Gymnasten Simone Biles som hoppat av OS på grund av psykisk ohälsa efter sexuella övergrepp.

Simone Biles avstår OS-final: ”Måste fokusera på min mentala hälsa”

Förväntningarna på succégymnasten Simone Biles har varit skyhöga inför OS i Tokyo. Ett OS som har varit extra tufft att förbereda sig inför efter de sexuella övergreppen på träningsanläggningen. Nu väljer gymnasten att avstå OS-finalen i individuell mångkamp för att fokusera på sin psykiska hälsa.
0:55

Efter reklamen: 5 svenska kvinnliga OS-hopp i Tokyo-OS 2021

(0:55)

Slå på ljud

Under torsdagen skulle egentligen Simone Biles, 24, försvara sitt OS-guld i den individuella finalen i mångkamp, men hon väljer nu att inte tävla. Anledningen är de höga förväntningar som stjärnan haft på sig.

På en presskonferens berättar hon att hon inte längre känner att hon tävlar för sig själv, utan för andra, och att hon inte längre kan lite på sig själv.

– Jag måste fokusera på min mentala hälsa, sa hon med tårar i ögonen, uppger SVT Sport.

Blev sexuellt unyttjad av lagläkaren

Under Metoo berättade Simone Biles att hon var en av dem som fallit offer för lagläkaren Larry Nassar, nu dömd till livstids fängelse för sexuella övergrepp och barnpornografibrott. 2018 skrev hon följande på Twitter:

”It is impossibly difficult to relive these experiences and it breaks my heart even more to think that as I work towards my dream of competing in Tokyo 2020, I will have to continually return to the same training facility where I was abused.”

Stöttas nu för sitt mod

Framstående idrottare, föreningar och kändisar världen över stöttar nu gymnasten Simone Biles beslut att hoppa av tävlingarna i OS. Det amerikanska gymnastförbundet har bland annat skrivit följande på Twitter:

”Vi stöder helhjärtat Simones beslut och berömmer hennes mod att prioritera sitt välbefinnande.”

Före detta lagkamraten Aly Raisman berättar för The Today Show att hon är orolig och bekymrad, och att hon framför allt hoppas att Simone Biles kommer att må bättre snart.

”För och främst, jag mår så illa av det här. Det är fruktansvärt. Jag vet att alla elitidrottares största dröm är att få uppleva just den här stunden, och jag blir förkrossad för hennes skull. Jag är framför allt orolig och hoppas bara att Simone är okej.”

Den jamaicanska gymnastkollegan Danusia Francis säger följande, enligt BBC:

”Jag tror att Simone Biles nyss gjorde det möjligt för alla att prioritera deras psykiska hälsa framför allt annat. Vilken drottning. ”GOAT” (Tidernas främsta) på mer än ett sätt.”

Programledaren Hoda Kotb, The Daily Show, menar att Biles ändå redan vunnit genom att ha visat sann laganda under tävlingarna trots att hon själv inte kunde delta.

Skådespelaren och aktivisten Rosanna Arquette skrev på Twitter:

Och röstskådespelaren Aimee Carrero säger också några sanningens ord:

Vi på Baaam hoppas att Simone Biles mår bättre snart och är imponerade över det mod hon visar.

Källor: SVT, Buzzfeed

Relaterade artiklar
Allt om gymnasten Simone Biles – fosterhem, övergrepp och guldmedaljer
Här är 3 saker alla (!) har att lära av Simone Biles
OS har aldrig varit mer gay – här är 30 anledningar varför