Läskig skräckfilm där döda människor hänger i ett träd.

Jag är inte lättskrämd – men de här fyra skräckfilmerna fick mig att sluta andas

Årets skräckfilmshögtid, halloween, närmar sig med stormsteg! Här listar Baaams popkulturredaktör Sofia Börjesson det hon anser är de fyra läskigaste filmerna någonsin. Och tro oss, hon har sett många skräckfilmer.
TV: Älskade du Squid Game? Då ska du kolla in dessa Netflix-serier
1:04

Efter reklamen: TV: Älskade du Squid Game? Då ska du kolla in dessa Netflix-serier

(1:04)

Slå på ljud

Jag har alltid varit den i gänget som får berätta för kompisarna när det är lugnt att ta ner kudden från ansiktet när vi kollar på skräckfilm. Själv suktar jag efter att bli lite skrämd, och jag avundas ofta deras rädsla.

Det går säkert att gräva djupare i det störda beteendet, men så kul ska vi inte ha det.

Hur som helst. Jag minns fortfarande exakt var skräckfilmerna stod i videobutiken på Järntorget i Örebro där jag växte upp. Det var som att jag drogs dit utan att röra på fötterna. Efter att ha sett alla deras klassiska skräckfilmer, och skaffat mig favoriter som Sjätte sinnet och Rose Red, fick jag börja gå på videofodralen. Läskigast omslag fick följa med hem. Men omslagstaktiken funkade uselt. Det var väldigt mycket skit som plöjdes och tid som hade kunnat sparas i den där jakten på att få bli lite rädd. Ty skräckfilmer är otroliga när de är bra, men riktigt klappruttna när de är dåliga.

Det är svårt att tipsa om skräckfilm. Det är så sjukt personligt vad man finner skrämmande. Vissa räds övernaturligheter medan andra crave:ar riktiga mördare och psykopater. Själv kan jag uppskatta båda, men med tanke på mina val här nedanför får man nog ändå säga att jag uppskattar det övernaturliga mer.

Här kommer i alla fall mina bästa filmtips för den som verkligen vill bli rädd på riktigt under halloween.


Skräckfilmer för dig som vill bli riktigt rädd

Sinister

Handling: En författare och hans familj flyttar in i ett hus där en hel familj tidigare har mördats. På vinden hittar han snuffilmer (riktiga videor på människor som dör) som bland annat visar mordet på familjen som tidigare bodde i huset.

Streamingtjänst: Netflix, Viaplay, Comhem Play, Paramount+

Motivering: Den här filmen såg jag ensam. Det var inte ett kanonbeslut så här i efterhand, men jag var så van vid att bli besviken på skrämselfaktorn i skräckfilmer att jag helt enkelt inte trodde att jag skulle behöva ångra det beslutet.

Men faktum är att jag satt och höll krampaktigt i fjärrkontrollen under hela filmens gång så att jag då och då kunde pausa för att andas. Jag ljuger inte när jag säger att det kom tårar av rädsla. Det har aldrig hänt mig förut. Varken förr eller senare.

Det har kommit en Sinister 2 som jag inte har sett än. Det ska jag naturligtvis göra – men inte ensam.

The Exorcism of Emily Rose

Handling: Emily Rose var en vanlig tonårstjej som blev besatt (den svenska titeln på filmen är också just Besatt). Hon genomgick flera utdrivningsförsök med hjälp av en präst, men klarade sig dessvärre inte med livet i behåll. I ett försök att rentvå prästen som utförde exorcismen på Emily upptäcker den skeptiska advokaten Erin Bruner bevis för att demoner faktiskt existerar.

Streamingtjänst: Netflix

Motivering: Det finns en scen här som har satt sig på näthinnan och som är bland det vidrigaste som har skapats. Det är när en kille i ett studentrum plötsligt ser stackars Emily Rose ligga i (typ) brygga och stirra på honom i tystnad – tills käken plötsligt klickar till på henne och... Jag ska inte säga mer, men det är så sjukt subtilt och så ofantligt snyggt gjort. Exakt så ska läskiga scener göras!

Extra plus är att filmen bygger på ”en sann historia”, nämligen den om Anneliese Michel som troligtvis led av epilepsi och var schizofren (det, eller så var hon faktiskt besatt). Anneliese genomgick flera exorcismer där man gjorde ljudupptagningar där man kunde höra olika demoner prata genom henne och det är dessa ljudupptagningar som filmen bygger på.

Ljudupptagningar ska enligt sägnen kunna bevisa att exorcism faktiskt är ”a thing”, och den tanken gör ju filmen ännu mer skrämmande!

The Conjuring

Handling: Ed och Lorraine Warren är experter på det ockulta och paranormala och anlitas av en familj som har drabbats av en mörk närvaro och behöver hjälp.

Streamingtjänst: Finns att hyra på Sf Anytime, Viaplay, Rakuten tv, Google Play, Itunes m.m.

Motivering: Precis som The Exorcism of Emily Rose bygger The Conjuring-filmerna på ”sanna historier”. Ed och Lorraine Warren var de facto ett par som undersökte övernaturliga fenomen på 1960- och 70-talet, precis som i filmen. Älskar den utgångspunkten! Det betyder allt som oftast att filmen inte bara går ut på att vara läskig, utan att den även har en bra handling.

Den senaste Conjuring-filmen kom så sent som i år, och den har jag inte hunnit se än. Men jag är SUGEN!

Paranormal activity

Handling: Ett ungt par misstänker att deras hus är hemsökt och för att skaffa bevis installerar de övervakningskameror som ska spela in vad som egentligen händer när de sover.

Streamingtjänst: Comhem Play, Netflix, Paramount+

Motivering: Återigen en film om övernaturligheter som är uppbyggd som bevismaterial från verkliga händelser (så kallad found footage-film). Börjar vi ana en röd tråd i min skräckfilmssmak? Ja. Älskade jag även Blair Witch Project? Ja.

Det är alltså övervakningskamerorna som för handlingen framåt i Paranormal Activity, och det ger verkligen en känsla av att det är på riktigt. Att karaktärerna själva får se sakerna som har hänt medan de sovit bidrar också till obehaget.

Sedan den enorma succén med filmen har det kommit inte mindre än sju – SJU! – uppföljare. Paranormal Activity 7: Next of Kin kommer på Paramount+ den 29 oktober. Hett tips till oss alla – men ta dem i ordning.


BUBBLARE:

Av den enkla anledningen att jag numera är sambo med en person som hatar skräckfilmer så har jag inte hunnit se nya Jurtjyrkogården än. Det är inget mindre än en tragedi, jag vet, men ikväll är jag äntligen ensam hemma och då jävlar! Är så sjukt taggad.

Jag är även sugen på The Grudge-serien Ju-On: Origins på Netflix som jag inte heller har sett av samma ödesdigra orsak som ovan. Tips, tips!

TV: 10 av höstens svenska TV-serier att se fram emot
1:60

Efter reklamen: TV: 10 av höstens svenska TV-serier att se fram emot

(1:60)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
12 nya halloweenfilmer du inte vill missa i år
Halloween 2021 på Netflix – nya skräckfilmer varje vecka
50 filmer alla bör se minst (!) en gång i livet