20 snabba frågor på Baaam med Kajsa Ekis Ekman

20 snabba frågor just nu – med Kajsa Ekis Ekman

Kajsa Ekis Ekman är debattören och författaren som kämpat mot allt från Eurovision i Israel till surrogatmödraskap. Här svarar hon på 20 snabba frågor.
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren
2:30

Efter reklamen: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

(2:30)

Slå på ljud

Kajsa Ekman, 40, mer känd som Kajsa Ekis Ekman är journalist och författare. Vi kan se henne på Dagens Nyheters kultursida, med puliceringar i The Guardian och som ledarskribent på Dagens ETC.

Nyligen såg vi även Kajsa medverka i den omtalade dokumentären Persona non grata – Soran Ismail. Efter dokumentären fylldes hennes sociala medier av hyllningar för hennes uttalanden och för att hon stod på offrens sida.

Kajsa är författare till böckerna Varat och varan: prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan och Skulden: eurokrisen sedd från Aten. I april släppte hon sin nya bok Om könets existens - tankar om den nya synen på kön. I boken beskriver hon att synen på könet har förändrats från biologiskt till upplevt och hur hon tycker att det leder till att kvinnofrågan riskerar att undermineras. Det är dock något som också väckt stark kritik från flera håll, bland annat från transrörelsen som menar att hon nedvärderar hur otroligt viktig den kampen för deras rättigheter har varit.


20 snabba frågor till Kajsa Ekis Ekman

1. Outfit du alltid känner dig snygg i:

– Solglajer! De drar ihop alla kläder till en "stil". Man kan ha på sig vad som helst, slumpvis utvalda plagg som inte alls hänger ihop. Solglajerna fyller i strecken mellan punkterna och plötsligt ser allt medvetet ut.

2. Film du kan citera i sömnen:

Gudfadern, 9 to 5, Thelma and Louise.

3. Önskar du att du kunde:

– Sjunga.

4. Beställer du alltid i baren:

– Whiskey sour.

5. Bästa tryggmaten:

– Jag har inte känslor för mat.

6. Poddbesatthet just nu:

– Jag har bara hört på en podd en gång i mitt liv. Den var inget bra. De bara babblade och kom aldrig till saken. Så jag lyssnade aldrig på en podd mer. När det finns tankar som publiceras i genomarbetad form, dvs böcker, vet jag inte varför jag ska lägga tid på ett utkast.

7. Bästa barndomsfilm:

Gudfadern, 9 to 5, Thelma och Louise.

8. Mest använda emoji:

– Ingen, så jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det.

9. Guilty pleasure:

– Varför ska man känna guilt över pleasures, det förstår jag inte.

10. Skulle du aldrig laga i köket:

– Kött.

11. Bok du läst flest gånger:

Why Does He Do That av Lundy Bancroft.

12. Personlig sak i Robinson:

– Jag skulle ta med ett gosedjur som är en apmamma och ett apbarn som kramar varann. Eller nej förresten, det är ju massa sand där? De skulle bara bli förstörda. Kanske en dagbok att skriva i. Men man får bara en sak, då får man inte en penna också? Nej nu vet jag! Ett schackspel. Alla gillar schack, det blåser inte bort som spelkort och man kan variera sig i all evighet.

13. Otippad talang:

– Jag kan 6 språk och många underdialekter av de språken.

14. 3 saker som alltid finns i kylskåpet:

– Ägg, mjölk och smör.

15. Ville du bli när du var 14:

– Författare.

16. Ditt störigaste personlighetsdrag:

– Jag är envis. Min farmor sa alltid ”envis som en Ekman”. Jag ger mig inte oavsett om det är en liten sak som inte spelar någon roll. På vägen kan jag tappa bort vad poängen var, men om jag bestämt mig för att något ska hända då måste jag genomdriva det.

17. Ditt härligaste personlighetsdrag:

– Jag vet inte om det är så härligt direkt men jag har ett sjätte sinne. Jag vet ofta vad som kommer att hända och även vad folk jag nyss träffat har för bakgrund och livshistoria. Det är nog inget sinne egentligen. Det är bara erfarenhet av människor. Men jag kan sitta med en ny bekantskap och tänka ”Undrar när hon ska berätta det där som hände med hennes föräldrar”.

18. Om du var ett djur skulle du vara:

– Apa. De är ungefär som människor fast håriga.

19. Låt du aldrig tröttnar på:

Café, Eddie Palmieri.

20. Din mest kontroversiella åsikt

– Kontroversiella åsikter ska man hålla för sig själv tycker jag! Det blir så dålig stämning annars och det är aldrig kul.

Foto: Joel Nilsson

Relaterade artiklar
20 snabba frågor just nu – med Jessica Hallbäck
16 tankar när jag såg SVT:s Persona non grata – Soran Ismail
Efter Gretas klimatstrejk – nu kommer kvinnostrejken