Magnus Aschan/Vy från flygplan

Miljökommunikatören: ”Flygskam är kontraproduktivt”

Vi har pratat med Magnus Aschan, kommunikatören som brinner för att förändra hur vi pratar om klimatproblemen – för att så många som möjligt ska agera. Här ger han några konkreta tips som gör skillnad för vårt klimatavtryck – och det finns flera sidor av myntet.

Magnus Aschan arbetar med klimatfrågor, hållbarhet och grön teknik genom Warp Institute, en stiftelse som bland annat jobbar för att vi ska lägga mer fokus på möjligheter, lösningar och positiva exempel än på att älta problemen. Här är därför några enkla tips från Magnus för att minska vår klimatpåverkan – men också några intressanta tankeställare.


9 tips för att minska ditt klimatavtryck 

Vilka tre saker är viktigast att göra i det dagliga livet?

Testa vegetariskt

Prova de nya alternativen till kött. Det finns många jättebra varianter numera. Beyond Burger, som bland annat finns på Coop, är ett bra exempel på hur man på ett lekfullt och enkelt sätt kan uppmuntra folk till att äta mer vegetariska alternativ.

Mer rörelse i vardagen.

Du får både bättre kondition och ekonomi av att sluta slentriananvända bilen – gå eller cykla istället. Det vinner både miljön och din hälsa på.

Se över ditt sparande.

På till exempel Avanza kan du se hur klimatvänligt ditt sparande är.


Vilka tre saker är viktigast att göra på en större individuell nivå?

Satsa på en hybridbil.

Kör du mycket korta sträckor så fundera på hybridbil. 2020 kommer det att komma massor av nya intressanta modeller.

Investera i solpaneler.

Bor man i villa – men även flerfamiljshus – kan solpaneler vara en bra investering. I höst lanserar Ikea solpaneler i sitt sortiment, det ska bli spännande att se vad det leder till. Stor volym gör stor skillnad.

Om du flyger – välj rätt flyg.

När det gäller flyget tycker jag att man bör vända flygskammandet till att ställa krav. Se till exempel över vilken flotta du flyger med – moderna flygplan ger extremt mycket mindre klimatavtryck än gamla flottor. Väljer du exempelvis Norweigan framför SAS gör det stor skillnad vid en atlantflygning. Sedan finns det ju många möjligheter att klimatkompensera för sin resa. Men att sluta resa tror jag inte på. Att uppleva andra delar av världen är en viktig del i lösningen. Därför bör vi istället se till att flygindustrin tar ansvar och accelererar i omställningen. Att skrämma bort resenärerna är kontraproduktivt.


Vilka tre tips har du på hur man bidrar till bra klimatkompenseringar?

Trine.

Ett svenskt företag som finansierar solenergiprojekt i Afrika och Asien. En investering som gett god avkastning för privatpersoner samtidigt som man gör nytta för såväl miljön som fattigdom. 

Vi-skogen.

En svensk biståndsorganisation som planterar träd i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Träden gör livlösa jordåkrar bördiga, skyddar mot brännande sol och ger mat. Det används dessutom som byggmaterial och skapar nya försörjningsmöjligheter. Organisationen förändrar även djupt rotade samhällsstrukturer och bidrar till ett mer jämställt samhälle.

Naturarvet.

Skyddar och bevarar den svenska gammelskogen som är viktig för vår biologiska mångfald, men som nu håller på att utarmas.


Lästips för dig som vill veta mer om klimatarbete och vad du kan göra

Magnus Aschan tipsar även om att läsa Project Drawdown – en gigantisk metastudie där man sammanställt olika forskningsrapporter för att konkretisera vad det är vi behöver göra för att aktivt ta tag i problemet. Den innehåller en del överraskningar! Bland annat lyfter den hur viktigt det är för vår framtid, även vad gäller klimatet, att kvinnor över världen får mer makt över sina liv.

Bild: TT/Teknikministeriet

Läs mer:

Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentärfilm

Baaams klimatkoll: Kan vi rädda klimatet om vi inte skaffar barn?

Så gör du klimatsmarta val i vardagen – 12 tips