Vandra i Stockholm

Vandra i Stockholm – 10 vackra dagsturer

Stockholmare eller bara på besök? Oavsett så vill man ibland komma bort från innerstan – och varför då inte vandra i något av de närliggande naturreservaten eller en nationalpark? Vi har samlat tio perfekta tips för dig i Stockholm som vill vandra över dagen.
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar
2:50

Efter reklamen: Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

(2:50)

Slå på ljud

Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar. Vi guidar dig till din bästa hemester. Semester på hemmaplan är både snällt mot plånboken och miljön. Upptäck Sveriges oslagbara natur och unika resmål med oss.

Vandra i Stockholm – 10 vackra dagsturer

Har du tröttnat på trängseln på Drottninggatan och innestadens asfalt, och tycker att Hagaparken är både för liten och välbesökt? Vår huvudstad är förvisso vacker, och har mycket att erbjuda den som är intresserad av kultur, historia och shopping. Men ibland vill man bara ut och lunka i grön, folktom skog.

Som tur är finns det gott om utflykter att göra från Stockholms innerstad! Vi har massor av naturreservat och till och med en nationalpark bara ett stenkast bort.

Här har vi listat tio fina vandringar du kan göra om du bara vill vara ute över dagen – men upptäcka något helt nytt.


Eldgarnsö

Vandringen i sig runt den här lilla ön är inte så lång – runt 6-7 kilometer – men åker du hit kollektivt blir det cirka fyra kilometer till!

Ön ligger utanför Färingsö och är ett reservat. Du vandrar över öppna fält med betande kor och genom lummiga ädellövskogar. Det varvas med stigar vid vattnet där du sommartid kan plocka mängder med blåbär och lingon.

Bild från Eldgarnsö. Foto: Mikaela Alex

Vandra över vackra ängar på Eldgarnsö.

Ta gärna med en matsäck och ät på en klippa med utsikt över Mälaren – kanske får du se bivråk, göktyta eller en nötkråka. Är det varmt går det absolut att ta ett dopp!

Vid parkeringen finns en informationstavla som visar hur du ska börja gå, vandringen börjar och slutar på samma ställe.

Bra att veta:

Längd: 6-7 kilometer.

Svårighetsgrad: Lätt.

Eldgarnsö, karta.

En fin rundvandring på ön. Se karta här.

Kollektivt: Buss 317 från Bromma mot Björkvik, gå av vid Karlskär och gå cirka två kilometer till naturreservatet.

Med bil: Kör genom Drottningholm, ta höger till Färingsö innan Ekerö och kör till Färentuna Kyrka. Ta höger igen och sedan rakt fram tills en skylt i Karlskär visar dig till reservatet, vid starten finns några parkeringsplatser.


Paradiset

Den här vandringen är lika vacker som namnet antyder. Genom att kombinera Tornbergs-, Brink- och Sameslingan får du en härlig tur på cirka 12 kilometer genom granskogar, lövskog och myrmarker.

Den här vandringen är lite mer krävande och det kan vara bra att ha ordentliga skor. Du börjar från parkeringen med att ta den grön/vitmarkerade Tornbersslingan söderut, och kommer snart till Tornberget där du kan gå upp i utsiktstornet och få en fantastisk utsikt från Stockholms läns högsta punkt!

Härifrån går du norrut på Sörmlandsleden en bit genom Hanvedens hällmarker – där du med lite tur kan få se orre eller tjäder.

När du kommer fram till en raststuga med eldstad tar du den gulmarkerade Sameslingan österut. Du kommer snart fram till Långsjön som är ett fantastiskt fint ställe att äta matsäck eller fika. Efter sjön dyker Sörmlandsleden upp igen, och strax den grönmarkerade Brinkslingan. Om du vill kan du ”gena” tillbaka här, eller fortsätta Brinkslingan till höger (österut) för en längre tur i mer kuperad och tät skog.

Bra att veta:

Längd: 12 kilometer.

Svårighetsgrad: Medel.

Kollektivt: Från Huddinge Station går buss 709 som stannar vid Ådran eller Bruket, några kilometer från Paradiset.

Med bil: Från väg 259 är det skyltat mot sjön Ådran och Paradiset.


Karta över Paradisets naturreservat.

Den markerade övre delen är Brinkslingan. Se karta här.

Hansta

Hansta naturreservat är en del av Järvafältet, och är kanske allra finast under april/maj, när vitsipporna blommar som mest – då är skogsgolvet här ett enda vitt hav av blommor.

Detta är en vacker rundtur som börjar och slutar vid Bögs gård, där du kan passa på att hälsa på lurviga highland cattle-kor! Du följer Hanstaleden, utmärkt av gula trianglar, över historiska odlingslandskap och vackra ängar.

Det är ingen lång vandring, men du kommer att vilja göra flera stopp för att fota och njuta, så det tar sin lilla tid ändå!

Bra att veta:

Längd: 5 kilometer.

Svårighetsgrad: Medel.

Hansta naturreservat. Foto: Mikaela Alex

Vitsippor täcker skogsgolvet i Hansta.

Kollektivt: Pendeltåg till Häggviks station, gå 1,5 kilometer västerut till Bögs gård.

Med bil: E4:an norrut, kör av vid Tureberg till väg 275, håll vänster mot Norra Kolonnvägen till Bögs gård. Parkera vid gården.


Tyresta

Tyresta nationalpark är en av landets 30 nationalparker och den som är närmast Stockholm. Här härjade en stor brand 1999, som man än idag kan se tydliga spår av, men trots detta är Tyresta den största urskogen söder om Dalälven.

Hansta naturreservat.

Hansta naturreservat. Här kan du se en större karta!

Här finns en mängd olika vandringsslingor i olika svårighetsgrader och längder. Vi tänkte dock rekommendera en runda som kallas ”Best of Tyresta” i boken Vandra i Stockholm. Den är cirka 17 kilometer lång, så ta med matsäck, och den går förbi fem olika sjöar på vägen. Du startar i Tyresta by, den stora parkeringen, och tar Hällmarksslingan åt vänster. Efter en större rastplats kommer ett vägkors där du följer Sörmlandsleden mot Årsjön – har du tur får du se havsörn!

Fortsätt förbi skylten mot Stensjön och du kommer snart upp på ett krön med en kraftledning som du följer ner till en tydlig stigkorsning. Här tar du höger. Stigen löper snart över en rygg av berghällar och fram till Långsjön och härifrån till nästa sjö, Mörtsjön är naturen mycket speciell och vacker.

Vid stigkorset följer du skyltar mot Stensjön. Gå vänster längs sjön för att se en fornborg, annars ta höger. Vid nästa stigkors går du mot Tyresta By igen.

Bra att veta:

Längd: 17 kilometer.

Svårighetsgrad: Medel.

Kollektivt: Buss 807 eller 809 från Gullmarsplan till hållplats Svartbäcken, alt buss 834 från Haninge pendelstation.

Tyresta nationalpark, vandring i Stockholm. Foto Mikaela Alex

På vägen tillbaka går du mellan gärdsgårdarna.

Med bil: Väg 73 mot Nynäshamn, ta av mot Brandbergen och följ sen skyltar mot Tyresta, parkera vid Tyresta by.


Lida

Äventyrsstigen i Lida naturreservat går runt sjön Getaren, och är stundtals rätt krävande – ta rätt skor och se till att ha ork, du kan behöva använda händerna för att ta dig fram!

Följ de blå markeringarna, förslagsvis medurs runt sjön – det går uppför direkt. På denna första topp finns en rastplats och några kåtor – men det kommer fler fina platser att stanna på! Du går förbi åkrar och klättrar över klippblock och fallna träd, och strax före Norrga kvarn går du förbi en gammal förkastningsgrotta.

Det blir några fler stigningar där du får fin utsikt över sjön – en av de finaste rastplatserna hittar du vid Jungfruudden nära vattnet.

Sista biten går du bland annat på spång över våtmark och kan spana på över 50 olika sorters fåglar. Vandringen avslutas tillbaka vid Lida Friluftsgård, där du kan vila fötterna med en kaffe.

Tyresta nationalpark.

En bit av turen är inte tydligt markerad. Se större karta här!

Bra att veta:

Längd: 9 kilometer.

Svårighetsgrad: Svår.

Kollektivt: Buss 721 från Tullinge station går hela vägen till Lida.

Med bil: Från väg 226 följer du skyltar mot Lida friluftsgård.


Marvikarna

Lida Naturreservat. Foto: Mikaela Alex

Breda spänger över myrmarkerna i Lida.

Marvikarnas naturreservat ligger inom Gnesta kommun och här ligger även de tre sjöarna Övre Marviken, Mellan-Marviken samt Nedre Marviken, som är ett populärt utflyktsmål för de som gillar att paddla kajak/kanot.

Här finns flera turer att välja mellan, de flesta ganska korta. Den här rundan, Stenhuggarmon, går delvis på Sörmlandsledens etapp 15, men är en rundslinga. Du börjar vandringen vid Skåttvångs gruva och går upp mot Millsjön, där du håller höger och går förbi varphögar och månghundraåriga ekar bland annat.

Du fortsätter upp till Marvikarna och går bland annat förbi en väl bevarad kolbotten, en fornborg och kommer upp på platåhöjden Stenhuggarmon, innan du vandrar tillbaka på andra sidan Millsjön.

Bra att veta:

Längd: 9 kilometer.

Svårighetsgrad: Medel.

Lida, Getaren.

Rundan runt Getaren i Lida naturreservat. Se större karta här!

Kollektivt: Vi rekommenderar egen bil till Marvikarna.

Med bil: Följ E20 söderut, vid korsning 139-Trafikplats Läggesta, följ skyltarna mot väg 223 mot Nyköping/Mariefred/Åkers Styckebruk/Hedlandet/Stallarholmen. Fortsätt till Skåttvångs gruva, där kan du parkera.


Stendörren

Stendörrens naturreservat är något utöver det vanliga! Förutom att det är ett paradis för kanot- och kajakpaddlare, så finns det gott om spännande stigar att upptäcka. Stendörren ligger vid kusten mellan Nyköping och Trosa, och består till stor del av klippor, strandängar och hav. Här går du på hängbroar mellan öarna, och kan äta matsäcken på en klippa med havsutsikt – eller varför inte ta ett bad?

Stendörren är perfekt för en endagstur med gott om kartor och tydliga stigar – du behöver egentligen inte välja en enskild rutt, för det är nästan omöjligt att gå vilse här.

Bra att veta:

Marvikarna, foto Mikaela Alex.

Vandra längd med de lugna sjöarna Marvikarna.

Längd:

Svårighetsgrad: Medel.

Kollektivt: Buss 554 från Nyköping eller Trosa stannar vid hållplats Stendörren. Det är sedan 4 km att gå till reservatet.

Med bil: Ta kustvägen 219, som går mellan Nyköping och Trosa. Ta av mot Studsvik och sväng till höger vid skyltning mot Stendörren.


Hellasgården/Nacka naturreservat

Karta över vandring vid Marvikarna.

Rundan vid Marvikarna. Se mer om turen här!

Med start vid Hellasgården i Källtorp/Nacka kan du antingen gå en kort men fin runda runt Källtorpssjön som är cirka 5 kilometer, eller en längre vandring som går nästan hela vägen bort till Erstaviken, som blir omkring två mil – den vi rekommenderar för en heldag.

Du börjar vid Hellasgården, där det finns både utegym och badbryggor, minigolf och kajakuthyrning bland annat. Därifrån går du över vägen och börjar med den blå leden som startar förbi tennisbanorna, sen går du över Erstaviks marker – men 75 procent av vandringen går över böljande berghällar.

Du byter senare till den gröna leden som leder tillbaka till Hellasgården, och rundar Källtorpssjön.

Bra att veta:

Längd: 20 kilometer.

Svårighetsgrad: Svår, men mest för att den är lång.

Kollektivt: Buss 401 från Slussen, gå av vid Hellasgården.

Stendörrens naturreservat. Foto: Mikaela Alex

Hängbro mellan två av öarna i Stendörrens naturreservat.

Med bil: Åk via Sickla och Järvaleden, fortsätt på Ältavägen, 260, fram till Hellasgården. Där finns en stor parkering.


Skokloster

I Skokloster finns ett av våra bäst bevarade slott – trots att det aldrig blev färdigt, och det är här den här vandringen börjar och slutar. Större delen av leden är inte markerad, men följer lågt trafikerade grusvägar på Skohalvöns landsbygd.

Stendörrens naturreservat.

Du kan vandra på alla stigar inom den röda gränsen. Se mer detaljerad karta här!

Vi rekommenderar att du går rundan motsols, och när du gått förbi klosterkyrkan från 1200-talet och Sjövillan går du genom Skoklosters naturreservat, med möjlighet att göra avstickare till Sandhagens och Arnöhuvuds naturreservat. Annars går du grusvägen mot Bagarbo, vid Hammarby svänger du nordost till Flasta kyrkoruin från 1100-talet, så är du snart tillbaka.

Bra att veta:

Längd: 14 kilometer.

Svårighetsgrad: Lätt.

Kollektivt: Pendeltåget till Bålsta, därifrån buss 311 till Skokloster..

Med bil: E4:an norrut, sedan E18 västerut, sväng av vid Bro mot väg 269 och sen Skoklostervägen till slottet.


Lovön

På Lovön ligger bland annat Drottningholms slott – men här finns också många fornlämningar. Och just därför skapade man Fornstigen på 70-talet, så att fler skulle kunna se dem. Köp gärna Lovö Hembygdsförenings häfte i kiosken vid slottet för att få full koll på sevärdheterna!

Börja vid parkeringen till Kina slott, där du följer en slinga markerad med blå romber runt, med vissa avstickare där det finns något intressant att se – som arkitekten Ralph Erskines första svenska hem Lådan (på bild ovan). En stor del av vandringen går nära Mälaren.

Efter avslutad vandring finns även gott om saker att se och göra vid Drottningholms slott, som att se slottsträdgården eller ta en fika på Karamellen – eller varför inte äta våfflor vid Kina slott?

Bra att veta:

Hellasgården, Nacka.

Den blå leden sakas på bild, men börjar bakom tennisbanorna! Se större karta här!

Längd: 18 kilometer.

Svårighetsgrad: Medel – kan vara rejält lerigt efter regn.

Kollektivt: Tunnelbana till Brommaplan, sedan buss till Drottningholm, Orangeriet eller Kanton.

Med bil: Åk väg 275 mot Vällingby, vid Brommaplan byter du och följer skyltar mot Drottningholm. Parkering finns vid Kina slott.

Läs mer:
12 vandringsleder i Sverige – som verkligen är värda att upptäcka
Packlista för fjällvandring: Här är allt du behöver
Lyxvandra – 18 tips med guldkant på mat och övernattning
Semester i Sverige? Här är 17 pärlor att uppleva i sommar

Foto: Mikaela Alex, Instagram, TT

Skokloster slott.

Start och slut är vid Skokloster slott.

Skoklosters naturreservat.

Se tre naturreservat i en vandring! Se större karta här

Lovön, Fornstigen.

Den markerade rutten är Fornstigen. Se större karta här!