Bild från Filthy Rich – Netflix dokumentär om Jeffrey Epstein

Filthy Rich – Netflix dokumentär om Jeffrey Epstein

Multimiljardären Jeffrey Epstein anklagades för flera fall av sexuella övergrepp, men dog innan rättegången hann börja. I en ny dokumentär på Netflix får kvinnorna nu berätta sina historier.

I slutet av maj hade Filthy Rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall premiär på Netflix – en dokumentärserie i fyra delar om finansmannen och multimiljardären Jeffrey Epstein. Under många år levde han ett välbärgat liv med lyx och flärd. Han var känd för sina enorma fester där kändisar som Bill Clinton, Donald Trump, Woody Allen och den brittiska prins Andrew ofta deltog.

Jeffrey Epstein döms för sexköp

2005 berättar en 14-årig flicka för polisen att hon antastats av finansmannen i hans hem i Florida. Där och då startar polisen en utredning som snabbt växer. Tre år senare erkänner Jeffrey Epstein sexköp varav ett av dem ska ha varit av en tjej under 18 år. Han döms till 18 månaders fängelse.

Men fler kvinnor träder fram och anklagar Epstein för sexuella övergrepp. I juli 2019 grips han och åtalet mot honom gäller övergrepp på ett tiotal minderåriga flickor. Enligt åklagarsidan ska finansmannen ha försökt köpa vittnen till tystnad med miljonbelopp.

I augusti hittas Epstein död i sin cell. Amerikansk media uppger att det handlar om självmord. Andra hävdar att han blev mördad då han satt inne på information som kunde sätta dit även andra välkända och rika män för sexuella övergrepp.

Det handlar Netflix dokumentär Filty Rich om

Dokumentären är baserad på boken Filthy rich som släpptes 2017. I serien på Netflix läggs fokus på kvinnorna som blivit utsatta för övergreppen.

”I den här dokumentärserien kastar offrens berättelser ljus över hur den dömde sexförbrytaren Jeffrey Epstein utnyttjade sin förmögenhet och makt för att begå övergrepp.”, står det att läsa på Netflix hemsida.

Ett dussintal kvinnor och unga flickor har genom åren vittnat om hur de blivit våldtagna av finansmannen, men även av hans vänner och affärskontakter. Några av offren är endast 14 år gamla. Tidningen Rolling Stone skriver att dokumentären innehåller både makt, rikedom, sex, våld, kändisskap och korruption.

Haley Robson utnyttjades av Jeffrey Epstein

I serien får tittarna höra offrens historia. De intervjuar några av de flickor som Jeffrey Epstein hyrde för att ge honom massage. Haley Robson var bara 16 år när hon erbjöds lön för att ge den rika, äldre mannen massage. I dag är hon 33 år och berättar nu sanningen om vad som egentligen hände bakom stängda dörrar.

– Jag blev hans högra hand, säger hon i serien.

Hon berättar hur hon fick order om att rekrytera unga ”skolflickor” som Jeffrey Epstein och hans vänner kunde utnyttja sexuellt. Haley Robins fick tvåtusen kronor för varje person hon lyckades snärja. Sammanlagt rekryterade hon 24 flickor.

– Jag har anklagat mig själv så länge, men jag borde inte känna skam över det för jag var 16 år och han var vuxen, säger hon.

Systrarnas berättelse om övergreppen togs bort

Två andra offer som kliver fram och berättar sin historia är systrarna Maria och Annie Farmer. Redan 2003 tog de kontakt med polisen och FBI (en amerikansk polismyndighet), men kom ingenstans i ärendet.

Samma år ska de även ha kontaktat en journalist på Vanity Fair, men deras historia gällande Jeffrey Epsteins övergrepp blev borttagen från tidningen i sista sekund. Systrarna säger att det berodde på att tidningen fick ta emot hot från finansmannen och hans vänner. Vanity Fair säger att det berodde på att berättelsen kom in för sent och att tidningen redan hade gått i tryck.

”Ett fuck you till alla offer”

Många av de offer som kommer till tals i dokumentären säger att Jeffrey Epsteins död gjorde dem ledsna – ledsna därför att de aldrig fick chansen att ställa honom mot väggen i en rättegång.

Enligt dokumentären blir det svårt att gå vidare med fallet. Jeffrey Epstein överförde sin förmögenhet på nästan 600 miljarder kronor till de amerikanska jungfruöarna i Karibiska havet, endast två dagar innan han hittades död i sin cell. Det gör det ännu svårare för hans offer att få ut skadestånd.

Korrespondenten Charlie Gasparino på Fox News uttalar sig om Jeffrey Epsteins ekonomiska drag:

– Han tyckte inte att han hade gjort något fel. Det var ett fuck you till alla offer, säger han i Filthy Rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall.

Se trailern för Filthy rich här:

Foto: Netflix

LÄS MER:

#metoo tar över nätet – här är kvinnorna som berättar om sexuella trakasserier

Unbelievable på Netflix handlar om våldtäkten på Marie Adler

Alla nya serier och filmer på Netflix i juni 2020