Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i oktober

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i oktober

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i oktober.

Sista chansen att besöka ASMR-utställning med Bob Ross

Nathalie Mark, redaktionschef

Har du någon gång fått ett pirr i kroppen när någon viskat dig i örat? Eller fastnat framför Tiktok-videos där personer skär i sand? ASMR (Autonomous sensory meridian response – läs mer om det här!) är en term som beskriver en fysisk reaktion, från pirr och eufori till lugn och avslappning, som stimuleras fram av olika ljud eller bilder som kallas för ”triggers”. Och detta är vad utställningen Konstig känsla känns bra på ArkDes i Stockholm handlar om.

Några åt gången släpps man barfota in i ett rum som täckts från golv till tak av vita, vadderade maskformade kuddar. Överallt finns tv-apparater med videos med olika typer av populära ASMR-triggers och det är bara att välja en, sätta på sig hörlurarna (med coronasäkra öronskydd!) och bokstavligt talat sjunka tillbaka.

När jag klev in fastnade jag omedelbart för den youtubekanal som alltid blir min räddning i stressade tider – tv-konstnären Bob Ross. Det är första gången hans tavlor ställs ut i Europa och när du ser hans videos kommer du förstå varför han nått över fyra miljoner prenumeranter på Youtube trots att han varit död i snart 30 år. Det är något otroligt i hans väna stämma som långsamt guidar dig igenom hur du målar en landskapstavla på 30 minuter. Alltid tillåtande och det finns inga fel bara ”happy little accidents”. Det går inte att inte bli lycklig av honom och jag kom ut från utställningen med samma känsla i kroppen som när jag varit på spa. Alldeles mjuk och hudlös. Det var otroligt. Utställningen är bara kvar till 1 november så passa på nu!

Fargo säsong fyra är här och peppen är total

Sofia Börjesson, redaktör

SLUTA GENAST MED ALLT DU GÖR – en ny säsong av Fargo finns äntligen på HBO Nordic och jag vet inte vart jag ska ta vägen av all pepp.

Kort bakgrund: Filmen Fargo kom 1996 och är ett krim-mästerverk signerat bröderna Coen. 2014 bestämde sig Noah Hawley för att göra en serieversion och skepsismen visste då inga gränser inför premiären. Allt var dock snart förlåtet när Martin Freeman fullständigt briljerade i sin roll som den viljelösa men ack så artige mördaren Lester Nygaard i den första säsongen.

Skådespeleriet, produktionen, handlingen, musiken, fotot – allt var ren magi och fick det att pirra i kroppen av välbehag. Samma nivå levererades till säsong två, och även om jag personligen inte var lika förtjust i säsong tre så hyllades även den. Och nu, efter tre års väntan, ligger äntligen säsong fyra på HBO Nordic (nytt avsnitt varje måndag).

Den här gången har skaparen Noah Hawley förflyttat sig i såväl tid och rum och landat i Kansas City på 1950-talet, men den obehagliga artigheten som genomsyrar de tidigare säsongerna återfinns på sina håll ändå. Handlingen kretsar mycket kring rasism och kapitalism, och kanske framför allt: vem som har makten bland maffiagrupperna. Som vanligt är dock intrigen inte det viktigaste i Fargo, här är istället de färgstarka och teatraliska karaktärerna, den mörka humorn och det smarta manuset behållningen. Chris Rock spelar maffialedaren Loy Cannon, och gör ett helt okej jobb med det, men behållningen står skådespelaren Jessie Buckley för. Hon spelar en föredömligt artig, spattig och på djupet empatilös sjuksköterska med en förkärlek för mord och sadism.

Väldigt Fargoskt med andra ord!

Dokumentären alla borde se – Ett liv på vår planet

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Skräckfilmer? Nej tack. Istället kommer jag ägna min fredagkväll åt att kolla på David Attenboroughs nya dokumentär Ett liv på vår planet.

Filmen skulle haft premiär redan i våras, men på grund av coronapandemin fick man flytta fram premiären till 4 oktober 2020. Så nu äntligen finns den att se på Netflix! Och filmen har redan hunnit klättra upp till fjärdeplatsen på listan ”Topp 10 i Sverige”.

I dokumentären ser David Attenborough tillbaka på sitt liv och hur jorden har förändras i takt med hans karriär.

”Människan har kört över världen. Vår planet är påväg mot en katastrof” säger han i trailern.

Trots de tuffa utmaningar som vår planet står inför verkar hoppet ändå inte ute. Det finns fortfarande en chans att ställa allting till rätta menar David. Och jag hoppas innerligt att han har rätt. Se den!

Foto: Unni Zetterling