Ny studie: Sverige är världens svåraste land att få vänner i

Ny studie: Sverige är världens svåraste land att få vänner i

Nog har vi fått höra att svenskar inte är så gästvänliga. Och tyvärr bekräftar en ny studie den bilden.

Läs också: Läsaren Jessica: ”Jag är över 30 år men har inga vänner”

Det är knappast en nyhet att svenskar sällan beskrivs som det mest gästvänliga folket. I utländska medier har svenskar många gånger uppmärksammats för vår förmåga att stå och vänta på bussen med två meters mellanrum eller hur vi aldrig säger ett ord till någon i kollektivtrafiken om det inte sker en stor kris. Det är svårt att säga vad det beror på, kanske de bistra vintrarna som tvingar oss att stanna inomhus? Eller så är vi bara inte så intresserade av att träffa nya personer.


Oavsett vad det beror på släpptes nyligen en studie som slår fast att vi verkligen är sämst på detta – sämst i världen faktiskt. I InterNations rapport Expat Inside 2017 genomför man varje år undersökningar med 12 500 personer som bor utanför sina hemländer om hur de uppfattar länderna de bor i. I den senaste rapporten hamnar så Sverige på jumboplatsen när det kommer till hur lätt det är att hitta nya vänner.

Vi är dock i gott sällskap av våra nordiska grannar, på platserna ovanför ligger Danmark och Norge och Finland ligger inte mycket bättre till. Vill man ha vänner bör man istället bosätta sig i Costa Rica, Mexiko eller Argentina.


Men vi kan ändå vara glada över att Sverige ligger i topp på kostnad för utbildning och barnavård och rankar högt på familjeliv, tillgänglighet för utbildning och välmående för familjer. Visserligen slår Finland oss på fingrarna i i stort sett alla kategorier – så vi får se till att vinna Finnkampen i år och åtminstone visa dem var idrottskåpet ska stå.

Läs också: Så stylar du fulsnygga chunky sneakers på fyra olika sätt

Foto: IBL