Astrid S: ”Jag växte upp med inställningen att tjejer är bäst”

Astrid S: ”Jag växte upp med inställningen att tjejer är bäst”

Astrid S har 250 miljoner lyssningar på Spotify och hennes Europaturné under hösten blev utsåld. Baaam pratade med popdrottningen från grannlandet om musiken, att vara en förebild och att tro på sig själv.

Hon har precis varit i USA för att lansera singeln ”Hurts So Good” och med en utsåld Europaturné under hösten samt en plats på världens största spellista ”Todays Top Hits” har norska Astrid S nått stora internationella framgångar. För tre år sedan kom hon femma i norska Idol och hon har redan hunnit jobbat med artister som Avicii, Shawn Mendes och Matoma.

Sedan ”Hurts so good” släpptes i våras har vi haft låten på repeat och i vår kommer det nytt material från den norska drottningen av elektropop.

Läs mer: Sabina Ddumba uppmuntrar kvinnor att ta plats: ”Kan jag så kan du”

Efter dina stora framgångar, känner du press att leverera?

– Både ja och nej. Jag har alltid haft inställningen att jag gör musik för mig själv, men det verkar som att folk behöver min musik. Och så länge de gillar det kommer jag fortsätta. Oavsett om det bara är en liten tjej i Norge som fortsätter lyssna, så kommer jag fortsätta göra musik för henne.

Läs även: Loreen: ”Jag vill stärka kvinnor och förändra klimatet i världen”

Astrid berättar att hon förr trodde att det var egoistiskt att vara artist.

– Jag trodde det var ett väldigt självcentrerat yrke, men jag har förstått att det handlar om mer än så. Jag får så många fina meddelanden från personer som har mått bättre av att höra mina låtar, blir på bättre humör av dem eller att de har funnit en ny bästa vän, som också var ett fan av min musik, till exempel. Att vara artist är så mycket större än att bara skriva en låt och ge ut den.

Som stor förebild anser Astrid att hon har ett ansvar gentemot sina fans.

– Jag tycker inte att alla artister automatiskt måste ta ett ansvar, men jag känner personligen det ansvaret. Jag vill vara en bra förebild för unga tjejer som ser upp till mig.

Hur är det att vara ung tjej i artistbranschen?

– Det går väldigt bra för min del. Jag jobbar tätt med mitt team och de visar mig respekt och tillit, så jag tänker sällan på att jag är en ung tjej. Men självklart är det skillnad på att vara tjej och kille i branschen. Unga kvinnor kan få höra att våra åsikter inte är viktiga och det är svårare för en kvinnlig artist att leva på musiken, eftersom vi får mindre betalt.

Läs också: Emma Watsons fem bästa citat om feminism

Du verkar vara en så glad och positiv person, stämmer det?

– Ja, jag är alltid på väldigt, väldigt gott humör. Jag är absolut väldigt glad och positiv!

Vad härligt!

– Ja, jag trivs bra med mig själv, jag har fantastiska vänner och min familj är underbar. Jag trivs väldigt bra med att bo i Oslo och hålla på med musik. Jag har det väldigt bra, helt enkelt.

När är du inte lika glad?

– Det kan vara allt från när jag är hungrig till att jag gör ett dåligt gig. Eller att det går dåligt i studion och jag inte får ihop en så bra låt som jag hade hoppats på. Men jag blir såklart också ledsen om jag blivit illa behandlad av en vän eller så.

Har du höga krav på dig själv?

– Ja, men det bör man ju ha för att saker ska bli bra. Hade jag inte haft det så hade resultaten förmodligen bara blivit okej, men det ska ju bli great!

Är du för hård mot dig själv?

– Nej. Jag har en väldigt bra balans i hur jag ser på mig själv och på min musik. Det känns som att jag har en bra balans även när det gäller sociala medier eller kroppshets och förväntningar på sig själv i övrigt.

Läs mer: Danny Saucedo om livskrisen: ”En örfil jag verkligen behövde”

Var kommer den balansen ifrån?

– När jag gick på gymnasiet höll jag på med både musik och fotboll och ville vara bäst i allt. Även i skolan. Sedan kom jag till en punkt där jag förstod att man inte alltid kan ge hundra procent på allt. Det tror jag är väldigt viktigt att komma ihåg, att det är okej att det inte alltid går bra.

Är du feminist?

– Absolut! Jag och mina vänner pratar mycket om det. Tidigare visste jag faktiskt inte att kvinnor hade sämre förutsättningar än män. Vi var fler tjejer än killar i skolan när jag var yngre, och vi tjejer presterade bättre i både sport och på prov. Jag växte upp och trodde att tjejer var bäst, att vi hade det bäst och att vi var duktigast. Så det var som en ”slap in the face” när jag började lära mig hur det verkligen ser ut.

Vad skulle du vilja säga till unga tjejer som vill hålla på med musik?

– Det kanske låter klyschigt, men när jag var 10 år trodde jag aldrig att jag skulle få hålla på med musik. Det kändes omöjligt. Men oavsett var du kommer ifrån, vem du blir kär i och hur du ser ut, så är allt möjligt. Don’t limit yourself. Våga drömma stort och bara go for it!

Läs mer:
Loreen: ”Jag vill stärka kvinnor och förändra klimatet i världen”
Sabina Ddumba uppmuntrar kvinnor att ta plats: ”Kan jag så kan du”
Emma Watsons fem bästa citat om feminism
Danny Saucedo om livskrisen: ”En örfil jag verkligen behövde”
Måns Zelmerlöw om kärlek, att slå internationellt och acceptera sig själv

Foto: Stian Andersen, Ole Marius Fossen, IBL