Natalie vill få kvinnor att satsa på aktier – här är hennes bästa tips

Natalie vill få kvinnor att satsa på aktier – här är hennes bästa tips

Aktievärlden har länge varit männens arena. Det sporrade Natalie Eriksson att skriva boken ”Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare”. För Baaam berättar hon om sina bästa aktietips – och vad man aldrig ska göra.

För några år sedan började Natalie Eriksson att intressera sig för aktier. Hon ville ta sitt sparande till nästa nivå och köpte en radda böcker för att lära sig mer. Då insåg hon att de flesta var skrivna av och för män. Det gav henne idén till boken ”Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare” som släpps i nästa vecka.

Läs mer: Ekonomiexperten: ”Därför ska alla kvinnor ha ett fuck off-konto”

I den har hon intervjuat nio kvinnliga börsexperter om deras bästa aktietips, bland dessa återfinns Therese Lundstedt, vd för Aktieinvest och Patricia ”Tradingmamman” Hjärtner. Och det fanns ett tydligt skäl för att bara lyfta kvinnor – Natalie ville visa att kvinnor visst kan ta sig in i den mansdominerade börsterrängen.

– Jag vill kunna inspirera ännu fler kvinnor att våga testa aktier. För att kunna se att det finns kvinnor som gör den här resan spelar förebilder en stor roll. Därför valde jag att lyfta upp kvinnliga aktieprofiler för att höra hur de tänker och hur de kom dit de är i dag, säger Natalie till Baaam.


Läs mer: Ta kontroll över dina pengar – apparna som gör jobbet åt dig

En anledning till att hon skrev boken var också för att hjälpa kvinnor att få ekonomisk självständighet.

– Börsen har under lång tid dominerats av män och även om vi pratar mycket om lönegapet i Sverige så tar vi mer sällan upp skillnaden i ägande som finns. Kvinnor äger mindre än män och om ekonomisk självständighet för kvinnor är en viktig fråga så är måste man också lyfta de olika sparalternativ som finns tillgängliga. Och då är börsen en del av det. Jag vill att alla kvinnor ska förstå vad börsen är och hur den fungerar så man kan välja det alternativ som passar en själv bäst.

Det är dock lätt att hamna snett när man börjar med aktier. Natalie berättar att ett tidigt misstag hon gjorde var att lita för mycket på andras råd – och för lite på sig själv.

– Jag har varit rädd att lita på magkänslan. Många säger att man ska satsa på stora och stabila företag – vilket såklart kan vara smart. Men många företag jag verkligen tror på och nu har investerat i tog det mig ett tag att våga satsa på. Det önskar jag att jag gjort tidigare.

Läs mer: Pauline, 30: Sju saker jag lärde mig när jag startade eget


Ett generellt råd hon vill ge de som funderar på att våga sig ut i aktievärlden är att ta risker – men inte för stora.

– Det är alltid en risk att placera pengar så gå inte in på börsen med pengar som du verkligen behöver. Kan du dock avvara lite extra varje månad så har du en god chans för avkastning med hjälp av börsen. Och det räcker verkligen med ett par hundra kronor.

Ytterligare ett tips Natalie lyfter är att sprida ut riskerna.

– Om du har pengar på ett sparkonto utan ränta kommer de inte att öka i värde. Försök då istället att fördela dina pengar mellan sparkonto, fonder och aktier. Det är ett bra tips att gå efter.

Läs mer: Sugen på att lämna din partner? Så skyddar du dina pengar


Natalies bästa tips till aktienybörjare

1. Ha en buffert

Med en buffert behöver du inte oroa dig för att börsen går upp och ned – för det kommer den att göra. Och sprider du därtill ut riskerna mellan aktier, fonder och sparkonton säkrar du upp än mer.

2. Gå in med summor du är trygg med

En del investerar enorma summor och lever på sina börsinvesteringar, medan andra investerar smått då och då. Gå till dig själv och utvärdera hur du vill göra utifrån din plånbok och livssituation.

3. Lyssna inte för mycket på andra

Det finns i börssammanhang många som pratar om specifika bolag och aktier – men alla jag pratat har gjort sina sämsta investeringar när de har lyssnat på andra. Man vet aldrig varför en viss person talar sig varm för vissa aktier – det kan handla om allt från att man kanske inte vet vad man haussar upp eller för att man har en dold agenda. Du kan såklart ta lärdom av andras kunskap men välj aktier efter eget huvud.

Foto: IBL