Halima Aden lämnar catwalken.

Halima Aden slutar modella efter att hon tvingats kompromissa med sin tro

Supermodellen Halima Aden – som är en av de första modellerna med hijab – berättar nu att hon slutar eftersom hon känner att hon tvingats kompromissa med sin tro under modellkarriären.
503 Service Unavailable

Halima Aden som har varit en fanbärare för modeller med hijab och gått på catwalken iklädd sin hijab för stora namn som bland andra Kanye West och fotats i samband med Rihannas modekollektion, lämnar nu catwalken. I ett inlägg på sin Instagram berättar hon nu om sin resa i modellvärlden, och att hon valt att lämna på grund av att hon känner att hon blivit pressad till att kompromissa över sin religösa tro.

Halima Aden tänker inte längre rucka på sina religösa vanor

Via sina sociala medier låter hon nu världen veta att hon tvingats strunta i sin bön, då hon istället fotats med ett par jeans intrasslade kring huvudet för ett omslagsfoto. Och att stylister på uppdragsgivarens önskan fixat om hennes hijab till den grad att Halima Aden inte känt att den längre varit den hijab hon velat ha. Något som hon nu under pandemin hunnit grubbla över, och då beslutat sig för att inte längre rucka på sina religösa vanor.

”Jag kan bara skylla på mig själv eftersom jag brydde mig mer om möjligheter än vad som faktiskt stod på spel”, skrev hon på sina sociala medier.

Rihanna lät Halima Aden ha sin egna hijab på fotograferingen

Halima Aden publicerade flertalet bilder, med tillhörande texter, som gav exempel på situationer där hon menar att hon gav vika i sin tro för sin karriärs skull. I en av bilderna hyllar hon även Rihanna som under en fotografering lät Halima Aden har på sig sin egna privata hijab.

”Rihanna lät mig ha på mig den hijab som jag tog med mig själv till fotograferingen. Det är till den här kvinnan som jag ska återgå till, den äkta Halima”, skriver hon och menar att hon ska hitta tillbaka till sina grundprinciper.

Brist på muslimska kvinnor i branschen

I en annan publicering berättar hon om känslan av att vara en ”minoritet inom en annan minoritet” samtidigt som hon slår på modell-branschens brist på muslimska stylister. Halima Aden menar alltså att bristen på muslimska kvinnor i branschen leder till en väldigt liten förståelse för just hijaben.

Tidigare har Halima Aden berättat att det i hennes kontrakt med modell-byrån IMG stod klart och tydligt att det inte fanns utrymme för förhandlingar gällande just hennes hijab.

– Det är inte för att jag inte tror att folk ska lyssna - det är mer så att de vet vad de kan förvänta sig, förklarade hon i dagstidningen The Guardian.

Supermodellen: ”Jag är en kvinna som bär hijab!”

Men trots kontraktet känner Halima Aden att stylisterna stylat om hijaben till det att den inte längre känns som hennes hijab.

”Jag kommer heller aldrig igen tacka ja till ett jobb som kräver att jag ändrar stilen på min sjal bara för att visa ett halsband. Jag är en kvinna som bär HIJAB! Jag kan ha på mig ringar och armband, men varför behöver jag ett halsband?”, skriver hon.

Sakta tappade Halima Aden bort sig i modell-världen

”Första gången jag gick på ett ordentligt röda mattan-event så kände jag efteråt att jag var tvungen att ändra mig själv. Hur galet?! Om man överväger att det var ett event som samlade ihop så många otroliga kvinnor. Men jag vet nu att det var för att jag var den enda på plats som såg ut som jag. Jag minns inte att jag såg någon annan som var klädd som jag där”, skriver hon i en av publiceringarna och slår samtidigt fast att hon sakta men säkert tappade bort sig själv i jakten på att bli omtyckt och accepterad inom modellbranschen.

Foto: TT

LÄS MER:

Skam-stjärnan är första kvinna med hijab att fronta Norges största modemagasin

Därför kan Rihannas nya smink göra skillnad i beautysverige

Miriam Bryants viktiga uppmaning – efter svåra åren: “Vi är tillräckligt besatta”