Elin Runnberg, 25, köpte hotell i Thailand: "Jag gick all in"

Hon hoppade av gymnasiet och lämnade Sverige för en oviss framtid utan mål. Nu har Elin Runnberg, 25, köpt ett hotell i Thailand som hon ska driva ihop med sin pojkvän.

Läs mer: Nio underskattade weekendstäder att boka en resa till på direkten

En lägenhet fylld av möbler, en garderob med alldeles för mycket oanvända kläder och en enorm skohylla minimerades till två resväskor. Under flera år varvade Elin Runnberg jobb som bartender i Thailand med jobb i olika städer i Norge utan att ha en fast punkt. Nu har 25-åringen skrivit på ett nio år långt kontrakt om att driva ett hotell i Thailand, något helt annat än det tidigare livet hon levde i Dalarna.

– Jag levde ett vanligt svenssonliv i Sverige tillsammans med min dåvarande pojkvän. Trots att det var stabilt och tryggt nöjde jag mig inte. Han ville ha hus, barn, bil och hund. Men jag ville göra något annat, säger Elin Runnberg.


Läs mer: Här finns värmen i påsk – 14 solsäkra resmål

En dag ringde Elins bästa vän och frågade om de inte bara skulle ta sitt pick och pack och dra till Thailand. Elin hade aldrig tidigare varit i landet men kände att det var dags att kasta sig ut. En månad senare satt de på planet och kort efter det tillhörde Elins hjärta både Thailand och hennes nuvarande pojkvän som hon träffade på jobbet som bartender. Efter flera vändor i både Thailand och Norge, där Elins syster bor, satte sig paret ner för att prata om framtiden.

– Både jag och min pojkvän kände att nu får vi bestämma oss, var vill vi egentligen stadga oss? I samma veva hörde vår före detta chef i Thailand av sig och sa att han haft ögonen på ett hotell i Phuket.

Sagt och gjort. Elin, pojkvännen, före detta chefen och hans tjej spantanköpte hotellet som de planerar att öppna i april.

– Kontraktet är på nio år. Nu måste jag köra all in, jag kan inte dra mig ur och flytta som jag gjort förut. Men det känns helt underbart.


Elin och pojkvännen firar hotellköpet vid poolen i Phuket.

Även om Elin lever efter mottot ”det löser sig” så medger hon att det känns skrämmande att efter många år på resande fot nu slå sig till ro i landet.

– Allt du gör och läser är på thai, eller thailändska som det kallas. Så länge du inte kan språket så tar alla dig för att vara turist och då är det givetvis lättare att bli lurad på olika affärer och möten. Därför ska jag börja studera thai. Även om att studera kanske inte är något för mig så vill jag verkligen lära mig språket.

Skolan, berättar Elin, var tuff. Hon var stökig i tonåren och kände sig ofta som det svarta fåret som alltid ställde till det.

– Jag har alltid haft den där stressen, medan vännerna har studerat vidare och blivit ingenjörer och liknande har jag stått kvar med mitt butiksjobb. Jag har ofta tänkt ”vad ska det bli av mig?”. Jag är så glad att jag vågade göra något och kasta mig ut. Nu sitter jag här och äger ett hotell, utan att ha behövt gå en utbildning.


Den där allra första Thailands-resan med bästisen som skulle vara i ett halvår resulterade i en framtid i landet och Elin känner ingen ånger för att hon lämnade Sverige.

– Hade jag stannat hemma i Sverige under dessa fem år hade det självklart också kunnat hända mig en massa fina saker. Jag hade troligtvis köpt ett hus och fått barn. Men tack vare att jag vågade släppa alla de där säkra korten utvecklades jag enormt som person.

Så fort Elin är ledig njuter hon av sol och värme på stranden.

Läs mer:Frida, 25, lämnade Sverige för det öppna livet i Amsterdam

Dessutom slipper Elin stressen som finns i Sverige och Norge.

– Jag lever och bor i paradiset. Hela atmosfären är avslappnad här, ingen springer till tunnelbanan utan alla går sakta och tittar sig omkring. Det är så mycket lugnare tempo vilket får en att själv känna sig så mycket lugnare.

Att lämna trygga Sverige för att land där du inte känner någon har såklart varit tufft, men Elin uppmanar alla att våga testa.

– Idag är jag inte rädd för att åka till ett främmande land där jag inte kan språket, jag vet att jag klarar det. Om det känns läskigt att flytta direkt kan du göra som jag, bo några månader i taget och sakta lära känna landet. Våga. Du lever faktiskt bara en gång.


Fakta

Namn: Elin Runnberg
Ålder: 25 år
Född: I Ludvika i Dalarna
Bor: I Patong i Phuket, Thailand
Familj: Engelsk pojkvän och familj hemma i Sverige
Gör: Har nyligen köpt ett hotell att driva ihop med pojkvännen