Linda, 29, lever ut som sjöjungfru

Linda, 29, lever ut som sjöjungfru

Det krävs bra teknik, magstyrka och bra lungkapacitet för att fridyka med en fena. För att vara sjöjungfru krävs passion också. ”När jag har fenan på mig känns det som att jag kan leva ut sidor som inte ryms i vardagen. Jag känner mig vacker och kraftfull, det är en stor frihetskänsla i vattnet”, säger Linda Ågren.

Det är söndag eftermiddag i Tolvåkersbadets simhall i Löddeköpinge. En liten tjej i badräkt med Ariel på magen fastnar i steget och pekar. Linda Ågren är van vid reaktionen och mån om att hålla illusionen vid liv. Så istället för att åla ur sjöjungfrufenan och byta om till tvåbent baddräkt hasar hon fram över kaklet och byter om utanför barnets blickfält.

– Jag får ju positiva reaktioner från omgivningen. Så här på badhus är det många barn som tittar och säger ”ååååh”. Något av det roligaste med barnkalas är att barnen vill lära mig hur det är att leva som människa, bjuder på varmkorv och undrar hur det smakar eftersom det måste vara ovan mat för en sjöjungfru.


Den lilla tjejen med Disneys ”Lilla sjöjungfru” Ariel på magen skulle kunnat vara Linda som liten. Linda är jämnårig med filmen och säger att sjöjungfrun varit en konstant del av hennes liv sedan hon var liten. Som liten ritade hon sjöjungfru i alla upptänkliga former och som lite äldre student lirkade hon in sjöjungfrun i en c-uppsats.

– Sedan har jag alltid älskat att vara i vattnet, oavsett om de handlat om havet i Åhus eller i de småländska sjöarna uppe hos farmor, säger Linda Ågren.

Sedan åtminstone 2012 har Linda börjat leva ut sin fascination på ett sätt som är mycket mer konkret än alla teckningar i världen. Hon köpte en fena på e-bay och lät sig fotograferas nere på stranden i Åhus.

Linda Ågren förklarar att det var efter ett uppbrott och att det här var någonting hon gjorde helt för sig själv.

– Bilderna blev fantastiska. Jag kände mig vacker, kraftfull.

Linda Ågren, svensk sjöjungfru

Linda undervisar på dagarna och kan dyka upp på barnkalas som sjöjungfru när hon är ledig. Då är artistnamnet Athiraa. Foto: Cecilia Ahle

Numera är fenan och sjöjungfruskapet en del av hennes liv. Civilt är Linda lärare i engelska och svenska för högstadie- och gymnasieelever. Vid sidan av är hon sjöjungfrun Athiraa och har bland annat representerat Sverige i Miss Mermaid International 2017.

Där, på ett hotell i Sharm el Sheik i Egypten samlades sjöjungfrur från hela världen för att göra upp om titeln. Och det krävs både teknik och bra lungor för att kunna simma och le under vattnet samtidigt utan cyklop eller simglasögon.

Linda Ågren i Miss mermaid international

Linda Ågren i sitt naturliga element under Miss Mermaid-tävlingen i Egypten 2017. Foto: Chris Zink

Gemensam front mot ”merverts”

Som regerande representant för Sverige är det Lindas jobb att sköta återväxten till tävlingarna de närmaste åren.

Linda Ågren menar att det finns ett systerskap bland sjöjungfruarna oavsett om de kommer från Sheffield, Gstaad eller Degeberga.

– De som är riktigt, genuint intresserade brukar ha samma bakgrund. Det finns en kärlek till vattenvärlden, glamouren och havet.

Systerskapet innebär också att man får ta gemensam ställning mot så kallade ”merverts”. Det vill säga män som kommer med oombedda kommentarer i sociala medier. Något som den professionella sjöjungfrun Stephanie Norman från Nova Scotia i Kanada vittnat om i Fox News.

– Tyvärr finns det killar som verkar ha någon form av fetisch för sjöjungfrur och inte har några problem med att höra av sig med dumma frågor eller be om saker de inte borde. Då kan vi ställa upp för varandra och blocka dem, säger Linda Ågren.

”Jag kör min grej”

Det här med att Linda uppträder som ett sagoväsen som blivit tecknad film är inget som hindrar henne. Omgivningen, föräldrar och kolleger, har bara varit positiva.

– Det viktigaste är att inte skämmas eller tvivla på sig själv, om man bara äger situationen och trivs i den så kommer du automatiskt få folks respekt, för att jag kör min grej och jag är inte rädd för det

Linda Ågren, svensk sjöjungfru

Även sjöjungfrur behöver träna teknik. Linda Ågren gör det i simhallen i Löddeköpinge. Bild: Cecilia Ahle

Siktar på mer

Hon räknar med att sjöjungfrun kommer att hänga med henne resten av livet också fast kanske i andra former. Sjöjungfruskapet har en praktisk sida också. Linda Ågren drömmer om att få skriva en barnbok om miljöförstöringen i Östersjön och vad vi kan göra åt åt plasterna som driver omkring vind för våg. Fridykningen kan hon fortfarande bli bättre i. I bassängen i Lödde testar fridykarna längder med och utan fenor. En djup inandning och så skjuter de iväg från kaklet. Tricket är att hitta glid i vattnet, spara energi och hushålla med luften i lungorna. Linda Ågren har klarat tre bassängländer, 75 meter som bäst.

I somras dök Linda Ågren ner till 16 meters djup. Nu senare i höst ska hon försöka gå djupare.

– Den största utmaningen är ju tryckutjämningen men jag vill ju pusha det lite längre än så.

Linda Ågren talar också om att ställa upp i SM i fridykning för hemmaklubben Active Divers. Hon räknar inte med att stå på pallen men menar att det ser bra ut på cv:et.

– Det kan vara bra om man till exempel får chansen att vara med i en akvarieshow.

Linda Ågren, svensk sjöjungfru

Med fenan på kände Linda Ågren sig vacker och kraftfull. Nu siktar hon längre och djupare. Foto: Cecilia Ahle

Fakta: Linda Ågren

Ålder: 29

Bor: Kristianstad

Gör: Lärare och professionell sjöjungfru (bland annat national Director för Miss Mermaid International)

 

Läs också:

Emma simmar som sjöjungfru: ”Jag har alltid varit fascinerad av sagornas värld”