10 saker du aldrig ska säga till någon som mår dåligt

Många kämpar med psykisk ohälsa och på grund av att det fortfarande är ett så tabubelagt ämne är det många som lider i tysthet. Här är tio saker du aldrig ska säga till någon som mår dåligt.
Slå på ljud

Om någon väljer att berätta för dig att de inte mår särskilt bra gäller det att finnas där som stöd – men även att väga dina ord väl. Det finns en del saker som du faktiskt bör undvika att säga till den du står nära för att undvika onödigt skam- och skuldbeläggande.

Här är 10 saker du aldrig ska säga till någon som mår dåligt.

1. ”Släpp det bara!”

När du säger till en person som mår dåligt att hen bara borde ”släppa det” eller ”rycka upp sig” gör du personens lidande till en bagatell. Din vän vill ju inget hellre än att bli gladare, men att bara muntra upp sig är ingen lätt uppgift.

2. ”Det är bara hjärnspöken”

Att säga till någon att smärtan de känner bara finns i ”ditt huvud” är inte särskilt konstruktivt och reducerar det dåliga måendet till något som kan fixas genom att bara ändra tankemönster.

3. ”Andra har det mycket värre än dig”

Även om det stämmer att andra kan ha det mycket värre än den som är ledsen går det inte att jämföra lidanden på det sättet, och det ändrar inte heller på det faktumet att din kompis går igenom en tuff period. Att säga till någon som mår dåligt att andra har det värre kommer bara att göra att personen skäms över sina känslor.

4. ”Du borde göra det här istället”

Visst, att isolera sig hemma kan öka risken att känna sig nedstämd. Samtidigt har de flesta av oss ett eget sätt att hantera sina känslor på, och vad som funkar för någon behöver inte nödvändigtvis fungera för någon annan. Försök att undvik att komma med välmenande, men oftast oombedda, råd i stil med vad den andra personen borde göra för att må bättre.

5. ”Men du ser ju inte ut att må dåligt!”

En person som mår dåligt kommer många gånger att göra sitt bästa för att inte se deprimerad ut och försöka hålla skenet uppe så länge som möjligt. Långt ifrån alla kommer att gråta eller ha svårt att ta sig upp ur sängen, och det finns inte heller en speciell look som tillhör människor som inte mår särskilt bra.

6. ”Du vill bara ha uppmärksamhet”

Meningen ovan kan förmodligen vara en av de mest sårande saker du kan säga till någon som är deprimerad. Symptomen på depression syns kanske inte på utsidan, men det behöver givetvis inte betyda att personen inte kämpar inombords. Försök istället inse allvaret i situationen, och fråga hur du kan hjälpa och stötta istället.

7. ”Alla har dåliga dagar”

Ja, de flesta av oss har dåliga dagar när inget känns bra. Det är dock inget du behöver poängtera för din vän som kanske kämpar med sitt mående varje dag. Undermedvetet får du det till att kompisens mående beror på att hen har en dålig dag och att det är något som personen kommer att komma över snabbt.

8. ”Le, så känns det bättre!”

När man inte mår bra kan det kännas svårt och nästan omöjligt att le eller försöka skratta. Att säga att någon bör le eller skratta för att må bättre kan därför ha direkt motsatt effekt istället.

9. ”Jag mår dåligt av att se dig må dåligt”

Om någon du känner mår dåligt kan det vara en bra idé att lägga dig själv åt sidan ett tag när ni pratas vid. Visst, att se någon man tycker om må dåligt är aldrig roligt, men att säga att du mår dåligt av den andra personens mående kommer bara att lägga ännu mer skam och skuld på den drabbade. Se det istället som att du är viktig och värdefull för den drabbade, och att personen just nu behöver din förståelse och stöd istället.

10. ”Men du har ju ett jättebra liv”

Vem som helst kan drabbas av psykisk ohälsa och även om en människa på ytan tycks ha ”allt” kan den även lida i det tysta. Försök istället att stötta så mycket du kan och säg att du finns där för personen.

Foto: TT Källa: TheHealthy

LÄS MER:

10 saker du känner igen om du precis börjat jobba efter semestern

5 tecken på att du borde göra slut med din vän

9 stora tv-serier att ha koll på hösten 2020