Artikeln innehåller reklamlänkar
menskopp

5 saker jag önskar att jag visste innan jag började med menskopp

Funderar du på att göra bytet från tamponger till menskopp? Den här artikeln är till dig.

Det finns många anledningar till att byta till menskopp; vi listar några av dem här nedanför, samt tipsar om bra menskoppar för nybörjaren.

Du kommer att bli nära bekant med dina kroppsvätskor

Mer än bekant faktiskt. Ni kommer bli väldigt intima vänner. Du kommer att behöva stoppa in fingrarna en bit i slidan för att föra in och ta ut menskoppen och ja, du kommer att få blod på dem. Det kommer dessutom vara en del sekret inblandat. Det känns lite skumt och ovant i början, särskilt eftersom vi hela livet fått lära oss att mensblod är något äckligt. Men det tar kanske två veckor och sen är du lugn som en filbunke. Den här normaliseringen av mensblodet är också en riktigt bra grej och du bidrar i längden till att mens ses som något naturligt och inte alls äckligt.

Det krävs lite träning för att den ska sitta rätt

Menskoppen är knepigare att använda än tampong och bindor. Tänk på att läsa de medföljande instruktionerna noga och var medveten om att det antagligen tar ett par gånger innan du får det helt rätt. Det är med andra ord inte läge att bära dina helt nya vita jeans första gången du provar menskopp. Läckage kan ske.

Några tips för att få in menskoppen är att vinkla den lite bakåt (det finns mer utrymme för koppen att veckla ut sig där), börja med att föra in den smalaste delen av den vikta menskoppen och ställ dig upp och gör lite knipövningar om den inte hamnar rätt på en gång. Det är inte så himla komplicerat egentligen, kroppen vill liksom att menskoppen ska sitta bra. För att den älskar dig.

Du sparar massa pengar

Du vet säkert att du sparar pengar på att använda menskopp – men vet du hur mycket? Låt oss kika på tidningens ETC:s uträkningar.

En menskopp kostar dryga 300 kronor och har en livslängd på cirka sex år. 300 kronor uppdelat på sex år = 50 kr/år. Ett paket standardtamponger landar på 29 kronor. 15 paket om året = 435 kr/år. Om du använder menskopp i 37 år av ditt liv, mellan 13 och 50 års ålder, kostar det dig totalt 1 850 kronor. Använder du tamponger under en lika lång period kostar det däremot 16 095 kronor. SEXTONTUSEN. Med en menskopp sparar du alltså 14 245 kronor under åren du har mens. För de pengarna kan du exempelvis flyga tur och retur till Australien, köpa en riktigt snajdig elcykel eller 1400 glas bubbel på krogen.

Den här menskoppen är från Monkis samarbete med populära Lunette och kommer i en tygpåse som du kan förvara menskoppen i när du inte använder den. Läs mer och köp här (länk till butik).

Du kan behöva krysta

Generellt ska menskoppen sitta längre ned än vad en tampong gör och du ska kunna ta tag i botten (inte piggen, botten) utan problem. För vissa sätter sig koppen naturligt högre upp och så länge den inte läcker så är det helt i sin ordning det med. Men när koppen väl ska ut kan det innebära att du famlar runt därinne lika vilsen som en Stockholmare på Hisingen. Lösningen är att krysta, ungefär på samma sätt som om du skulle bajsa. Sätt dina slidmuskler i arbete och krysta till du med fingrarna får grepp om botten på menskoppen. Glöm inte att sticka trycka in ett finger vid sidan av koppen för att bryta förseglingen innan du tar ut den, annars kan det uppstå ett obehagligt sug.

Monthlycup finns i flera olika storlekar och färger och har en kortare, rundad pigg nedtill som kan passa bra för dig som känner av den längre "pinnen" som finns på många menskoppar (och som en del helt sonika klipper av). Läs mer och köp den här (länk till Meds).

Din fitta kommer kännas bättre

Du vet den där känslan när mensen är inne på dag tre, flödet börjar stanna av lite men du behöver fortfarande ha tampong. Du drar ut den ganska torra tampongen och det känns som att slidan får brännsår. Det är inte en angenäm upplevelse när hela fittan känns knastertorr. Menskoppen är gjord i silikon och suger inte upp slidans sekret på samma sätt som en tampong ofta gör, vilket gör att du inte har samma problem med torrhet och skav.

Vi vet redan att Satisfyer har fokus på kvinnors kroppar och att de ska kännas bra, och de här lite mjukare menskopparna har fått grymma omdömen och är dessutom riktigt billiga – och faktiskt ganska snygga. Läs fler recensioner och köp dem här (länk till Lyko).

Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se

Relaterade artiklar
Baaam tröttnade på dåliga mensbilder – skänker egna till bildbyråer
Ny studie: Jo, du kan faktiskt onanera bort (en del av) mensvärken