Loreen: ”Jag vill stärka kvinnor och förändra klimatet i världen”

Loreen: ”Jag vill stärka kvinnor och förändra klimatet i världen”

Loreen är en av de tävlande i Melodifestivalen 2017. Baaam pratade med henne om musiken, det tuffa klimatet som råder i världen samt att stärka kvinnor.

För fem år sedan fångade hon inte bara Sveriges, utan hela Europas hjärtan när hon vann Eurovision Song Contest med ”Euphoria”. 2017 tävlar Loreen i Melodifestivalen igen. Anledningen? Hon hoppas kunna, som hon själv beskriver det, inspirera människor att se förbi våra rädslor, med tanke på det hårda klimatet i världen idag.

Läs mer: Sabina Ddumba uppmuntrar kvinnor att ta plats: ”Kan jag så kan du”

Med låten och sitt framförande vill hon också stärka kvinnan. ”Det är därför jag står här. Jag står här för att jag tycker att vi har någonting att säga”, säger hon.

Se klippet och läs hela intervjun nedan.

Relaterat: De tävlar i Melodifestivalen 2017

Videon kunde inte hittas

Melodifestivalen igen, vilken skräll. Du sa precis att folk inte har vetat om det, har du inte berättat det för någon?

– Jag bestämde mig för det igår, det var därför jag kollade på mobilen. De bara, ”tack för att du sa någonting”, ”jag trodde jag var din vän”, och sen bara ”jaha, vad kul, vad roligt”.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Ja, absolut. Den här låten skrevs för två veckor sedan. Jag fick förfrågan men jag tänkte att det är inte intressant att gå och ställa mig på scenen bara för att. Jag har inte det behovet, jag är inte den typen av akt.

– När jag skrev den här låten så var det som att jag måste dra mitt strå till stacken som kreatör, med tanke på det som händer idag ute i världen. Vi konstnärer kan inspirera andra människor. Vi kan skifta vårt fokus någon annanstans. Så kanske vi kan spegla rädslor som vi har. För jag tror att vi allihop någonstans tänker på det.

Så, vad skulle du säga är det du vill förmedla med låten?

– Det här är en spegling av mig. Jag vill stärka mig själv, såväl som att stärka andra och försöka ta tillbaka någon form av power till folket. Med det här klimatet måste vi lära oss att se förbi våra rädslor, och förstå att det är rädslor och jobba på rätt sätt. Vi behöver det.

Loreen berättar att bidraget hon ska tävla med skiljer sig från Euphoria.

– Det är en empowering song, men ändå… den är rå. Den är liksom inte alls som Euphoria, på det sättet. Men den har samma spiritual. Den är lite tuffare.

Avslutningsvis berättar hon att hon med sin medverkan i Melodifestivalen vill lyfta kvinnor.

– Och sen vill jag också stärka kvinnan. Det gjorde jag med ”Paper Light” också. Om mannen kan gå halvnaken så kan kvinnan gå halvnaken. Man måste radera de där grejerna.

– Det är därför jag står här. Jag står här för att jag tycker att vi har någonting att säga.

Läs mer:
Sabina Ddumba uppmuntrar kvinnor att ta plats: ”Kan jag så kan du”
Emma Watsons fem bästa citat om feminism
Danny Saucedo om livskrisen: ”En örfil jag verkligen behövde”
Måns Zelmerlöw om kärlek, att slå internationellt och acceptera sig själv

Bildkälla IBL