demi lovato

Demi Lovato kommer ut som icke-binär – ändrar pronomen

Artisten Demi Lovato kommer ut som icke-binär person. I en video på Instagram delar hen med sig av beslutet att byta pronomen. ”Jag lär mig och är ingen expert”, förtydligar hen.
Demi Lovato, barnskådisen som blev världsartist
0:51

Efter reklamen: Demi Lovato, barnskådisen som blev världsartist

(0:51)

Slå på ljud

Demi Lovato, 28, berättade redan i mars i år att hen identifierar sig som queer. I en intervju med Glamour sa Demi att ”med åldern har jag börjat inse hur queer jag är”. Artisten som i fjol bröt sin blixtförlovning med Max Ehrich förklarade även under intervjun att hen för tillfället är mer attraherad av kvinnor än män:

– När jag hookade med en tjej kände jag att jag gillar detta bättre. Det kändes bättre. Det kändes rätt.

Nu meddelar Demi att hen är icke-binär, och därmed ändrat sitt pronomen.

Demi Lovato vill benämnas med they/them

– Jag känner att detta beslut är det som bäst reflekterar hur flytande jag känner mig i min genustillhörighet och i mitt genusuttryck. Detta tillåter mig att känna mig som mest äkta och sann i den person jag vet att jag är, samt fortfarande håller på att upptäcka, säger Demi i en video som hen postat till sina drygt 100 miljoner följare på Instagram.

– Under det senaste 1,5 året har jag jobbat på att heala mig själv och på själv-reflektion. Genom detta arbete har jag fått insikten att jag identifierar mig som icke-binär. Jag kommer därför officiellt att ändra mina pronomen till they/them, säger hen.

Startar egen webb-tv-show

I inläggets text beskriver Demi vidare hur hen inte ska ses som en expert på området, utan snarare en person som lär sig längs vägen.

– Genom att dela med mig av detta öppnar jag nu upp mig för en annan nivå av sårbarhet inför er, skriver Demi.

Beskedet kommer i samband med att artisten också lanserar en egen webb-tv-show, 4D with Demi Lovato i vilken hen ska diskutera just dessa frågor djupare.

– Jag ska ha konversationer som lyfter över det förväntade. Jag ska prata övergripande om identitet, men också reflektera kring hur jag själv hittade min personliga sanning, så att vi alla ska kunna leva våra liv autentiskt.

Hintade om beskedet redan i våras

I våras kom Demi Lovatos sjunde album Dancing with the Devil… the Art of Starting Over, på vilket hen sjunger om tiden efter heroin-överdosen som var nära att kosta hen livet sommaren 2019.

I samband med album-releasen släpptes även en dokumentärserie på Youtube, Demi Lovato: Dancing with the Devil där samma fråga lyftes. Hur hen rest sig från botten och nu vill leva sitt liv till fullo.

I tidigare nämnda intervju med Glamour sa Demi lite hemlighetsfullt i våras att ”Jag vet vem jag är och vad jag är, men jag inväntar rätt tillfälle att komma ut inför världens ögon som det jag är”.

Beskedet om att hen ändrar sina pronomen tycks alltså vara en del i just detta.

Detta innebär begreppet icke-binär

RFSL Ungdom, del i Riksföreningen för sexuellt likaberättigande, beskriver begreppet icke-binär såhär:

”Icke-binära är ett samlingsbegrepp, det går att vara icke-binär på många olika sätt.

En person som varken känner sig som tjej eller kille, utan till exempel som både och, mitt emellan, som ett annat kön eller inget kön, eller som har en flytande könsidentitet.

En del icke-binära vill ändra på kroppen med olika typer av könsbekräftande behandlingar och/eller byta juridiskt kön.”

Källa: RFSL Ungdom, Insider

Foto: TT

Relaterade artiklar
Ny undersökning: Nästan var tredje kvinna känner sig otrygg
Storfilmerna som släpps på bio hösten 2020
Syster Sol satsar på egen label – bara för kvinnor och ickebinära