Adam Lundgren i Chernobyl i HBO

Missade du också Adam Lundgren i Chernobyl?

Hur noga vi än följde HBO-succén Chernobyl var det en sak vi alla missade. Om nu Adam Lundgren var med – var befann han sig? Vi drog fram förstoringsglaset och kan nu meddela att ladies and gentlemen, we got him.
10 serier med högsta betyg på IMDb
Slå på ljud

HBO-serien Chernobyl gick, liksom sitt kärnkraftverk med samma namn, från noll till hundra på bara ett par sekunder. Succén är sedan länge ett faktum och serien har seglat upp som den bästa tv-serien genom tiderna på både IMDB och Rotten Tomatoes.

Och det är inte utan att vi kan känna viss stolthet över de många svenskar som deltagit i produktionen. Självklart står Johan Renck (a.k.a. Stakka Bo) högst upp på pallen för sin fantastiska insats som seriens regissör. Men bland skådespelarna gör också Stellan Skarsgård, Fares Fares, David Dencik och Alexej Manvelov otroliga rolltolkningar som verkligen lämnar ett bestående avtryck.

Och så Adam Lundgren. Eller? För när vi såg hans namn dyka upp i eftertexterna blev vi något förundrade – var Adam Lundgren med i Chernobyl? När? Som vem? Hur kunde vi ha missat det? Men vi var inte de enda som missade Torka aldrig tårar-skådisen, många är de som frågat sig om detta kanske var en kupp från Johan Renck – Adam Lundgren var i själva verket aldrig med! Eller!? Vi har dykt ned i reaktorhärden och kan nu ge er svaret på frågan. Låt oss lista vår bevisföring.


Bevis A: Han står med i rollistan

För att börja från början med Bevis A på frågan om Adam Lundgren verkligen var med i serien vänder vi oss till IMDB. För enligt Adam Lundgrens IMDB-sida går det att se att han står med i rollistan som karaktären Brazhnik i både första och sista avsnittet av Chernobyl.

Med andra ord är det troligt att han verkligen är med i serien, men någon karaktär vid namn Brazhnik kommer vi inte ihåg. Det blir till att leta upp honom i de ovan nämnda avsnitten och det för oss osökt in på Bevis B.


Bevis B: Han går att skymta i avsnitt ett

I avsnitt ett, titulerat 1:23:45, landar vi några minuter in i avsnittet i sekunderna precis efter att reaktorn i Tjernobyls kärnkraftverk exploderat. I det kaoset som uppstår i kontrollrummet kommer så karaktären Brazhnik, som alltså Adam Lundgren spelar, inrusandes (vid exakt 08:06 minuter) för att meddela att det brinner i turbinhallen.

Adam Lundgren i Chernobyl Avsnitt 1

Avsnitt ett: från 08:06 till 08:08.

Ordagrant säger han:

– There’s a fire in the turbin hall.

Varpå Anatoly Dyatlov, biträdande chefingenjör på Tjernobyl och den som handledde experimentet, gör den feltolkning av situationen som gör att han vägrar ta in situationens allvar och således riskerar tiotusentals människors liv.


Bevis C: Han går att skymta i avsnitt fem

Så i det sista avsnittet får vi äntligen se de händelser som ska leda till att den ofattbara olyckan sker. Det börjar med att arbetarna anländer till kärnkraftverket och skämtsamt snackar med varandra i omklädningsrummet. Och här dyker Adam Lundgren upp igen.

Adam Lundgren i Chernobyl Avsnitt 5

Avsnitt fem: från 21:09 till 21:13.

Vid 21:09 retar hans karaktär Brazhnik den unge ingenjören Leonid Toptunov för hans bristande ansiktsbehåring. Han säger:

– Toptunov, he’s just a little boy. He’s got more hair on his face than on his balls.


Och där har ni det! Mysteriet med den försvunne Adam Lundgren är löst! Vi har nästan fortfarande svårt att tro det men han var där hela tiden.

Läs mer:

Besatt av Chernobyl? Så såg karaktärerna ut i verkligheten

Här är kvinnan som saknas i HBO:s Chernobyl

Allt du behöver veta om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl

Foto: HBO/TT