är vanligt att alla som antas till en utbildning faktiskt inte dyker upp när det väl är dags. Därför antar vissa högskolor och universitet fler sökande än de har platser på sina utbildningar – bara så de vet att platserna blir fyllda och de slipper då kalla reserver direkt när någon hoppar av. Men ett sätt att faktiskt komma lite före i kön kan vara att gå på uppropet även om du inte är antagen. Det är en chansning men det kan fungera! Ibland släpper de in folk på kursen bara för att de är där och visar intresse.

Ha tålamod

Även om terminen börjar och allt känns kört så är det inte det. Väldigt många fortsätter att hoppa av under terminen och då fyller lärosätet på med elever från reservlistan. Det kan alltså fortfarande bli din tur att släppas in!

Sen anmälan

Många lärosäten fyller inte upp platserna på sina kurser och då öppnar de en sen anmälan. Det är alltså kurser som har platser kvar – de är därför mycket lättare att komma in på och kan vara ett sätt att komma iväg till den där studentstaden även om du inte kom in på just det du tänkte. Kanske värt en chans?

Läs mer:
Nu kan du plugga ”Beyoncé” på universitetet
De startade appen som ska motverka psykisk ohälsa
11 tips för dig som ska börja plugga i en ny stad

Bildkälla: Thinkstock