Ny rapport visar: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer

Ny rapport visar: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer

Bolag grundade av kvinnor omsätter 45 % mer, det visar en ny rapport framtagen av rikkapitalbolaget Unconventional Ventures. Anställda i bolag grundade av kvinnor tjänar också mer!
503 Service Unavailable

För andra året i rad har det nordiska riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, tillsammans med aktörer som Tillväxtverket i Sverige och Norsk Venturekapitalforening, tagit fram en rapport om nordiska startupinvesteringar. Rapporten visar hur ojämnt investeringar i nordiska startupbolag har fördelats mellan könen, och siffrorna visar också att det finns en outnyttjad potential.

– Vi vill skifta debatten till att se på potentialen i bolag grundade av kvinnor, säger Thea Messel, som är en av Unconventional Ventures partners, till Di Digital.

Den ojämna fördelningen mellan könen

I rapporten har investeringar från 1733 bolag sammanställts mellan 2016 och första halvåret av 2020, och fördelningen av investeringar under 2019 är otroligt ojämn mellan könen. 93 procent har investerats i bolag som är grundade av män, 6 procent har investerats i mixade team och endast 1 procent i bolag grundade av kvinnor.

Däremot har det skett en förändring det första halvåret av 2020 – i Norden, men främst i Sverige. Rapporten visar att 33 procent har investerats i bolag grundade av kvinnor eller mixade team i Sverige, och i Norden 18 procent.

– Vi har en självbild kring hur progressiva vi är i Norden, men siffrorna visar tydligt att vi inte investerar i den tillräckligt. Vi måste förflytta oss från att det är en rättvisefråga, säger Nora Bavey till Di Digital, som även hon är partner till Unconventional Ventures, och syftar på att samhället premierar kvinnor som startar bolag, men att det inte investeras i dem.

Anställda i bolag grundade av kvinnor tjänar mer

– Vi gör samma jobb, men får en tredjedel av lånen, begränsat kapital och kan därför inte anställa lika många, säger Thea Messel som beskriver situationen som att man blir straffad som kvinnlig grundare.

Men rapporten visar också att bolag som är grundade eller medgrundade av kvinnor omsätter 45 procent mer i förhållande till investerad krona jämfört med bolag som enbart är grundade av män. Siffrorna visar också att anställda i bolag som är grundade av kvinnor tjänar 22 procent mer.

Foto: TT

LÄS MER:

Disney lägger till varning för rasism i gamla filmer

12 kändisar som ogenerat pratat om sitt hår – där nere

Billie Eilish viktiga markering efter nya kroppskritiken