Konstnären Jessica Hallbäck börjar blogga på Baaam

Säg hej till Jessica Hallbäck – ny bloggare på Baaam!

Baaams bloggfamilj växer så det knakar! Och nu är det dags för konstnären och författaren Jessica Hallbäck att bli en del av den. Här kan du läsa mer om henne!
Så ser 00-talets bloggstjärnor ut i dag – och så såg de ut förr
1:46

Efter reklamen: Så ser 00-talets bloggstjärnor ut i dag – och så såg de ut förr

(1:46)

Slå på ljud

Du har säkert sett hennes konst på tunnelbanan eller på Instagram. Jessica Hallbäck är konstnär, författare och nybliven 4-barnsmamma som gör feministiska adbusts i tunnelbanan och succé på sociala medier.

Vi utsåg Jessica till månadens Baaambrud redan för tre år sedan och är så glada att hon nu börjar blogga hos oss. Lär känna henne bättre här!

Jessica, stort välkommen! Hur känns det att bli en del av Baaam?

Superkul! Känns spännande att lära känna en ny hörna av internet och alla människor där. Älskar att få tillhöra ett gäng.

Jessica Hallbäck har hunnit få fyra barn.

Jessica Hallbäck tillsammans med ett av sina fyra barn.

Jessica Hallbäck

Så, berätta – vem är du?

Jag är en nybliven 4-barns mamma som försöker leva drömmen och failar lika mycket som jag lyckas. Har alltid vetat att jag inte passar in i ett inrutat liv med heltidsjobb så har strävat efter att vara min egen vilket jag lyckats med de senaste åren. Det är underbart att vara min egen chef! Och älskar att bli äldre eftersom det för min del innebär att allt slit äntligen bär frukt. Erfarenhet är hett på alla vis.

Som konstnär och författare har Jessica länge sysslat med text och illustration och tidigare hållit på med gatukonst. Någonstans runt 2011 började hon göra det som kallas adbusts, när man snor någons reklam och gör om den. Hon tog helt enkelt ner reklamskyltar i tunnelbanan och skrev egna texter, alltid med ett tydligt rättvisepatos och feministiska budskap.

Jessica Hallbäcks adbust: Låt inte män som hatar kvinnor reducera feminismen till kvinnor som hatar män

Jessica Hallbäck har gjort en del adbusts som fått stor uppmärksamhet.

Jessica Hallbäck
Vi har ju följt dig och din konst i flera år och älskar ditt träffsäkra och kraftiga sätt att uttrycka dig. Var fick du idén till dina adbuster i Stockholms tunnelbana?

Det bara blev så, hade inte planerat att göra det. En blev en till och sen en tredje osv. Hade sysslat med gatukonst tidigare så det var bara ett nytt ställe att sätta upp mina grejer på. Planerar väldigt sällan livet utan det bara blir.

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?

Om vardagen och tankar kring den. Om barnen, konsten och livet i Malmö. Kommer också skriva en del om jämställt familjeliv eftersom jag jobbar på en bok om just det.

Handen på hjärtat – Stockholm eller Malmö?

Sorry Stockholm, men Malmö ligger faktiskt närmare mitt hjärta just nu. Livet i Malmö är enklare.

Jessica Hallbäck porträtt

Mitt under pandemin lämnade Jessica Hallbäck Stockholm för Malmö.

Jessica Hallbäck

Hur är det att flytta till en ny stad mitt under en pandemi?

Det har varit helt okej ändå eftersom vi är i bebisbubblan, först med Liana och som gravid och nu med Frankie. Vi hade varit isolerade utan pandemin också. Tänker att världen börjar öppna sig lagom tills vi vill ut ur bubblan. Hoppas det i alla fall! Men såklart har jag saknat att hänga med människor, tycker att det är skittrist att inte kunna träffa mina vänner från Stockholm eller lära känna fler i Malmö. Min 40-årsdag i januari sög, grät tills det inte fanns några tårar kvar typ. Och så tycker jag synd om mina äldre barn som haft distansundervisningen osv. när de ska försöka skaffa sig nya vänner.

2018 gav Jessica ut boken Girls Just Wanna Have Fun(damental human rights) där hon vänder på könsrollerna och synliggör den ofrivilliga humorn av absurdhet och orimlighet som existerar i ett patriarkalt samhälle. T.ex. att kvinnor inte fick bedriva pastejbageri förrän 1831 är bara ett historiskt symptom på felvriden rättvisa som lever än idag.

2018 gav Jessica Hallbäck ut boken Girls Just Wanna Have Fun(damental Human Rights).

2018 gav Jessica Hallbäck ut boken Girls Just Wanna Have Fun(damental Human Rights).

Jessica Hallbäck

Vad är din främsta drivkraft?

Att få fler att tycka att samhället kan bli bättre.

Hur pratar du med dina barn om feminism och jämställdhet?

Det är en del av vardagen, vi pratar om det ofta i form av vem som gör vad hemma, hur det är i skolan eller hur en klär sig osv.

Berätta något vi inte vet om dig!

Jag är född i Småland, bodde utanför Göteborg när jag var mellan 2-4 år, sen i Norrtälje mellan 4-12 år, tillbaka till Småland mellan 12-18 år och sen Stockholm mellan 18-39 och nu Malmö!

Läs Jessica Hallbäcks blogg på här!

Relaterade artiklar
Jessica Hallbäck fyller tunnelbanan med feministisk konst: ”Allting är totalt spontant"
Amanda såg 13-åringar räkna valkar: "Något behövde göras"