Bästa filmerna 2018.

7 filmer alla snackade om 2018 (och som du borde ha sett)

Vilket bioår! Och inte har man hunnit sett allt man tänkte i år heller. Därför har Baaam sammanställt årets bästa filmer så du kan se dem i efterhand.

Bohemian Rhapsody

Handling: Bohemian Rhapsody är en hyllning till Queen, musiken och inte minst sångare Freddie Mercury. Från rökiga pubspelningar till Live Aid inför en miljardpublik får vi följa bandet som sket i konventioner och könsstereotyper. Dessutom får vi se livet bakom scenens Freddie, ett liv i längtan efter kärlek, konservativ uppfostran och kampen mot sjukdomen som skulle komma att ta hans liv.

Därför bör du se filmen: För att det är en helt fantastisk film där där man ömsom skrattar, ömsom gråter och många gånger får gåshud ända ned i fingerspetsarna. Det är kanske i dag svårt att förstå hur banbrytande Queen var men de vände upp och ned på hela rockvärlden, blandade opera och hårda gitarriff och hade en öppet homosexuell frontfigur som tog in rummet som en äkta Whitney Houston-diva. Därtill spelar inte Rami Malek Freddie Mercury – han ÄR Freddie Mercury och han borde sjutton få en Oscar för sin insats.

Trailer hittar du här.

A Star is Born

Handling: Ally har nästan gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska när musikern Jack ramlar in på baren där hon jobbar och upptäcker henne. Tillsammans tar de scenen med storm men precis när allt är på väg uppåt faller samtidigt Jacks värld samman i kampen mot hans inre demoner.

Därför bör du se filmen: Vad har det pratats om i år om inte Lady Gaga och Bradley Coopers enastående kemi och skådespelarinsats? Lady Gaga både sjunger och agerar som om hon aldrig gjort något annat sedan dagen hon föddes och Bradley har lämnat baksmällan långt bakom sig (nåja) och hittat en oerhört trovärdig countrypersona. Det är en hjärtslitande kärlekshistoria och den som inte fäller en tår mot slutet har en grym förmåga att stålsätta sig. Dessutom har musiken från filmen seglat upp på topp tio listor världen över och bara det gör filmen sevärd.

Trailer hittar du här.

Mamma Mia! Here We Go Again

Handling: Meryl Streep, Stellan Skarsgård, Pierce Brosnan, Colin Firth och Amanda Seyfried är tillbaka. I den här filmen får vi följa unga Donna då hon först dyker upp på den grekiska paradisön – och blir gravid. Och såklart är det både sång, dans, skratt och ännu mer längtan till kristallblåa hav.

Därför bör du se filmen: Det tog tio år men äntligen kom megasuccén Mamma Mia! tillbaka till biodukarna. Den här gången med ingen mindre än megalegenden Cher i rollen som Meryl Streeps mamma. Få saker har fått människor att komma samman för att sjunga ABBA-hits som Mamma Mia! och filmen har gett Grekland rejält med cashing i turistkassan. Vill du må bra i två timmar, sittdansa och vilja skåla i raki ska du se filmen.

Trailer hittar du här.

Black Panther

Handling: Efter sin fars död är det prins T’Challas tur att ta över tronen i det lilla, högteknologiska och framför allt hemliga kungadömet Wakanda. Men T’Challa är mer än en prins, han är Black Panther. En superhjälte som i Marvel-universat slåss för deras rätt att få leva i fred – men allt vänds upp och ned när Killmonger träder in på arenan och utmanar T’Challa.

Därför bör du se filmen: Det är svårt att beskriva filmen utan att det låter som en löjlig superhjältefilm. Det Black Panther är är egentligen en feministisk powerfilm (läs allt om det här), ett bevis på att en film med nästintill enbart svarta karaktärer kan vara en gigantisk succé och en film som nått ut till många som tidigare inte velat se Marvelfilmer. Har du någon gång varit på bio och i slutet står alla upp, applåderar och busvisslar? Det har jag, tre gånger: på Sagan om Ringen 2001, på Bohemian Rhapsody – och på Black Panther. Båda gångerna jag såg den.

Trailer hittar du här.

Annihilation

Handling: Efter att hennes make har försvunnit under ett hemligt uppdrag följer biologen Lena, spelad av Natalie Portman, med en expedition in i ett mystiskt område som USA:s regering har spärrat av. Snart inser de att inget är som det ska vara – men kan de ens ta sig ut igen?

Därför bör du se filmen: Annihilation är filmen som släpptes rakt på Netflix eftersom den ansågs för smart för att man skulle vilja se den på bio. Och med tanke på vilket genomslag filmen fick är det i efterhand ren och skär galenskap. Annihilation är en nervkittlande och läskig film där man hela tiden undrar hur det ska gå och vad det är som pågår. Och nej, du kommer inte få svar på allt men de nästan två timmarna filmen pågår försvinner i ett nafs. Uppslukande är en underdrift.

Trailer hittar du här.

Ted – För kärlekens skull

Handling: Filmen följer en av Sveriges mest välkända artister, Ted Gärdestad och hans bror Kenneth. Det är en historia om kärleken till musiken, relationen bröderna emellan och en resa från 1970-talets glans till det svåra slutet.

Därför bör du se filmen: För att Ted Gärdestad är en nationalikon som bidragit så mycket till vår låtskatt att man glömmer människan bakom musiken. Ted var en komplicerad person som led av svåra problem som till slut också blev hans död. Det är en viktig historia både om psykisk ohälsa och om en stor musiker. Det är allas vår skyldighet att se filmen.

Trailer hittar du här.

BlacKkKlansman

Handling: I BlacKkKlansman berättas den verklighetsbaserade historien om en svart polis och hans kollega som lyckas infiltrera ökända Ku Klux Klan i Colorado på 1970-talet. Samtidigt dras paralleller till dagens USA och filmen slutar med nyhetsbilder från Charlottesville-protesterna 2017 och president Trump.

Därför bör du se filmen: När Spike Lee regisserar film vet man att det kommer att bli tempo, ös och humor blandat med tunga ämnen. Dessutom är detta ett ämne som, tyvärr, blir allt med aktuellt och därför är det ännu viktigare att se den.

Trailer hittar du här.