Throwback Thursdays och Flashback Fridays. Om du är en så kallad millennial (vet du inte vilken generation du tillhör? Här reder vi ut det!) har du förmodligen använt de hashtaggarna både en och två gånger, och kanske även dansat till Spice Girls och Backstreet Boys på en fest med 90-talstema.
För att inte nämna alla gånger vi har skrollat igenom gamla fotoalbum på Facebook, klickat på en artikel med rubriken Så blir specialavsnittet av Vänner – allt om återföreningen eller tittat på remakes av klassiker som Lejonkungen.
Därför är millennials så nostalgiska
Onekligen verkar det som att vi är en aning besatta av vårt förflutna. Men hur kommer det sig egentligen att millennials är en ovanligt nostalgisk generation? Grazia Daily frågade Dr Tim Wildshut, en professor i psykologi vid universitetet i Southampton där det till och med finns en grupp som forskar på just nostalgi, som menar att det finns många olika anledningar till att vi människor tenderar att vända oss till nostalgin.
– En anledning är att nostalgi kan hjälpa oss förbi psykologiska utmaningar, som till exempel ensamhet eller en känsla av att livet är meningslöst, förklarar han.
Enligt honom kan nostalgi ha många positiva effekter.
– Vår forskning visar att nostalgi kan öka känslan av social samhörighet, att det ökar självförtroendet, att det ger mening till livet, att det bidrar till en känsla av kontinuitet genom tiden, fortsätter han.
Är millennials mer nostalgiska än andra generationer?
Med tanke på nostalgin är så utbredd bland millennials när det gäller allt från mode till musik kan det lätt kännas som att vi är den mest nostalgiska generationen genom tiderna. Dr Wildshut håller inte med och menar tvärtom att nostalgin är extremt vanligt bland alla generationer, men framhäver samtidigt sociala medier som en anledning till att nostalgin kan frodas extra mycket.
– Jag tror att sociala medier är ett idealt medium för att trigga igång och dela med sig av nostalgi. Det kan vara en anledning till att nostalgi kan, över tid, genomsyra vår kultur och språk. Genom sociala medier kan faktiskt nostalgin öka, säger han.
Nostalgi – en längtan till något tryggt
Nostalgi kan också vara en sorts flykt, menar Dr Wildshut. En längtan efter att återvända till något tryggt och enklare. Med tanke på hur mycket millennials får kämpa stundtals, med allt från bostadsbrist till psykisk ohälsa, kan kanske vår nostalgi vara ett uttryck för en längtan efter bättre tider?
– Ja, det är möjligt. Forskare har kommit fram till att förändring, oavsett om det är i samhället eller i våra privatliv, triggar igång nostalgi. Och att nostalgin sedan får oss att känna stabilitet och kontinuitet över tid.
Foto: TT
Källa: Graziadaily