Hållbar personlig stil

5 hållbara sätt att skapa en personlig stil utan att bli ruinerad

Med dessa enkla knep kan du skapa en hållbar och egen stil som varken gör ett stort avtryck på jorden eller hål i plånboken.

Att skapa en personlig stil på en begränsad budget utan att göra ett stort CO2-avtryck är inget man gör på en kovändning. Men det går!
Precis som anledningen till att vi källsorterar, kan alla göra något för att se över sina modeval.

Använd flera gånger

Hållbart mode är en stor och komplex fråga, det handlar om materialval, resurser som gått åt vid tillverkning, infärgningsprocesser och transporter. Mycket att ta hänsyn till och som kan vara svårt att hålla koll på, men som konsument kan man tänka att det är bra att använda nyinköpta plagg flera gånger och över tid och att man blandar upp nyinköpen med upcyclat mode eller vintage. Att fynda i second hand-butiker eller på nätet är ett klassiskt tips för den som vill klä sig på ett personligt sätt. Men ibland behöver man inte gå längre än till den egna garderoben för att göra fynd!

1. Återbruk och DIY

Att ge gamla plagg nytt liv genom att sy om dem är ett gammalt beprövat knep. För att upcycla ett plagg är det enda som krävs att du (eller någon du känner) har en symaskin och lite tråd. Sen är det bara att sätta igång fantasin – ett superenkelt sätt att utöka garderoben är att göra om en maxiklänning till en kort klänning, eller shorts av ett par gamla byxor. Om du är född med tummen mitt i handen kan du lämna in plagget till skräddaren för att göra önskade ändringar, vad det kostar beror förstås på vad som ska göras, men räkna med ett par-tre hundralappar.

textilfärg

Ett superenkelt knep är att färga om kläder. Har din vita skjorta blivit grå i en tvätt, köp textilfärg och ge den nytt liv i en annan nyans, textilfärg finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

DIY-tips

Var kreativ! Med en liten provburk med vanlig färg kan du måla på dina denimplagg eller en jacka för ett personligare uttryck, du hittar en guide på H&M. (reklamlänk från Adtraction)

2. Satsa på detaljer

Detaljer kan göra stor skillnad för en outfit. När det kommer till smycken är det långsiktigt bästa alternativet är förstås att satsa på äkta metaller som håller länge och som inte tappar sin finish efter en tids användning – men det är så klart en kostnadsfråga. Så en bra nyhet är att det finns massor av fina smycken i återvunnet silver och andra material, som inte behöver vara så dyra. Annars kan du addera en kul detalj, som en kedja till glasögonen eller solglasögonen eller varför inte ett riktigt snyggt läppstift?

all blues ring

Ring med taktil yta från All Blues i återvunnet silver, finns att köpa här. (reklamlänk från Wakakuu)

lipgloss inika

Ekologiskt lipgloss från Inika, finns i 7 nyanser och du hittar det här. (reklamlänk från Adtraction)

glasögonkedja H&M

Glasögonkedja i återvunnen akryl och metall, från H&M finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

3. Klädbytardagar

Har du och dina kompisar ungefär samma storlek? Låt alla göra en garderobsrensning och sen tar var och en med sig de plagg ni tröttnat på och så byter ni kläder med varandra. Enkelt sätt att ge plaggen nytt liv och samtidigt få något nytt och spännande till den egna garderoben utan någon större kostnad.

4. Hyr kläder

Vill du klä upp dig till ett speciellt tillfälle? Satsa på kläduthyrning, numera finns det massor av onlinetjänster som erbjuder kläder för uthyrning antingen via abonnemang eller som en engångskostnad per plagg.

5. Satsa på mångsidiga plagg

Shoppa budget i bra kvalitet som håller flera tvättar och säsonger. Många tänker att basgarderoben måste vara plain and simple, men så behöver det inte vara. För att du inte ska få en garderob med massor av omaka plagg kan du inför ett köp tänka igenom ett par grejer innan du slår till:

Kan du styla plagget med fler än ett plagg som du redan har i garderoben? Eller är det ett plagg som du bara kommer att använda en gång?

väst monki

Ljusbeige ribbstickad väst med knytband i sidorna i 100 procent ull. Bär över skjorta eller klänning, från Monki. (reklamlänk från Adtraction)

jeans

Raka jeans från Carin Wester med lappade knän i hållbar denim, finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

jeansjacka weekday

Ljusbeige denimjacka från Weekday tillverkad av ekologisk och återvunnen bomull, finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

Ganni x Levi's lanserar ny hållbar denimkollektion – se den här

14 riktigt fina och mysiga set