Nyårsquiz 2021 – med musikquiz

Nyårsquiz 2021: Färdigt musikquiz om året som gått

Snart är det dags för årets bästa fest! Om du är den som råkade lova att göra quiz och sedan helt glömde bort har du hittat rätt. Vi har löst ALLT åt dig. Baaam har fixat nyårsquizzet du behöver – bara att slå på spellistan och köra igång tävlingen!
11 Klimatsmarta nyårslöften – som faktiskt går att hålla
2:20

Efter reklamen: 11 Klimatsmarta nyårslöften – som faktiskt går att hålla

(2:20)

Slå på ljud

En riktigt bra fest innehåller alltid ett quiz – det är sedan gammalt! Och vi vet ju alla att de bästa quizzen är musikquizzen. Varför? Det bara är så. Men eftersom alla inte spenderar sina dagar med att botanisera i Spotifys topplistor och gräva ned sig i musikhistoria så innehåller också ett riktigt bra quiz frågor som rör andra saker – samhälle, popkultur, nyheter – you name it!

Men, alla som någon gång satt sig ned för att göra ett quiz vet att det tar sjukt lång tid. Alltså typ orimligt lång tid, vi menar ”nej, jag kommer inte bidra till knytkalaset jag har lagt ned tre arbetsdagar på att göra ett quiz”-lång tid. Därför har vi tagit på oss detta och löst allt åt dig! TADAAA!

Här kommer alltså ett helt färdigt musikquiz med tillhörande spellista. Det är 10 låtar och 30 frågor – och det är bara att koppla in mobilen och dra igång!

Läs också: Vill du göra ännu fler quiz? Här hittar du hundratals quiz och tester!


Så går Baaams nyårsquiz 2021 till:

1. Spellistan finns här under, utgå från den och ta frågorna i ordningen som är i artikeln så går allt smidigt!

2. Börja med att köra en klassisk introtävling på låten. Låt lagen få höra några sekunder av låten och under tiden skriva ned artist och låt. Här kan man som mest få två poäng, 1 poäng för rätt artist och 1 poäng för rätt låt. Gå igenom de poängen direkt, detta eftersom många av frågorna bygger på att man vet vem eller vilka som gjort låten. Därefter är det dags att gå vidare till frågorna. Det är tio låtar med tre frågor till varje låt.

3. När du avslöjat vem som gjort låten ställer du frågorna som är till den. Lagen får oftast 1 poäng för varje rätt svar, men det finns undantag som framgår av frågorna. Här kan du välja om du vill avslöja svaren direkt eller hålla på dem till slutet för att öka spänningen.

4. Är det jämnt när poängen är räknade? Längst ned finns en utslagsfråga förberedd!

5. Klart!


Här är spellistan till nyårsquiz 2021:

Här är spellistan du behöver till quizzet. Du kan antingen spela direkt från den här i artikeln, eller gå in och prenumerera på den på Spotify. Viktigt att ingen av deltagarna får se låtlistan dock! Så håll mobilen lite gömd.


Frågorna:

Låt 1: Drivers license – Olivia Rodrigo

Fråga 1: Det är nästan svårt att tro att det var i januari 2021 som Olivia Rodrigo släppte sin allra första singel – Drivers license. Låten blev en monumental hit på nolltid, mycket tack vare dess spridning i appen TikTok, och har under året slagit mängder av musikrekord. Bland annat blev Drivers license den mest spelade låten på en och samma dag på Spotify (17 miljoner spelningar på dag fem efter releasen), den tog också rekordet för mest spelningar på en och samma vecka och blev globalt den mest spelade låten på Spotify. Hur många spelningar hade Drivers license på Spotify efter första veckan den legat ute – närmast vinner!

Svar: 65 miljoner spelningar.

Fråga 2: Rodrigos framgångar slutade såklart inte där utan på topp 5-listan över världens mest spelade låtar hamnade ytterligare en singel från hennes debutalbum. Den singeln kom dock snabbt att hamna i en kontrovers då den ansågs vara så lik en gammal låt från 2007 att musikerna bakom den låten i efterhand också lades till som skapare på Rodrigos låt. Vad heter Rodrigos låt? Och vad heter låten och bandet som den anses oerhört inspirerad av?

Svar: Good 4 U och Misery Business med Paramore (3 poäng)

Fråga 3: Så, har Olivia Rodrigo själv körkort?

Svar: Japp


Låt 2: Welcome to the Internet – Bo Burnham

Fråga 4:

Att en världsomspännande pandemi drabbade jorden under 2020 har nog ingen nu levande människa missat. Och den tog ju tyvärr inte slut under 2021. Några som varit hårt drabbade av den (menar de själva) är kreatörerna. En av dem var just komikern Bo Burnham som under coronapandemin spelade in en hel musikalisk komedispecial i sitt hem om att just vara inlåst hemma – och gjorde braksuccé på Netflix! Vad hette den?

Svar: Inside

Fråga 5:

En av låtarna, Bezos I, handlar om Amazongrundaren och en av världens rikaste män Jeff Bezos. När är han född? Om du har hört låten så borde du veta detta eftersom hans födelseår är en textrad som upprepas många gånger under låtens gång.

Svar: 1964

Fråga 6:

Bezos var själv på löpsedlar världen över under 2021 då han som den andra miljardären sköt upp sig i rymden i en egen rymdfarkost. Bezos farkost, New Shepard, byggdes av hans egna företag Blue Origin. Hur lång tid varade hans rymdresa – närmast vinner! Och vem var då den första miljardären att göra en sådan resa?

Svar: 11 minuter och Richard Branson (2 poäng)


Låt 3: I'm Coming Out – Diana Ross

Fråga 7:

Den 24 november 2021 kommer att gå till historien som den dagen Sverige fick sin allra första, kvinnliga statsminister – Magdalena Andersson från Socialdemokraterna. Tyvärr var lyckan kortvarig för statsminister Andersson då Miljöpartiet under kvällen meddelade att de skulle lämna regeringen och hon tvingades avgå i väntan på att väljas på nytt några dagar senare. Hur länge hann Andersson sitta som statsminister innan hon avgick?

Svar: 7 timmar

Fråga 8:

Andersson är dock inte den första kvinnan som lett Socialdemokraterna, men hur står det till med partiledarkunskaperna? Nämn de fem personer som varit partiledare för Socialdemokraterna innan Andersson, poäng delas bara ut om alla fem är rätt.

Svar: Stefan Löfven, Håkan Juholt, Mona Sahlin, Göran Persson och Ingvar Carlsson (2 poäng)

Fråga 9:

Vi svenskar är ju ofta bra på att skryta om hur jämställda vi är, men när det kommer till kvinnliga stats- och regeringschefer i världen så har vi varit hopplöst efter. Bland annat har alla andra länder i Norden haft kvinnliga regeringschefer innan oss. Kan ni nämna två nuvarande kvinnliga stats- eller regeringschefer från ett nordiskt land?

Svar: Sanna Marin (Finland), Mette Frederiksen (Danmark) Katrín Jakobsdóttir (Island) (2 poäng)


Låt 4: Butter – BTS

Fråga 10:

Sydkoreanska gruppen BTS fortsatte sitt segertåg över världen under 2021. De hade redan tidigare lyckats knipa en mängd officiella Guinness musikvärldsrekord, men när de i år släppte singeln Butter stod det klart att gruppen nu kammat hem inte mindre än ytterligare fem rekord. Bland dessa slog de exempelvis sin tidigare singel Dynamite som mest tittade videopremiären på ett dygn på Youtube (3,9 miljoner) och blev också den mest spelade låten på ett dygn på Spotify. BTS står för ”Bangtan Sonyeondan” – men vad betyder det på ett ungefär?

Svar: Bulletproof Boy Scouts/Skottsäkra pojkscouter

Fråga 11:

Från en sydkoreansk hit till en annan! Den sydkoreanska tv-serien Squid Game svepte nämligen som en löpeld över världen då den hade premiär i mitten av september. I serien följer vi Seong Gi-hun som tillsammans med 455 andra skuldsatta personer deltar i en serie barnlekar med livshotande konsekvenser för chansen att vinna motsvarande över 40 miljarder kronor. Fast prissumman är såklart inte i kronor – vad heter Sydkoreas valuta?

Svar: (Sydkoreansk) won

Fråga 12:

Squid Game tog verkligen världen med storm och blev kort efter sin premiär den mest tittade Netflix-serien genom tiderna. Men lyckan var kortvarig, för bara veckor efter att Squid Game tog förstaplatsen fick den se sig omsprungen av en annan Netflix-hit. Vilken serie blev då den nya mest tittade tv-serien på Netflix någonsin?

Svar: Maid


Låt 5: I Still Have Faith in You – Abba

Fråga 13:

2021 hände det som nog ingen trodde skulle hända – supergruppen ABBA gjorde comeback och släppte ett helt nyinspelat album 40 år efter sin senaste skiva. Det ska också bli en turné, men ingen vanlig sådan! Nej då, istället kommer digitala ”ABBAtarer” av bandmedlemmarna så som de såg ut under sin storhetstid 1977 att uppträda med deras största hits. Showen ska äga rum i en banbrytande och specialbyggd arena i London och den delar namn med deras nya skiva – vad heter den?

Svar: Voyage

Fråga 14:

När ABBA slog igenom bestod bandet faktiskt av två gifta par, det känner nog de flesta till. Men hur var det nu, vilka av medlemmarna var egentligen gifta med varandra?

Svar: Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog, och Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson.

Fråga 15:

En mer tragisk relation är den Agnetha Fältskog hade senare i livet då hon mötte en holländare på en promenad vid sitt hem vid Ekerö. De inledde en relation med det kom snart fram att han varit besatt av henne sedan 1974 då ABBA uppträdde i Eurovision Song Contest. Relationen höll två år men efteråt förföljde och trakasserade han Fältskog till den grad att han till sist utvisades från Sverige. Vad hette mannen? Och vilken låt var det Abba uppträdde med i Eurovision 1974?

Svar: Gert van der Graaf och Waterloo (2 poäng)


Låt 6: Too Well – Taylor Swift

Fråga 16:

Under 2020 meddelade Taylor Swift att hon skulle påbörja ett projekt att spela in sina första sex album på nytt. Detta då hon legat i dispyt med sitt tidigare skivbolag som ägde rättigheterna till albumen. Så när hennes kontrakt gick ut bytte hon skivbolag och genom att återta ägandeskapet över de nyinspelade skivorna vill hon visa att stora bolag inte kan diktera unga människors artisteri. I år har hittills två skivor släppts i vad som kallas Taylor's Version. Vilka?

Svar: Fearless och Red

Fråga 17:

Låten Too Well från Red gavs också ut i en 10 minuter lång version med fyra nya stycken text som än mer understryker låten break up-tema. Den kända skådespelare som hon dejtade under 2011, och som låten sägs handla om, har bara kommenterat detta genom sin katts Instagram med orden ”MEOUCH”. Vilken skådespelare är det?

Svar: Jake Gyllenhaal

Fråga 18:

En annan låt från Red är Everything Has Changed som Taylor spelade in med sin gamla vän och kanske världens just nu största soloartist – Ed Sheeran. Han var dessutom gäst i Aftonbladets Youtube-satsning Uppdrag mat där han fick testa svensk mat tillsammans med programledaren för serien. Vad heter programledaren?

Svar: Mauri Hermundsson (2 poäng)


Låt 7: Piece of Me – Britney Spears

Fråga 19:

Under de senaste åren har Britney Spears varit på löpsedlar världen över – men det har inte handlat om hennes musik. Istället har berättelsen som rullats ut varit den om att hennes pappa varit hennes förmyndare och under 13 år styrt hennes ekonomi och liv på grumliga grunder. Under hashtaggen #freebritney har människor världen över kämpat för att Britney ska bli fri från förmyndarskapet och under 2021 inleddes slutligen en rättegångsprocess som slutade i att Britney befriades från sitt förmyndarskap! Så, vad heter hennes pappa som varit hennes förmyndare i alla år?

Svar: Jamie Spears

Fråga 20:

Britney Spears själv blev från början känd då hon blev en del av tv-satsningen The Mickey Mouse Club i början av 1990-talet. Och det var hon inte ensam om. Utöver henne själv var inte mindre än tre riktigt stora stjärnor med i klubben – vilka? Ett poäng per rätt svar!

Svar: Christina Aguilera, Justin Timberlake och Ryan Gosling (1-3 poäng)

Fråga 21:

Britneys debutplatta ...Baby One More Time är i dag legendarisk och halva plattan spelades faktiskt in i en svensk, ikonisk musikstudio i Stockholm där bland andra Max Martin och Denniz Pop jobbade. Vad hette studion?

Svar: Cheiron


Låt 8: Katten i trakten – Einár

Fråga 22:

Den 21 oktober 2021 inträffar den tragiska händelsen då den 19-åriga rapparen Nils ”Einár” Grönlund skjuts till döds i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Dådet tros ha kopplingar till Vårbynätverket och den gängkriminalitet som fått fäste bland många av landets unga rappare. Två av de mest framträdande gängen i Stockholm återfinns i Järvaområdet och har tillsammans blivit dömda för över 300 brott. Vad heter de två gängen?

Svar: Shottaz och Dödspatrullen (2 poäng)

Fråga 23:

Under 2021 släpper SVT-reportern Diamant Salihu en bok om den blodiga konflikten som han jobbat i åratal med att kartlägga. Vad heter boken?

Svar: Tills alla dör

Fråga 24:

Citatet bokens titel baseras på kommer från en av de yngre medlemmarna som hör till Shottaz-grupperingen och som rönt enorma framgångar på senare år med sin rapmusik. Vad kallas han?

Svar: Jaffar Byn


Låt 9: No Time to Die – Billie Eilish

Fråga 25:

I september 2021 har No Time to Die premiär och blir även den sista James Bond-filmen med Daniel Craig i huvudrollen. Det rundar av en 15 år lång svit då han innehaft huvudrollen i den legendariska spionserien – vilket gör honom till den som varit 007 under längst tid. Men han är inte den som spelat in flest filmer i rollen! Vilken skådespelare har varit James Bond i flest filmer – hela sju stycken?

Svar: Roger Moore

Fråga 26:

Nämn minst två av James Bond-filmerna han varit med i.

Svar: Live and Let Die (1973), The Man with the Golden Gun (1974), The Spy Who Loved Me (1977), Moonraker (1979), For Your Eyes Only (1981), Octopussy (1983), A View to a Kill (1985).

Fråga 27:

Många är de kända namn som spelat in introlåtarna till Bond-filmer. En av dem är brittiska sångerskan Adele, som i år själv återvände till rampljuset för att släppa ett nytt album hela sex år efter det förra. Vad heter hennes nya album?

Svar: 30


Låt 10: What A Life – Scarlet Pleasure

Fråga 28:

2021 har den danska filmen Druk (svenska: En runda till) svensk biopremiär och vinner därtill också under året en Oscar för Bästa internationella långfilm 2020. Filmen, med Mads Mikkelsen i huvudrollen, handlar om fyra lärarkollegor som bestämmer sig för att testa en norsk psykiaters tanke om att människan är född med för lite promille i blodet – något som alltså måste fyllas på medelst alkohol. Hur många promille saknar människan enligt teorin?

Svar: 0,5 promille

Fråga 29:

En annan dansk produktion som nådde stora framgångar var Netflix-serien The Rain. I den spelade bland andra svenska Alba August som i år också tog plats i omtalade serien Knutby om de verkliga händelserna i det lilla samhället med samma namn 2004. Vad hette Knutbypastorn vars fru mördades då?

Svar: Helge Fossmo

Fråga 30:

Nu börjar det bli svårt att hitta en snygg övergång men något som också hände i år var att ett historiskt Nobelpris i litteratur delades ut! Det var nämligen första gången på över 30 år som en svart afrikan tilldelades Nobelpriset i litteratur – och första gången någonsin priset gick till en tanzanisk författare. Så, vad heter 2021 års nobelpristagare i litteratur – och här spelar stavning roll så skriv ned det på ett papper!

Svar: Abdulrazak Gurnah


Utslagsfråga!

Är det ruskigt jämnt? Då har vi en utslagsfråga förberedd!

Under 2021 genomförde Meghan Markle och prins Harry av England en ovanligt personlig (och även kritiserad) tv-sänd intervju med Oprah Winfrey.

Men hur stor är parets förmögenhet 2021 i svenska kronor, enligt sajten Celebrity Net Worth? Närmast vinner!

Svar: 545 595 600 kronor


Vill du ha mer? Här är ett likadant nyårsquiz för 2020 – bara att dra igång det också!

Foto: TT

Relaterade artiklar
Nyårsquiz 2020: Färdigt musikquiz om året som gått
Nyårsquiz 2019 – Färdigt musikquiz om året som gått
Nyårsquiz 2018 – Färdigt musikquiz om året som gått