Baaam tar fram egna genrebilder mens tampong menskopp blod

Baaam/Unni Zetterling

Baaam tröttnade på dåliga mensbilder – skänker egna till bildbyråer

Genrebilder på mensprodukter är ofta krispigt vita och förekommer någon vätska alls är den blå och långt från verkligheten. Det fick oss på Baaam att ta fram egna genrebilder som realistiskt framställer mens. För att fira Internationella mensdagen 28 maj skänker vi nu alla bilder gratis till bildbyråer så att fler kan ta del av dem.
5 saker om mens som du kanske inte visste
0:59

Efter reklamen: 5 saker om mens som du kanske inte visste

(0:59)

Slå på ljud

Den som någon gång försökt hitta bilder av mens, bindor och menskoppar vet att jakten lätt blir svår. Vita bindor och snustorra tamponger är långt från hur verkligheten för menstruerande personer ser ut. Och finns det någon vätska är den inte sällan blå snarare än röd.

– Allt det bidrar till att bilden av den riktiga, blodiga mensen är något skamligt som ska döljas. Det är ett tabu som vi gemensamt måste bryta, säger Baaams redaktionschef Nathalie Mark.

Vi på Baaam har länge engagerat oss i frågor som rör kvinnohälsa och har bland annat startat initiativet Menssplaining för att en gång för alla folkbilda om mens, och tillsammans med Always dragit igång #alwaysconfident för att öka engagemanget för unga tjejers situation. I Menssplaining startades också Menspodden, där allt från endometrios till PCOS reddes ut med experter, och det togs även fram ett ”Är din mens normal”-test i samarbete med Karolinska Institutet för att hjälpa alla menstruerande att få den vård de har rätt till.


Verkliga bilder ska normalisera mensen

Även den här gången bestämde vi på Baaam oss för att ta saken i egna händer och har låtit ta fram en rad bilder och videos på bindor, tamponger och menskoppar med verklighetstrogen mens.

Blodig tampong i papper
Baaam/Unni Zetterling

För att ännu fler ska kunna vara med och avdramatisera mensen skänker Baaam nu alla bilder gratis till bildbyråer som TT.

– Den enda vinsten i detta är om vi gemensamt som samhälle kan normalisera bilden av något som hälften av jordens befolkning hanterar i sin vardag, hela tiden. När jag gick i högstadiet fick man gömma tampongen i fickan när man gick på toa och sen linda in den i metervis med papper. Det borde inte behövas år 2021, säger Nathalie Mark.

Blodig binda mot rosa bakgrund
Baaam/Unni Zetterling

Vill du som läser detta använda bilderna redan i dag finns de tillgängliga på tinyurl.com/mensbilder och ange Baaam/Unni Zetterling som fotocredd.

Foto: Baaam/Unni Zetterling

Relaterade artiklar
Nu splainar vi mensen! Baaam och FRIDA i gemensam menskampanj
Menspodden tar upp allt du borde kunna om mens – från endometrios till p-piller