Läkaren Quincy Fortier med ett barn och omslaget på dokumentären Baby God på HBO.

Läkaren Quincy "Baby God" Fortier inseminerade kvinnor med sin sperma – i 30 år

I den nya true crime-dokumentären Baby God på HBO får vi historien om läkaren Quincy Fortier – och några av alla de barn som blivit till genom hans övergrepp.

Quincy Fortier hyllades för sina insatser som fertilitetsläkare så till den grad att han utnämndes till Årets läkare 1991 – men vad man inte visste då var att han inseminerade sina ovetande patienter med sin egen sperma.

Nu har HBO-dokumentären Baby God kommit ut, och vi får möta några av alla hundratals barn som blivit till genom hans övergrepp.


Avslöjades genom släktforskning

När Wendi Babst gick i pension 2018 köpte hon en present till sig själv – ett dna-kit. Släktforskning kunde bli ett kul sätt att fördriva den nyvunna tiden, tänkte hon. Men när hon fick resultatet av dna-matchningen upptäckte hon ett märkligt stort antal kusiner. Kusiner som inte alls borde matcha med hennes dna. Faktum är att Wendi Babst inte hade några kusiner över huvud taget.

Trodde hon.

Sedan dök halvsyskonen upp, och Babst började ana oråd på riktigt. Allt hon visste då var att hennes föräldrar hade behövt hjälp för att Wendi skulle bli till, och hennes mamma hade blivit inseminerad på en fertilitetsklinik i Las Vegas med sin makes sperma. Men så var alltså inte fallet. Fertilitetsläkaren, Quincy Fortier, hade istället använt sin egen sperma.


Quincy Fortier – hjälten i Las Vegas

Quincy Fortier öppnade det allra första kvinnosjukhuset i Las Vegas på 1960-talet. Sjukhuset stängde 1994 men innan dess hann Fortier arbeta som fertilitetsläkare där i över 30 år, och under karriärens gång hyllades han som en gud för sina bedrifter att få par med fertilitetsproblem gravida.

Tros ha hundratals barn

I dokumentären Baby God på HBO är det 26 personer som figurerar som menar att Fortier är deras biologiska pappa, men långt fler tros ha blivit till genom läkarens hybris och gudskomplex genom åren. Så många som hundratals, enligt dokumentären.

Quincy Fortier dog 2006, 94 år gammal, och han erkände vare sig faderskap eller brott. Men vid två tillfällen ska han ha köpt patienters tystnad efter att de stämt och anklagat honom för att ha inseminerat dem med sin egen sperma.

Wendi Babst blev som besatt av sin biologiska pappa efter hennes upptäckt i släktforskningen, och hon har sedan dess kontaktat mängder av misstänkta halvsyskon. Hon kan inte förstå varför Fortier lurade familjerna på ett sätt som kommer att påverka dem för alltid.

– Det är som en kedjereaktion som inte går att stoppa, säger hon.

Dokumentären Baby God har premiär på HBO Nordic den tredje december 2020.

I'll Be Gone in the Dark – ny true crime-serie på HBO

Allt du behöver veta om John Svahlstedt aka "Södermannen"

13 memes du måste se om du sett (den asdåliga) filmen 365 days

Dplay släpper ny dokumentär om Tiger King – Surviving Joe Exotic