tjäna extra pengar

Så tjänar du extra pengar inför sommaren (knepen du aldrig testat!)

Det är bara ett par veckor kvar till sommaren och om plånboken ekar tom finns det faktiskt en rad sätt att tjäna extra pengar på – som du nog aldrig har tänkt på tidigare.

Utanför ditt fönster: Vår. I din plånbok: Ingenting, bara kvitton. De goda nyheterna är att du snabbt kan vända din situation – Baaam har tipsen gör att du kan tjäna extra pengar till sommaren.

1. Låt lockarna falla

Att klippa av sig och sälja håret är inget för den fega, men om du funderar på en ny frisyr kan du slå två flugor i en smäll. Perukmakare ger mellan 10 och 15 kronor per gram hår, oftast under förutsättning att ditt hår är minst 30 centimeter långt och obehandlat. Ett avklippt hår kan ge dig allt från 500 kronor till någon tusenlapp. Smink och perukmakarna i Stockholm och Göteborgs perukmakeri är två ställen som köper hår.

2. Panta mera

Snabba cash och bra för miljön! Det här är ett gammalt beprövat knep för att dryga ut kassan. Det enda du behöver är tålamod (och eventuellt ett par plasthandskar). Att ha en smart strategi ger förstås mer klirr i kassan. Festivalområden och välbesökta parker brukar vara bra platser när du vill plocka burkar och flaskor.

3. Sälj dina gamla kläder

Lämna kläder, skor och accessoarer som du inte längre vill ha till en secondhandbutik, eller sälj dem online på sidor som Tradera och Blocket. Att sälja själv på nätet innebär ofta att du får bättre betalt. Om du till exempel köpt märkesplagg på rea kan du faktiskt få mer för plagget än du betalade, eftersom det originalpris du anger självklart ska vara det som plagget ursprungligen kostade (även om inte du betalade det). Ka-ching!

4. Hyr ut lägenheten

Det här är perfekt för dig som ska resa bort (eller har väldigt schyssta kompisar som låter dig sova på soffan i någon vecka). Du lägger helt enkelt upp bilder på din lägenhet och skriver några rader på en uthyrningssajt. Medan du sover någon annanstans kan du tjäna tusentals kronor. En superpopulär sajt är Air bnb som finns i 192 länder. Här kan folk från hela världen se din bostad och ett attraktivt läge innebär att den hyrs ut blixtsnabbt.

5. Prata hela vägen till banken

Att delta i marknadsundersökningar innebär att du under någon timme får sitta och diskutera ett ämne, testa en produkt eller svara på frågor tillsammans med andra deltagare. I gengäld får du, enligt företaget Beyond research, upp till 999 kr per tillfälle, eller samma värde i presentcheckar.

6. Klä av dig och casha in

För den oblyge kan ett jobb som krokimodell vara toppen för att tjäna extra pengar. Det enda du behöver göra är att stå avklädd i olika positioner framför koncentrerade kreatörer som avbildar dina fina konturer, för att sedan lämna stället med pengar i handen. Standarlönen för en krokimodell är enligt KYO (Konstmodellernas yrkesorganisation) cirka 100 kr i timmen.

7. Hyr ut dig själv

Du kanske kan hjälpa någon att gå ut med hunden, ha sommarundervisning eller sitta barnvakt? Eller kanske flytthjälp, målning, städning, clown på barnkalas – möjligheterna är oändliga. Fundera på vilken eller vilka tjänster just du kan erbjuda och annonsera ut dem på passande ställen.

8. Bli en försökskanin

Det låter läbbigt, men du kan tjäna bra med pengar på det här, samtidigt som du hjälper vetenskapen framåt. Om du anmäler dig som försöksperson till olika medicinska tester eller psykologiska undersökningar kan du tjäna allt från ett par biobiljetter till flera tusentals kronor. På Studentkaninen.se listas pågående projekt efter område och vad du får för ersättning. Även Forskningsperson.se och Forsoksperson.se listar pågående kliniska studier. Viktigt! Tänk på att noggrant ta del av all information kring eventuella villkor och risker. Om testet kräver mycket tid och engagemang kanske timlönen inte blir så hög trots allt.

9. Shoppa för pengar

Här handlar det inte om några grova inkomster, men det är ett väldigt kul sätt att få in extra kulor på. Som mystery shopper låtsas du helt enkelt vara kund och går runt till olika butiker för att bedöma deras servicenivå. Genom exempelvis företagen Gapbuster eller Marketforce kan du få runt 100 kronor för besväret.

10. Satsa på modellkarriären

Att stå som nakenmodell för konststuderande är inte den enda typen av modelljobb som ”vanliga” människor kan tjäna pengar på. De festa modellagenturer har en avdelning för så kallade people-modeller, personer som behövs till reklamfilmer eller annat där det inte krävs ett traditionellt modellutseende. Kolla exempelvis in Mikas modellagentur.

11. Bli en stjärna

Som statist kan du tjäna allt från ett par hundra till flera tusen kronor. Att få vara med på en filminspelning och hänga med skådisar skulle vi ändå göra nästan gratis, eller hur? Kolla in Statist.se där nya projekt läggs upp kontinuerligt.

12. Gör en egen webshop

Idag finns flera olika portaler för att enkelt sälja egentillverkade produkter. Etsy är en marknadsplats som funnits ett tag och är smidigt för dig som vill sälja handgjorda produkter eller vintage-prylar. Etsy tar en liten procent av det du säljer men i gengäld når du ut till hela världen och får hjälp med allt från skattebetalning och moms till försäljningstips.

14. Hyr ut dina grejer

På sajten hyrahyra.se kan du lägga ut i princip vad som helst som andra får hyra: en cykel, mormors gamla servis eller ett instrument. Det mesta går att hyra ut här, och det är praktiskt som bara den!

Läs även:
Det kan du köpa om ett år om du skippar take away-latten i dag
Douchekillar släpper öl med smak av snippa
7 anledningar till att en hund är bättre än ett förhållande

Foto: Thinkstock