Hur du bjuder på middag utan att slå knut på dig själv

Hur du bjuder på middag utan att slå knut på dig själv

Gör det enklare och smidigare att bjuda dina vänner på trerätters middag genom att planera, förbereda och sluta krångla till det. Du får tipsen du behöver, från fördrink till avec.

Att bjuda över kompisar på middag låter i teorin som den bästa idén. Sitta och snacka samtidigt som man äter god man och sippar på ett glas vin. Så himla sofistikerat och trevligt. Men hur brukar det bli i realiteten? Redan planeringen och alla inköp som ska göras efter att du har jobbat klart gör att du går på knäna och då har du inte ens börjat laga maten. Väl där får du stå och svettas vid spisen och diskbänken istället för att sitta och sippa vin på ett sofistikerat sätt med dina vänner.

Hur ska man undvika spisfällan när man bjuder på middag? Lugn lugn. Det finns knep.

Fråga om matpreferenser redan när du bjuder in

Du vill inte bli stående som ett fån på din egen middagsbjudning när du plötsligt får veta att en kompis plötsligt har blivit vegetarian eller att en annan kompis har slutat äta gluten. Och om möjligt, försök att laga samma rätter till alla. Även om inte alla är vegetarianer behöver du inte tvångsmässigt servera kött till köttätarna. Har du vegetarianer i sällskapet – gör en vegetarisk middag. Och nej, du behöver inte ta hänsyn till allas preferenser, om det inte finns hälsoskäl till deras sätt att äta och om du känner att det blir på tok för krångligt. Men det är så klart trevligare om alla kan äta allt du bjuder på.

Det är också bra att veta om någon vill ha alkoholfritt, för då kan du se till att det finns goda alternativ och du slipper erbjuda enbart kranvatten.

Duka bordet kvällen före

Plocka fram tallrikar, glas, servetter och uppläggningsfat till förrätten så att du ser att allt är rent och får plats. Allt för att undvika att stå och panikdiska smutsiga tallrikar som du har plockat ut ur diskmaskinen eller upptäcka att alla gäster inte får plats vid bordet. Det bästa är att tajma diskmaskinen så att den är diskad och tömd när middagen börjar. Då blir du av med tallrikar och annan disk som annars blir staplade på diskbänken och skapar en väldigt rörig bakgrund till middagen.

Dukar du dagen före behöver du inte heller få panik över att duken är skrynklig eller att ljusen och servetterna är slut precis innan gästerna kommer.

Gör en DIY-bar med din favoritdrink

Underlätta middagen genom att låta gästerna blanda sin egen fördrink.

Förbered fördrinken så att alla ingredienser finns till just din favoritdrink.

Istället för att blanda fördrink till alla, fixa ett bord med dryck där alla får blanda sin egen drink. Se till att ingredienserna till din signaturdrink finns, men ha också alternativ som öl och vin. Det behövs inget mer, du driver liksom ingen bar. Om gästerna får blanda sin egen drink är det också lättare för den som vill ha alkoholfritt att sno ihop en mocktail.

Välj enkla tilltugg som också är förrätt

Tilltugg till fördrinken behöver du inte laga. Folk är nog lite hungriga, men de kräver för den sakens skull inte lagad mat till sin fördrink. Oliver, kryddig nötmix, parmaskinka, melonbitar, salamiskivor, grissini och crostini med en burk tapenade. Voilá! Ett lyxigt tilltuggsbord utan att du har behövt sätta på en enda platta.

Om ni sitter vid bordet och äter funkar den här typen av matigare tilltugg dessutom både som tilltugg och förrätt. Det gör inget om alla gäster inte kommer samtidigt. De som kommer får sätta sig vid bordet och så fyller ni på allt eftersom gästerna kommer.

Låt maten laga sig själv

Du vill ju inte missa hela fördrinkshänget genom att stå och slita vid spisen. Gör en varmrätt som antingen går att laga dagen innan och som dessutom vinner på att stå till sig, som en mustig och lyxig gryta eller mat som ska stå i ugnen medan du dricker fördrink, som en god lasagne eller en helstekt kyckling.

Och en sak till – krångla inte till det. Ni äter middag tillsammans för att umgås, inte för att du ska slå knut på dig själv och dina matlagningsskills genom att vispa champagneskum till några nyfrästa pilgrimsmusslor. Om du inte är väldigt duktig på att laga mat är det inte heller säkert att svårare mat är godare mat. Då är alla gladare av en lasagne.

Ingen dör av färdigköpt dessert

Underlätta middagen genom att köpa färdig dessert.

Du måste inte göra en tjusig dessert själv när det finns andra som kan göra en sådan.

Nej, det är inte hela världen om du har köpt en färdig dessert. Tvärtom kan den ju vara superlyxig och god om du till exempel köper den på ett bra konditori.

Om du vill göra en egen, se till att den går snabbt att sno ihop och kan göras i förväg och sedan vila sig i form i kylen under tiden ni äter middagen.

Kaffet kan du också med fördel förbereda så att du bara behöver trycka på kaffebryggaren när det blir dags. Om du serverar avec till kaffet är det pricken över i som gör att middagen känns lyxig, utan att den var alls krånglig för dig.

Ha roligt!

Det är inte kul att gå på middag hemma hos någon som bara stressar omkring och aldrig tar av sig förklädet. Går något lite snett kommer världen inte att gå under. Har du glömt sätta på ugnen när du ska ställa in lasagnen? Servera ett extra glas vin medan den blir varm. Blev den lite bränd? Skär bort det svarta. Det viktigaste är att ni har kul – allihop, inklusive du själv.

Foto: TT

Artikelinspiration: Huffington Post

 

Läs mer:

Världens godaste linsgryta

5 goda drinkar med mynta – mer än bara mojito

Den här ”lasagnen” med jordnötssmör och grädde KAN vara världens galnaste dessert