Queen of Katwe, The Great och The Marvelous Mrs Maisel

11 serier och filmer för dig som älskade The Queen's Gambit

11 andra serier med mångbottnade storys om starka livsöden och kvinnokamp.
Det här är drottning Elizabeth - världens äldsta monark
Slå på ljud

Serien om den föräldralösa flickan Beth som visar en exceptionell talang för schack har tagit världen med storm och seglade snabbt upp på Netflix mest sedda-lista.

Förutom skildringen av en ung kvinnas imponerande karriär i den mansdominerade schackvärlden har serien också flera andra lager. Den berättar den mångbottnade historien om Beths uppväxt och hennes problem med mental ohälsa och missbruk – och inte minst; feminismen i 60-talets USA.

Har du också slukat serien och är på jakt efter något nytt av samma kaliber? Här är elva förslag på serier och filmer som vi tror du kommer gilla!

11 serietips för dig som gillade The Queen's Gambit

Godless

En miniserie i västern-stuk om staden LaBelle i New Mexico – som styrs av kvinnor efter en olycka som dödade de flesta av stadens manliga invånare. En serie om starka kvinnor, och dessutom återser du även Thomas Brodie-Sangster, som spelar Benny i The Queens Gambit.

Finns på: Netflix

Queen of Katwe

Ännu en historia om hur schack förändrar livet för en ung kvinna – den här gången verklighetsbaserad. Bland annat Lupita Nyong’o spelar huvudrollen i den här filmen om den ugandiska flickan Phiona.

Finns på: Disney+

Emma

Gillar du både tidsresor och skådespelerskan som gestaltar Beth så är Emma ett klockrent val för dig. Anya Taylor-Joy som spelar Beth gör nämligen även rollen som Jane Austens Emma. Den här remaken av den klassiska historien är både kul och fräsch.

Finns på: HBO Max

Mrs America

Mrs America har en hel del gemensamt med The Queens Gambit. Båda handlar om starka kvinnor som ser till att få saker att hända – framförallt när världen verkar motarbeta dem. Och även Mrs America tar avstamp i sextiotalets USA där vi får följa kvinnor som Gloria Steinem, Shirley Chrisholm och Bella Abzug och deras kamp för lika rättigheter.

Finns på: HBO Nordic

The Devil All The Time

I den här filmen ser vi Henry Melling (Henry i The Queens Gambit) sida vid sida med bland annat Bill Skarsgård, Tom Holland och Robert Pattinson. Flera människors liv sammanflätas till följd av en rad hemska handlingar. Precis som i The Queens Gambit börjar du ifrågasätta karaktärerna och deras motiv – samtidigt som du börjar fundera på hur du själv skulle agera i samma situation.

Finns på: Netflix

The Great

Berättar den fiktiva historien om den ryska kejsarinnan Katarina den stora. En serie som är både banbrytande och känslofylld på så många sätt att du bara MÅSTE få se en säsong till. Elle Fanning gör den proffsiga tolkningen som den skarpa, eldiga och moraliskt tvivelaktiga Katarina.

Finns på: HBO Nordic

The Crown

Har du ännu inte slukat denna populära dramaserie om Drottning Elizabeth är det dags nu. Tidsdokumentet är lika viktigt som historien om Elizabeth själv – framför allt eftersom allt faktiskt är baserat på verkliga händelser. Serien påminner på många sätt om The Queens Gambit: full av kärlekstwister, politiskt drama och fenomenala skådespelarinsatser.

Finns på: Netflix

The Imitation Game

Följer den sanna historien om MI6-rekryten och mattegeniet Alan Turing som är anställd för att knäcka ”omöjliga” nasizt-koder. En film om talang, spänning och strategi, precis som The Queens Gambit. Benedict Cumberbatch spelar huvudrollen som Alan Turing.

Finns på: HBO Nordic

The Marvelous Mrs Maisel

Ännu en serie som porträtterar kvinnor i femtiotalets USA och handlar om hemmafrun Midge Maisel som upptäcker att hon har talang för stand up-comedy. Finns bara på Amazon Prime, men med tanke på betyget 8,7 på Imdb och att den beskrivits som en korsning av Gilmore Girls och Mad Men kan det kanske vara värt att skaffa?

Finns på: Amazon Prime

Thorougbreads

I den här mörka komedin spelar Anya Taylor-Joy den unga Lily som tillsammans med sin vän Olivia planerar att döda sin styvfar. Till sin hjälp anlitar de en knarklangare och en nagelbitar-handling tar sin början. Ännu en skarp skådespelarinsats av Anya Taylor-Joy.

Finns på: Viaplay

Alias Grace

Miniserie baserad på boken med samma namn av Margaret Atwood (kvinnan bakom The Handmaid’s Tale). En ganska mörk 1800-talshistoria om den irländska hushållerskan Grace Marks som döms för mordet på sin arbetsgivare. Genom flashbacks får vi veta mer om Grace historia.

Finns på: Netflix

Inspirerat av: Buzzfeed

LÄS MER:

Sex tv-serier för dig som älskar dystopier

21 saker du förmodligen inte visste om The Handmaids Tale