Nykär? Därför ska du prata pengar NU – och här är 4 smarta sätt att ta upp det

Nykär? Därför ska du prata pengar NU – och här är 4 smarta sätt att ta upp det

Mysaftnar i soffan, promenader hand i hand, middag med levande ljus och – jo, faktiskt! – snack om ekonomi. Annars riskerar du både förhållandet och din framtid. Här förklarar experten varför.

Nyss träffat din drömpartner och trampar runt på rosa moln? Känns det fel att prata pengar? Tänk om!

– Det är när man är nykär som man ska ordna upp allt ekonomiskt på bästa sätt för då blir risken att det blir stora bråk sen mycket mindre, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

Läs också: Ekonomiexperten: ”Därför ska alla kvinnor ha ett fuck off-konto”

Se det inte som oromantiskt att prata pengar – tvärtom. Det är ett sätt att ta hand om varandra inför framtiden. Det är minst skilsmässorisk i jämställda förhållanden och de där man vågar vara öppen och prata om pengar.

– Det finns fullt med risker om man låter bli att prata ekonomi i början. Det är bara att gå in på valfritt forum på nätet och se hur illa det kan gå.

Det är oftast tjejen i förhållandet som råkar värst ut ekonomiskt när förhållanden går i kras, menar Annika.

– Hon tar ansvar för mat och barn och han de stora investeringarna. Är man inte gifta får han ta med grejerna när han går och hon har ingenting om vi ska vara krassa, det är tyvärr väldigt vanligt.


Missa inte! Så tar du reda på vad kollegan tjänar – 5 tips från experten

Annikas 4 råd – Så här kan du ta upp ekonomisnacket

1. I samband med deklarationen

Nu när det är dags att deklarera kan du visa din blankett och säga: ”Kolla så här ser min ekonomi ut, men du, hur ska vi göra med pengar framöver?”

2. Passa på när något sker

Händer det något i bekantskapskretsen som för tankarna till er privatekonomi, kanske något par som går isär? Då kan du ta upp att ”så illa som det gick för dem vill inte vi ha det.” Dra lärdom av deras öde och försök förebygga att det händer er.

3. Ta tjuren vi hornen

Gör det inte krångligare än vad det är. Säg rakt upp och ner: ”Nu är det så här. Vi behöver handla mat, vi behöver betala det här och det här. Ska vi sätta oss ner vid köksbordet och rita upp lite hur vi delar på det.”

4. Prata om det på ett positivt sätt

Istället för att få det att låta som snålhet eller bara prata sparande så försök hitta positiva ord att använda. Som att ni ska förverkliga drömmar ihop.

Så här kan ni dela på ekonomin
Det är bra om ni har varsitt sparkonto, råder Annika. Dela sedan på utgifterna till exempel så att ni har lika mycket kvar att röra er med när allt är betalt eller utifrån vad ni tjänar. Ni kan också lägga alla pengar i en pott eller föra kassabok och dela på rubbet.

Läs också:
7 saker du måste ha koll på innan du kräver högre lön
Så många kvinnor låter lönen påverka om de ska bli gravida
Kvinnor tjänar 10 procent mindre än män – var med och #nailalönen

Foto: IBL