Artikeln innehåller reklamlänkar
Dagsljuslampor

Trött på mörkret? Här ljusterapilamporna att testa hemma

Med en ljusterapilampa kan du få in lite extra dagsljus som kan pigga upp i vintermörkret. Vi listar de bästa i butik just nu!

En så kallad dagsljuslampa eller en ljusterapilampa kan vara ett sätt att känna sig lite piggare under årets mörkaste månader.

6 tips för att öka ditt välmående i pandemin
Slå på ljud

När timmarna med dagsljus blir allt färre under vinterhalvåret är det många som känner sig tröttare än vanligt och en del får till och med årstidsbunden depression, SAD (Seasonal affected disorder). En del människor sover till och med sämre under den mörka årstiden, skriver Folkhälsomyndigheten i en rapport från 2017.

Att vi känner oss tröttare beror på att kroppens produktion av sömnhormonet melatonin stimuleras när det blir mörkare ute vilket får till följd att vi känner oss tröttare.

Ljusterapilampa kan mildra symtom

Att många dessutom har jobb eller skola som kräver att vi spenderar merparten av dagen inomhus bidrar till tröttheten. Det bästa botemedlet mot trötthet och för personer med årstidsbunden depression är förstås att vistas ute när det är ljust. Men det är inte alltid att man hinner eller ens har möjlighet att gå ut under dagen då det är som ljusast.

Men om man känner sig trött kan man testa en dagsljuslampa en stund på morgonen, enligt studier kan exponering för starkt ljus på just morgonen kan mildra symtomen av årstidsbunden depression, enligt Folkhälsomyndighetens rapport. Det starka ljuset minskar kroppens melatoninproduktion och tröttheten avtar.

Ljusterapilampa på morgonen

Enligt brittiska National Health Service, NHS upplever patienter med diagnosticerad årstidsbunden depression, SAD, att de känner sig bättre efter att ha suttit med en ljusterapilampa i 30 minuter till en timme under morgonen.

För en del kan det även hjälpa med en wake up-light vid sängen, alltså en lampa som gravis bäddar in hela sovrummet i dagsljus innan det är dags att vakna.

En dagsljuslampa eller ljusterapilampa botar inte den årstidsbundna depressionen men om det kan hjälpa lite mot besvären är det inte fel att testa. Ljusterapilampor har ett väldigt skarpt ljus, intensiteten i en dagsljuslampa mäts i lux – ju högre lux desto starkare ljus. Ljusterapilampor ger vanligtvis inga biverkningar men den som är känslig för starkt ljus kan få huvudvärk.
Här har vi listat några av de bästa ljusterapilamporna som finns att köpa just nu.

Ljusterapilampor att testa hemma

Wake up-light med stegrande dagsljus och FM-radio från Philips. Läs mer och köp här.

Liten ljusterapilampa på 16,5 x 8,5 cm för hemmabruk med ljusintensitet på 10 000 lux från Beurer. Läs mer och köp här. (länk till Apotek Hjärtat)

Rund ljusterapilampa för hemmabruk från Innolux. Läs mer och köp den här. (länk till Kitchentime)

Lampan Somneo från Philips simulerar både soluppgång och solnedgång för att underlätta sömn och vakenhet. Läs mer och köp den här. (länk till Webhallen)

Rund ljusterapilampa med UV-fritt ljus från Beurer. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Bordslampan Wellner ingår i Philips Hue-system med smarta lampor och går att ställa in så att den simulerar ett kallt dagsljus. Läs mer och köp den här. (länk till Webhallen)

Lampan Lucia från Innolux är som en stor skärm och ger ett bra dagsljussken. Läs mer och klicka hem den här. (länk till Kitchentime)

Kompakt ljusterapilampa 21x 13 cm från Beurer. Läs mer och klicka hem den här. (länk till butik)

Läs mer:

Behåll glow och lyster i vinter! 12 produkter som gör jobbet

10 saker du aldrig ska säga till någon som mår dåligt