Så såg karaktärerna i Chernobyl ut i verkligheten

Besatt av Chernobyl? Så såg karaktärerna ut i verkligheten

Har du också blivit fast i HBO-succén Chernobyl? Vi har dykt ned i arkiven och grävt upp hur verklighetens Djatlov, Legasov och Sjerbina såg ut – och hur lika de är sina skådespelande karaktärer.
10 serier med högsta betyg på IMDb
Slå på ljud

Efter Game of Thrones något ljumt mottagna avslut vilade inte HBO på hanen utan skickade istället ut en riktig mästerserie i streamingrymden. Chernobyl är redan nu den högst rankade serien genom tiderna på både IMDB och Rotten Tomatoes. Vecka efter vecka har den fått oss att sitta klistrade framför tv-rutan och djupdyka ned i den tragiska historien om Tjernobylkatastrofen (här kan du läsa allt om den, ifall du vill grotta ned dig!).

Chernobyl HBO Nordic: Så såg Fomin, Djatlov och Bryukhanov ut i verkligheten

I serien har man lagt stor vikt vid att få alla detaljer rätt och tidsenliga – och skådespelarna är i de flesta fall otroligt lika sina verkliga motsvarigheter. Som Fomin, Djatlov och Bryukhanov här. Foto: HBO/Youtube

Men när man under seriens gång också inser hur stor vikt de lagt vid att få alla detaljer rätt kan man ju inte låta bli att undra hur karaktärerna såg ut i verkligheten. Om du hunnit se ända till slutet redan nu fick du i det sista avsnittet en glimt av just det. Men om du inte sett – eller bara vill ha mer! – kommer här en genomgång av alla karaktärer i serien och hur de verkligen såg ut.


Valery Legasov

Spelas av: Jared Harris

Chernobyl HBO Nordic: Så såg Legasov ut i verkligheten

Foto: HBO

Valery Legasov var en uppskattad fysiker och biträdande chef för Kurtjatov-institutet för atomenergi. Han blev inkopplad redan i ett tidigt stadie för att hantera Tjernobylkatastrofen.

Legasov hittades hängd i sin lägenhet den 27 april 1988, dagen efter tvåårsdagen för olyckan – och dagen innan han skulle redovisa sina resultat från undersökningen om katastrofens orsaker.

Boris Sjerbina

Spelas av: Stellan Skarsgård

Chernobyl HBO Nordic: Så såg Sjerbina ut i verkligheten

Foto: HBO/Metro UK

Boris Sjerbina var vice ordförande i Sovjetunionens ministerråd mellan 1984 och 1989. Han arbetade med krishanteringen efter Tjernobylkatastrofen och spelade även en liknande roll efter jordbävningen i Armenien 1988.

Sjerbina dog i Moskva 1990, 70 år gammal.

Michail Gorbatjov

Spelas av: David Dencik

Chernobyl HBO Nordic: Så såg Gorbatjov ut i verkligheten

Foto: HBO/Metro UK

Michail Gorbatjov var Sovjetunionens åttonde och sista president. Han kritiserades hårt efter Tjernobylkatastrofen på grund av hanterandet, den initiala mörkläggningen och det faktum att det tog honom 18 dagar att uttala sig offentligt efter olyckan.

Gorbatjov är fortfarande aktiv i Rysslands politiska kretsar och har flera gånger varit öppet kritisk mot den nuvarande ledaren Vladimir Putin.

Ljudmila Ignatenko

Spelas av: Jessie Buckley

Chernobyl HBO Nordic: Så såg Ignatenko ut i verkligheten

Foto: HBO/Metro UK

Ljudmila Ignatenko var gift med Vasily, en av brandmännen som var först på plats vid kärnkraftsolyckan. Hon vakade vid makens dödsbädd och strålskadades så till den grad att barnet i hennes mage dog några timmar efter förlossningen. Läkarna sa att hon aldrig skulle kunna få barn igen.

I dag bor hon i Kiev och har en son.

Nikolaj Fomin

Spelas av: Adrian Rawlins

Chernobyl HBO Nordic: Så såg Fomin ut i verkligheten

Foto: HBO

Nikolaj Fomin var chefsingenjör vid Tjernobyls kärnkraftsverk vid tiden för katastrofen. Han gjorde sig skyldig till grova säkerhetsöverträdelser och ses som ansvarig för explosionen i reaktor fyra.

Nikolaj Fomin dömdes till tio års straffarbete för sin inblandning i Tjernobylkatastrofen.

Viktor Bryukanov

Spelas av: Con O’Neill

Chernobyl HBO Nordic: Så såg Bryukhanov ut i verkligheten

Foto: HBO

Viktor Bryukanov var direktör på kärnkraftverket i Tjernobyl. Under tiden för katastrofen rapporterade han alldeles för låga strålningsnivåer till regeringen i Moskva, och han påstod att reaktorn fortfarande var intakt när den i själva verket låg vidöppen. Detta ledde till att evakueringen fördröjdes och att tiotusentals människoliv försattes i livsfara.

Bryukanov dömdes till tio års fängelse. Han släpptes dock ut efter fem år på grund av sjukdom.

Anatoly Dyatlov

Spelas av: Paul Ritter

Chernobyl HBO Nordic: Så såg Djatlov ut i verkligheten

Foto: HBO

Anatoly Dyatlov var biträdande chefingenjör vid kärnkraftverket i Tjernobyl och även handledare vid experimentet som ledde fram till katastrofen. Han gjorde sig skyldig till vårdslöshet och misskötsel av explosiva företag och dömdes till tio års fängelse men släpptes redan efter fem år. Dyatlov skrev senare en bok där han hävdade att ansvaret för olyckan låg på kärnkraftverkets design – och inte på arbetarna.

Trots skyhög strålning överlevde Dyatlov Tjernobylolyckan men dog 1995 till följd av hjärtsvikt.

Läs mer:

Allt du behöver veta om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl

Här är kvinnan som INTE nämns i HBO:s Chernobyl

Nya filmer, dokumentärer och serier på HBO i maj 2019