Så blir du av med elektriska kläder

Så blir du av med elektriska kläder – 4 smarta tips

Den är här nu, årstiden då alla kläder blir elektriska. Baaam ger dig bästa knepen för att råda bot på statiska plagg!

Klänningar som klistrar sig runt benen och blusar som får håret att stå rakt upp, ofta sammanfallet med festliga tillställningar och strumpbyxor. Ja, vi talar om vinterhalvårets stora modebekymmer – elektriska kläder.

Att kläder blir statiska är ofta ett resultat av torkningen efter tvätt (tips: Undvik torktumlaren!) och vissa textilier tenderar att bli laddade lättare än andra. Men det finns sätt att förebygga och motverka – och vi på Baaam sitter såklart inne på guldknepen. Scrolla ner och bli proffs du också.

Läs mer: Jo, det går att undvika elektriskt hår – så här gör du

Fyra tips för att slippa elektriska kläder:

Välj rätt material!

Syntetiska material som till exempel polyester tenderar att stå högst upp på prispallen bland plagg som lätt blir statiskt elektriska. Så satsa istället på naturliga material! Att använda sköljmedel när du tvättar är också ett grundtips för att minska risken för statiska plagg.

Låt hårspray göra jobbet!

Om du trodde att hårspray endast hör håret till, trodde du fel. Det är nämligen även ett vapen mot statiska plagg. Javisst, spraya lite hårspray på insidan av plagget – och gärna på benen om du bär strumpbyxor – innan du tar på dig det, så minskar risken för en elektrisk chock.

Metallgalge-knepet

Har du en metallgalge hemma? Perfekt! Dra den över plagget, så fångar den upp den statiska elektriciteten. Ett annat husmorsknep på samma tema är att fästa en säkerhetsnål på plagget, det har vi dock inte testat själva.

Sköljmedel eller bodylotion

Dra en torktumlarservett över kläderna som är statiska. Har du ingen sådan hemma fungerar det även att ta lite sköljmedel alternativt bodylotion på händerna och stryka över plagget. Men häll inte hela flaskan på plagget, utan var försiktig och ta bara ytterst lite.

Läs mer:
Jo, det går att undvika elektriskt hår – så här gör du
Smarta knepet som får strumpbyxor att hålla längre
Den panka kvinnans guide till en stilsäker garderob

Foto: Shutterstock/TT