Simone Biles, gymnasten som hyllas för sitt mot kring psykisk ohälsa och sexuella övergrepp.

Allt om gymnasten Simone Biles – fosterhem, övergrepp och guldmedaljer

En vecka in i OS i Tokyo fattade gymnasten Simone Biles beslutet som skulle komma att hyllas världen över. Hon avstår chansen att försvara sitt OS-guld i den individuella finalen i mångkamp. Hon vill fokusera på sin psykiska hälsa, som kantats av bland annat sexuella övergrepp. Här är hennes historia.
0:55

Efter reklamen: 5 svenska kvinnliga OS-hopp i Tokyo-OS 2021

(0:55)

Slå på ljud

Succégymnasten Simone Biles har blivit historisk. Igen. Men den här gången är det inte på grund av hennes otroliga idrottsbedrifter, utan på grund av att hon avstod från att delta i en OS-final – för hennes mentala hälsas skull.

Hela världen har rest sig upp för Simone Biles i vördnad och av respekt, för gud så efterlängtat det kändes att någon så öppet vågade prioritera sin mentala hälsa. Eller som henne jamaicanska gymnastkollega, Danusia Francis, uttryckte det:

”Jag tror att Simone Biles nyss gjorde det möjligt för alla att prioritera deras psykiska hälsa framför allt annat. Vilken drottning. ”GOAT” (greatest of all time) på mer än ett sätt.”

Simone Biles hyllas efter att hon avstått OS-finalen i Tokyo 2021.

Simone Biles under OS i Tokyo 2021. Foto: TT

Uppvuxen med alkoholiserad mamma

Simone Biles, 24, föddes i Ohio i mars 1997. Som liten flicka placerades hon på fosterhem på grund av mammans alkohol- och drogproblem. Tillsammans med sina tre syskon flyttades hon runt på olika fosterhem fram till att de biologiska morföräldrarna fick reda på vad som pågick. De kom senare att adoptera Simone och hennes yngre syster, medan morfaderns syster adopterade de två äldsta barnen.

Trots sin tuffa start i livet lyckades Simone Biles hålla sig på banan och fortsatte att satsa på sin största passion: gymnastiken. 2012 valde hon att börja med hemundervisning för att kunna lägga mer tid på träningen, från att ha tränat ungefär 20 timmar per vecka, kunde hon nu öka till 32 timmar.

Simone Biles på prispallen 2013, när hon bara var 16 år gammal.

Simone Biles på prispallen vid 16 års ålder. Foto: TT

Och det var kanske det som lade grunden för hennes karriär som gymnastikhistoriens mest framgångsrika kvinna.

Sexuella övergrepp av lagläkaren

Under Metoo berättade Simone Biles att hon var en av de (åtminstone) 265 unga tjejer och kvinnor som fallit offer för sexuella övergrepp utförda av gymnastiklandslagets läkare, Larry Nassar.

Twitter beskrev hon 2018 hur hon länge tampats med skuldkänslor, men att hon nu vet var skulden ska ligga. Hon skrev också att det var tufft att behöva fortsätta vistas på träningsanläggningen, där alla övergrepp inträffade, varje dag.

”It is impossibly difficult to relive these experiences and it breaks my heart even more to think that as I work towards my dream of competing in Tokyo 2020, I will have to continually return to the same training facility where I was abused.”

Larry Nassar dömdes till livstids fängelse för bland annat sexuella övergrepp på minderåriga och barnpornografibrott.

Simone Biles historiska bedrifter som gymnast

Men trots ett liv som kantats av motgångar har Simone Biles lyckats med helt enastående idrottsbedrifter. Hon har nämligen gjorts sig historisk inom sin idrott många gånger om. Biles är den första afro-amerikanska kvinnan någonsin att bli världsmästare i artistisk gymnastik, den första kvinnan att vinna tre mångkampsguld i världsmästerskap i rad – och hon är den mest dekorerade gymnasten inom världsmästerskap genom tiderna med sin 25 medaljer (varav 19 guld).

Simone Biles blev världsmästare i individuell mångkamp och fristående första gången 2013, när hon endast var 16 år gammal. Därefter har hon knipit otaliga guldmedaljer för bland annat bom, hopp och som en del av laget i mångkamp.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Simone Biles avstår OS-final: ”Måste fokusera på min mentala hälsa”
Här är 3 saker alla (!) har att lära av Simone Biles
OS har aldrig varit mer gay – här är 30 anledningar varför