Danny Saucedo om livskrisen: ”En örfil jag verkligen behövde”

Danny Saucedo är en av deltagarna i årets Så mycket bättre. Baaam pratade med honom om att krascha, tron på gud, kärleken till Molly och att han vill bli pappa – nu!

Danny Saucedo är aktuell med Så mycket bättre och just nu arbetar han för fullt med sin show ”Nu” som har premiär på Hamburger börs i januari. Baaam passade på att prata med honom om hur han har hittat sig själv efter en livskris, om hur det är att ha ett offentligt förhållande och hans längtan efter barn.

Hur upplevde du Så mycket bättre?

– Det var väldigt kul och intensivt. Tidiga morgnar, sena nätter, massa vin. En riktig känslostorm. Du går igenom ditt liv med din musik uppspelad av stora artister. Jag önskar att alla fick ha en egen dag på det sättet. Det är fantastiskt!

Hur var din egen dag?

– Jag blev jäkligt utmattad på kvällen, för jag återupplevde saker som jag inte var beredd på att uppleva. Jag kände mig ärad att bli tolkad av de andra artisterna, det var fantastiskt. Det var som gruppterapi och otroligt givande.

Vilken av dina versioner är du mest nöjd med?

– Alla låtar är som bebisar för en, så det är som att behöva välja bland sina kids. Men Josefins, Freddies och Tommys var de som kändes lite mer egna.

Läs mer: Sabina Ddumba uppmuntrar kivnnor att ta plats: ”Kan jag så kan du”

Du verkar vara en så glad och positiv person, stämmer det?

– Ja, men det tror jag. Jag känner mig glad och positiv. Jag känner mig energifylld. Men det är ju inte varje dag jag känner det.

När är du inte glad?

– Vid orättvisor och när det blir osoft stämning, då backar jag. Jag tycker om att skapa en skön sfär för alla, jag tycker att alla ska få ha det bra och jag lever efter det mottot, att sprida den energin. Jag är lite som en grupp-sammanhållare.

Har du bra självkänsla?

– Nu har jag det. Den har blivit starkare efter att jag har landat i mig själv, men det är något jag ständigt måste jobba på. Vissa har ju förmånen att vara väldigt trygga redan som barn, men jag har fått söka efter det.

Hur har du gjort det?

– Genom att krascha. Det är svårt att må bra och samtidigt försöka förbättra sin självkänsla, tror jag. Du måste få krascha för att den där låga självkänslan ska få tas hand om. Och jag kraschade när jag var 26-27 år.

Läs mer: Zara Larsson uppträder på MTV EMA 2016 – se hennes hälsning till fansen här!

År 2012 kom Danny tvåa i Melodifestivalen, vilket tog väldigt hårt på honom. Han beskriver att han hade visualiserat en seger, både i Sverige och Europa, och hur den skulle ta honom till USA. Förlusten gjorde att han kraschade och fick en livskris.

– Det var en örfil som jag verkligen behövde för att få en reality check, för jag höll på att sticka i väg totalt. Det satte mig i en frågeställning om vem jag är, vad jag gör och vad jag vill. Jag försummade mitt förhållande som jag hade varit i under tio år och bara kastade bort allting. Jag var jävligt dum i huvudet.

Danny åkte till USA för att hitta sig själv, men också för att satsa på karriären och gräva guld.

– Det gick väldigt bra och jag fick kontraktet som jag ville ha, men när jag väl fick det så ville jag inte ha det längre. När jag insåg vad jag ville med mitt liv, var karriären inte alls lika intressant.

Läs mer: Här är världens mest populära låt just nu

Förändrade krisen din tro på Gud?

– Ja, eller jag hittade snarare åter tillbaka till en starkare tro. Jag är uppvuxen i ett katolskt hem och har alltid varit troende, men när jag blev Idol-Danny med hela svenska folket försvann den tron mer och mer och en ”jag-jag-jag-tro” tog vid. Det blev väldigt mycket ego och jag gick på storyn om mig själv. Snabba frillor, magmuskler, allt jag gjorde var yta, yta, yta. Det finns fortfarande mycket yta hos mig, men det finns i dag en balans och en vilja att må bra, först och främst för mig själv, som inte fanns då.

– Men i USA när jag insåg att drömmen som jag trodde att jag ville ha, inte var rätt dröm. Då faller ju allt och bara, ”fan, vem är jag då”? Under den tiden började jag intressera mig för naturvetenskap och insåg att det här är så jävla mycket mer intressant än hur min frilla ser ut. Där fick jag ett slags bevis på att Gud finns. För allt är så himla planerat.

Läs mer: Bianca Ingrosso: ”Jag kunde inte äta en morot utan att vilja spy”

Mitt i allt det här träffade du din flickvän Molly Sandén.

– Ja, ljusglimten i mitt liv. Molly lyfte mig något otroligt och hon förstod mig som ingen annan tidigare hade gjort. Jag var knepig, svår och strulig, men hon hjälpte mig.

Hur är det att vara ett offentligt par?

– Det är lite speciellt, absolut. Alla har något att säga om oss, hela tiden. Var jag än går kommer det fram personer och säger ”du är så fin med din tjej”, ”ni är så söta ihop” eller ”hälsa Molly”. Det är bara fina saker, men det är konstigt att ens förhållande är tillgängligt för andra.

Ni förlovade er i våras. Hur ser bröllopsplanerna ut?

– Vi är så dåliga på att planera, vi bara skjuter upp det. Vi snackade faktiskt om det i går och insåg att vi inte kommer hinna att ha det nästa höst, som vi hade tänkt. Drömmen skulle vara ett bröllop på en strand utomlands, egentligen så litet som möjligt. Samtidigt vill man ju ha alla polare där. Ja, vi måste sätta oss ner och planera det här, men varmt ska det vara!

Läs även: Se chefredaktören Terese Allerts feministiska tal – äkta girl power!

Vad gör du om fem år?

– Om fem år försöker jag uppfostra mina barn.

Du vill alltså ha barn om fem år?

– Ja, lätt! Jag vill ha barn nu.

Vad stoppar dig?

– Nej, men vi känner nog både Molly och jag att vi ska ge det några år till. Det är ingen stress med det. Jag är 30 år men Molly är bara 24, så hon ska få göra sin grej innan.

Hur kommer du bli som pappa?

– Jag tänker faktiskt på det varje dag. Att vara artist är en grej, det är det som betalar min hyra och det är fantastiskt att nå ut till människor. Men det jag verkligen ser fram emot i mitt liv nu är att bli farsa. Jättemycket! Och precis på samma sätt som jag tar min karriär väldigt seriöst, kommer jag ta rollen som pappa väldigt seriöst. Jag jobbar på att bli min bästa version av mig själv, tills den dagen jag får barn.

Läs mer:
Sabina Ddumba uppmuntrar kivnnor att ta plats: ”Kan jag så kan du”
Bianca Ingrosso: ”Jag kunde inte äta en morot utan att vilja spy”
Zara Larsson uppträder på MTV EMA 2016 – se hennes hälsning till fansen här!
Se chefredaktören Terese Allerts feministiska tal – äkta girl power!

Foto: Morgan Norrman, IBL