mens

Har du haft spökmens? Så vet du om den ghostat dina trosor

Vad är spökmens? Baaam reder ut ett spännande fenomen, som kanske gäckat kvinnor så länge som äggstockarna funnits.

Missa inte: De tror den tatuerade menskoppen är en blodfylld kondom – vi dör när vi läser kommentarerna

Din kompis: Det var falskt alarm, det var bara värsta spökmensen!

Du säger: Phew, det var ju… skönt för dig.

Men du tänker: OMG, har hon hemsökta trosor eller ektoplasma i flytningarna? Ska jag ringa Birkan Tore? Vad är det som händer här?

Men nej, begreppet spökmens har inga kopplingar till andevärlden. Visst är menscykeln snudd på magisk, men det här är inget övernaturligt fenomen. Spökmens är helt enkelt en mensattack som känns helt äkta – men som faktiskt inte alls finns på riktigt.

Tänker du efter har du säkert upplevt det själv: Den bekanta känslan av att något varmt rinner mellan benen och du springer till närmsta damrum för att inte blöda i genom. I säkerhet bakom toalåset torkar du dig för att bedöma graden av katastrof – och på pappret syns… ingenting!

Där har vi den, spökmensen!


Vad är spökmens?

Det finns ingen uttalad förklaring till fenomenet. Men många tycker sig se ett samband mellan spökmensen och den riktiga menstruationen, som ofta dyker upp någon dag efter spökvariantens visit.

Therese Zetterqvist Eriksson var tidigare verksam som barnmorska och är rådgivare vid frågetjänsterna umo.se och sjukvårdsupplysningen. Hon har inte hört begreppet spökmens tidigare, men har följande teori till sajten Nyheter 24:

– Rent personligen skulle jag gissa att det kan ha en psykologisk orsak. Att man någonstans vet att mensen är på gång och att man inte vill vara på fel ställe utan mensskydd.

Mer mens:

Färgen, mängden och värken: Så vet du om din mens är normal

Så fungerar din menscykel – vecka för vecka

5 saker jag önskade jag visste innan jag började med menskopp

 

Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se