Artikeln innehåller reklamlänkar
15 saker du behöver ha hemma innan du fyller 30

15 saker du behöver ha hemma innan du fyller 30

Hemmet är ofta en rörig, salig blandning av något lånat, något köpt och något... stulet av föräldrarna. Men innan du fyller 30 borde du styra upp åtminstone de här 15 sakerna hemma.

Att växa upp, flytta hemifrån och reda ut sitt liv är svårt. Särskilt när man inser att man måste köpa ett helt nytt hem – därför är det smart att ta det stegvis, leta grejer hos föräldrarna, få från vänner, köpa på second hand. Men när man bott hemifrån ett tag börjar hela den där mixen kännas minst sagt rörig. Här är därför 13 saker du faktiskt behöver ha hemma innan du fyller 30.8 eller 12 vinglas. Det funkar inte längre att dela ut diverse hopplockade vattenglas och koppar när du bjuder på middag, ha ett ordentligt set med vinglas. Det behöver inte vara dyrt!

Dessa glas kommer i 4-pack och kostar bara 199 kronor. Här kan du köpa dem (länk till butik).


Likadana galgar. Vi har alla en rad omaka, halvtaskiga galgar i garderoben och hallen – men det är faktiskt värt att satsa på en radda likadana galgar som automatiskt gör att hemmet känns mer organiserat. Finns väldigt billigt i många affärer.

På Åhlens kan du köpa ett 5-pack med silvriga galgar. Här kan du läsa mer och köpa dem (länk till butik).


En bekväm madrass. Släng den där gamla, knöliga madrassen du haft så länge att du inte ens minns om du själv köpt den. Investera i en madrass som är anpassad efter hur du sover och din kropp. Din rygg kommer att tacka dig!

På Mio hittar du denna bäddmadrass som lyxar till din säng. Här kan du läsa mer och köpa den (länk till butik).


Växter. Sluta skyll på att du dödar alla dina krukväxter – ta bara ditt ansvar och vattna dem två gånger i veckan så kommer de må hur bra som helst och bidra till bättre luft inomhus. Bor du mörkt? Finns växter för det också, inga ursäkter!

Här är 11 plantor till och med du kan få att överleva


Fotografier. Du har hela mobilen full av bilder – och ingenting på väggarna. Ta nu bara tag i saken och framkalla lite bilder på dina nära och kära som du kan sätta upp hemma.

Här kan du köpa en portabel fotoskrivare från Teknikmagasinet (länk till butik). Sedan är det bara att köpa några klämmor som gör att du kan hänga upp bilderna. Här hittar du dessa från Jotex (länk till butik).


Ett sykit. Det är inte charmigt att gå runt i trasiga kläder och att lämna in dem till skräddaren bara för att en knapp lossnat är ohållbart. Skaffa bara ett billigt, litet sykit men nål och tråd så du kan fixa kläderna snabbt – det är en riktig räddare i nöden.

På Apotek Hjärtat finns ett portabelt sykit som räddar dig i nöden, här kan du läsa mer och köpa det (länk till Apotek Hjärtat).


Matchande porslin. Det finns en viss stil i lite omaka, andrahandstallrikar – men när det är dags för stora middagen och du står där med fem tallrikar av en sort, två av en annan och en av en tredje känns det mindre roligt. Bara köp ett billigt set så du kan duka snyggt.

Dessa tallrikar hittar ni på Jotex, och de kommer i 2-pack. Här kan du läsa mer och köpa dem (länk till butik).


Ett strykjärn. Du kan inte komma undan med skrynkliga kläder jämt och den där ursäkten att kasta saker i tvätten för att de är skrynkliga och du ska fixa det sedan är faktiskt inte rimligt. Skaffa dig bara ett strykjärn – det tar max 5 minuter att stryka dagens outfit och du kommer att se så mycket snyggare ut direkt.

Teknikmagasinet har ett strykjärn för bara 99 kronor. Här kan du läsa mer och köpa det (länk till butik).

Läs också: Bostadsbristen i Sverige bland unga leder till psykisk ohälsa


En brandsläckare. Här finns inga ursäkter, du måste ha en brandsläckare och en brandvarnare för det är rent krasst skillnaden på liv och död.

Den här stilrena pulversläckaren kan rädda livet på både dig, dina grannar och ditt hem. Här kan du läsa mer och köpa den (länk till butik).


En vass kniv. Så du har ett gäng halvslöa knivar som fungerar och som är helt harmlösa. Jättebra, men att såga sig igenom en bit kött bara för att kniven är dålig funkar inte. Skaffa en bra kniv eller en knivslip.

Den här knivslipen hittar ni på Ellos och här kan du köpa den. (länk till Ellos)


11. En verktygslåda. Du kan inte ringa pappa varje gång du måste sätta upp en hylla. Skaffa dig en verktygslåda med hammare, skruvmejsel och vattenpass och börja lära dig själv.

På Åhlens kan ni hitta en verktygslåda i stål som rymmer det mesta. Här kan du läsa mer och köpa den. (länk till butik)

Läs också: Så gör du för att få ett förstahandskontrakt i Stockholm


En vas. Tro det eller ej men du kommer att få blommor vid många tillfällen i ditt liv. Och visst att din vattenkanna nog gör jobbet men det ser inte bra ut. Åtminstone en vas borde du ha hemma.

På Åhlens kan ni hitta fina ”bubbelvaser” i olika storlekar. Här kan du läsa mer och köpa dem (länk till butik).


En bra dammsugare. Varför ska du stå och gnugga fram och tillbaka med din gamla trasiga dammsugare när du kan spara både tid och på golven genom att köpa en ny. Det behöver inte alls bli dyrt men det kommer att bli lättare.

Den här dammsugaren kostar under tusenlappen men kommer underlätta städningen rejält. Här kan du läsa mer och köpa den (länk till Ellos).


En viktiga papper-pärm. Så alla viktiga papper ligger utspridda på lite olika ”bra” ställen i lägenheten och räkningarna försvinner lite mystiskt ibland? Det är lugnt, vi har alla varit där. Men det är dags att skaffa en pärm där du sorterar och sätter in allt från anställningsavtal till kvitton och försäkringspapper. Bara gör det.

På Åhlens kan du hittade matchande pärmar och tidsskriftssamlare. Här kan du köpa dem (länk till butik).


En första hjälpen-låda. Hemmet är en farlig plats, jo allvarligt. Så du behöver faktiskt ha lite enkla första hjälpen-grejer hemma. Åtminstone en låda där du har plåster, sårrengöring, värktabletter och ett tryckförband.

På Apotek Hjärtat kan du hitta ett första hjälpen-kit som har det nödvändigaste. Här kan du läsa mer och köpa det (länk till Apotek Hjärtat).

Läs mer:
Rensa hemma! Sju sätt att få ordning i ditt liv inför det nya året
Guide: Viktiga saker att tänka på när du köper lägenhet
3 kvadratsmarta lägenheter till salu i 3 olika stilar

Källa: Cosmopolitan

Foto: Flora Wiström