Jules, Rue och kat i HBO-serien Euphoria.

13 reasons why du borde kolla på HBO-serien Euphoria

Gillade du 13 reasons why? Då kommer du att ÄLSKA Euphoria! Den är snyggare, smartare, vänder sig till en bredare publik och tar upp ännu fler viktiga ämnen. Här är 13 anledningar till att börja kolla på HBO:s nya succéserie NU!

Har du ännu inte sett HBO:s succéserie Euphoria så är det hög tid att börja. Inte minst för att kunna delta i det allmänna samtalet – det är nämligen allt folk pratar (och tweetar) om just nu. Ja, det har till och med gått så långt att ”Euphoria-sminkning” har blivit ett begrepp:

Serien släpptes i början av sommaren på HBO Nordic och blev direkt omdiskuterad. Bland annat menar kritiker att serien är för grov, grafisk och kan mana till droganvändning eller våld. Men hyllningskören ljuder starkare, och den menar att serien tar upp viktiga ämnen, har bra representation och är sjukt snygg.

Så med den här artikeln ska vi på Baaam försöka förklara vad det är du missar – för det här är en serie alla borde se!

Handling: Euphoria

Kort sagt: Euphoria handlar om sex, våld, sexualitet, psykisk ohälsa och droger på high school. Men framför allt är det en rad starka personporträtt. Här är ett urval!

Rue (Zendaya) lider av psykisk ohälsa och har gjort det hela sitt liv. Redan i unga år började hon självmedicinera sig själv genom att sno sin pappas cancermedicin, vilket ledde till ett drogberoende.

Jules (Hunter Schafer) har aldrig känt sig bekväm i sin kropp och tillbringade alldeles för lång tid inlåst på diverse mentalsjukhus under sin uppväxt. Nu lever hon med sin pappa i en ny stad och försöker skaffa sig ett liv som den kvinna hon är på väg att bli.

Kat (Barbie Ferreira) är en känd fanfiction-författare online – men helt okänd IRL. Hon blev skammad för sin övervikt, men hittade ett (något annorlunda) sätt att få tillbaka självförtroendet och självkänslan.

Maddy (Alexa Demie) har lärt sig att utseende och charm kan ta en långt. Hon bryr sig inte om något förutom tanken på att bli ekonomiskt oberoende så att hon kan göra: precis ingenting.

Cassie (Sydney Sweeney) har fått en slampstämpel på skolan, och till och med hennes pojkvän skäms för henne. Själv vet hon inte hur hon ska bete sig för att andra ska bli nöjda med den hon är.


13 reasons why du borde kolla på Euphoria

Scenografin

Hyllningarna avlöser varandra när det kommer till hur SNYGG Euphoria är. Klippningen, specialeffekterna och scenografin i stort är bättre än något vi sett på mycket, mycket länge.

Representationen

Euphoria har verkligen lyckats med bedriften god representation. En av huvudpersonerna är transperson, en annan huvudperson är mörkhyad och lesbisk (och för att inte spoila för mycket kan vi bara säga att det är flera som är annat än heterosexuella i serien). Vi ser även olika kroppar, även om merparten är normativt smala, och kurviga Kat är en av de sexigaste karaktärerna i serien!

Psykisk ohälsa

Redan i det första avsnittet får vi veta att huvudpersonen Rue har lidit av psykisk ohälsa hela sitt liv, hon är bipolär och lider av tvångstankar. Det är också på grund av den psykiska ohälsan som hon till slut vänder sig till drogerna.

Men det är inte bara Rues problematik som lyfter ämnet, det görs till exempel även genom transpersonen Jules könsdysfori som yttrar sig genom depression, ätstörningar och ångest.

Man kan faktiskt säga att varje avsnitt av Euphoria handlar om olika karaktärers största ångestmoln i livet, och vilka beslut de fattar utifrån nämnda moln.

Bättre än 13 reasons why

Det är omöjligt att inte låta tankarna vandra till 13 reasons why när man ser Euphoria. Det är ju trots allt två serier som utspelar sig i high school-miljö och som kretsar kring svåra frågor. Men Euphoria är så mycket mer än 13 reasons why. Något som jag hoppas att du ska förstå efter att ha läst den här artikeln.

Stilinspon

Har du lagt märke till att varenda människa har börjat bära glitterögonskugga och strass – även om den bara ska till tvättstugan? Du kan tacka (?) Euphoria för det. Folk är som tokiga i sminket, och framför allt handlar det om Maddys och Jules sminkningar. Men även kläderna är sjukt inspirerande – och det finns något för alla smaker.

Kolla bara! Folk. Går. Bananas.

Ämnet ”slutshaming”

Cassie har fått ett rykte om sig att vara slampa, och till och med hennes nya pojkvän skäms för stämpeln. I Euphoria tas det här svåra ämnet upp, och avhandlas på ett mycket nyktert och bra sätt. Förtjänar inte Cassie att behandlas med respekt för att hon klär sig utmanande? Hur kommer det sig att just hon får ”slampstämpeln” och ingen av de andra? Hur hanterar hon det – och hur hanterar omgivningen det?

Se serien så förstår du vad jag menar!

Musiken!

Det finns ingenting slumpmässigt med musiken i Euphoria. Bland annat har Billie Eilish gjort låten You can see me in a crown som spelas varje gång allas vår curv-queen Kat inser att hon är just – queen.

Andra exempel på kvinnliga stfu-artister som hörs under säsongens gång är Beyoncé, Madonna, Fiona Apple och Solange. Och varenda låt är sjukt bra. Sjuuukt bra.

Drake producerar

Eller ja, jag vet inte. Det kanske inte har något egenvärde i sig, men hiphopartisten Drake och musikproducenten Future the Prince är producenter till serien. Kanske kan det förklara varför det är så otroligt bra musik genom hela säsongen? NÅGOT är det i alla fall.

De ocensurerade bilderna

Nej, det här betyder inte att jag vill ha några dickpics skickade till mig, tack så mycket. Men! Det piggar ändå upp med en serie som visar upp många och olika kroppar. Vi får till exempel se just tre miljoner dickpics, sneda och små kukar, nakna bröst och ett spann av kroppshyddor (även om det är normkropparna som syns mest). Här finns inget utrymme för att vara pryd!

Manligt våld

Återigen, det här är en serie som tar upp många ämnen som det talas för lite om. Ett sådant ämne är manligt våld. I serien får vi se flera exempel på hur män utövar våld mot personer som är i underläge – i fysisk styrka eller i antal, mot tjejer och mot killar. Serien tar även upp det svårförståeliga i att någon vill stanna kvar i en relation där hen har blivit misshandlad, för att hen inte anser att det som hände var fel.

Viktigt! Ämne!

Den breda målgruppen

Alla kan uppskatta Euphoria. Nåja, tänker ni. Det är ju trots allt en high school-serie. Men minns ni SKAM? Minns ni hur er farbror, mormor, kusin och brorsdotter älskade den? Det är lite samma sak här. För trots att det är lätt att tro att det här är en serie som vänder sig till tonåringar så är det en film som kan uppskattas av alla människor, i alla åldrar. Tjejer, killar, mammor, pappor – KOM IGEN! KOLLA DÅ!

Eller okej, det finns kanske en undre åldersgräns. Euphoria är trots allt fullproppad av könsorgan, droger och våld i varenda avsnitt. HBO har satt sin rekommenderade gräns vid 18+ vilket vi kan tycka är lite väl högt. Låt åtminstone 16-åringarna titta!

Zendaya som Rue

Har vi pratat tillräckligt om Zendaya? Nej, jag tror visst inte det. Det 22-åriga multigeniet som spelar huvudpersonen Rue är såväl skådespelare som dansare och artist. Hon är oerhört övertygande i varenda sekvens av serien, och då har hon ändå sjukt svåra scener att gestalta (nej, jag ska inte spoila).

Låt oss bara säga att hennes gråt är mer äkta än Trumps kränkthet efter Danmark-gate.

Hbtq-festen

I garderoben, utanför garderoben, ena foten utanför garderoben för en snabb kik och så långt inne i garderoben att Narnia känns nära… I Euphoria finns alla sexualiteter, och det är så sjukt befriande att slippa heteronormen för en gångs skull!

Läs mer:

6 förklaringar till dig som inte heller (fattade) Tarantinos nya film

Nya filmer, serier och dokumentärer på HBO i september 2019

Notting Hill och 19 andra kultfilmer som fyller 20 år 2019