Karaktärerna i Tarantinos Once upon a time in Hollywood.

Så ser karaktärerna i Once upon a time in Hollywood ut i verkligheten

I Quentin Tarantinos nya film Once upon in Hollywood är nästan varenda karaktär baserad på en verklig person, och de flesta har anknytning till antingen Charles Manson eller Sharon Tate. Här är dem!

Once upon a time in Hollywood är filmen på allas läppar just nu, och den verkar dela sin publik i två läger; de som älskar Quentin Tarantinos träffsäkra referenser – och de som inte fattade någonting. (Tillhörde du den senare gruppen? Här är en artikel som reder ut eventuella frågetecken).

Men oavsett om du fattade handlingen eller ej kan du säkert imponeras av likheterna mellan skådespelarna i filmen och personerna som de baseras på. För nästan varenda karaktär är baserad på en verklig person, till och med många av karaktärerna som bara förekommer i några sekunder i filmen. Vi har dock valt att göra ett urval här, och har då valt ut de lite större rollerna.

De enda stora rollerna som inte har specifika förlagor är huvudrollerna, Cliff Booth (Brad Pitt) och Rick Dalton (Leonardo DiCaprio). Tarantino har istället hämtat inspiration från ett flertal olika personer från 19060-talets western-genre.


Margot Robbie spelar Sharon Tate

Skådespelaren och fotomodellen Sharon Tate mördades av medlemmar ur Mansonfamiljen den nionde augusti 1969. Hon var då höggravid. Tate var med i filmer som Det djävulska ögat och Vampyrernas natt innan hon dog, endast 26 år gammal.

Damon Herriman spelar Charles Manson

Charles Manson beordrade ut flera brott (däribland mord) under sin tid som sektledare för Mansonfamiljen som härjade i Los Angeles på 1960-talet. Han gav bland annat sina sektmedlemmar order om att utföra de grymma morden på Cielo Drive, där bland annat Sharon Tate miste livet.

Rafal Zawierucha spelar Roman Polanski

Den erkände filmregissören Roman Polanski var nygift med Sharon Tate och hade nyligen flyttat till huset på Cielo Drive när mordet inträffade. Polanski själv var utomlands och spelade in film vid tillfället.

Damian Lewis spelar Steve McQueen

Skådespelaren Steve McQueen hängde i samma kretsar som Roman Polanski och Sharon Tate, och han var också inbjuden till parets hus på Cielo Drive den där blodiga natten. Hans flickvän ville dock stanna hemma.

Mike Moh spelar Bruce Lee

Skådespelaren och kampsportslegendaren Bruce Lee tränade Sharon Tate inför en filmroll, och Roman Polanski misstänkte först att det var Lee som hade mördat henne. I filmen porträtteras Bruce Lee som en arrogant skrytmåns, något som hans dotter Shannon Lee starkt vänder sig emot. Hon menar att pappan var en hårt arbetande man som fick jobba trippelt så hårt som alla andra i den diskriminerande filmbranschen på 1960-talet.

Austin Butler spelar Tex Watson

En av Mansons sektmedlemmar som mördade fyra personer, däribland Sharon Tate, på Cielo Drive den nionde augusti 1969. Dagen efter var han delaktig i två ytterligare mord. Han dömdes till döden men han aldrig avrättas förrän dödstraff blev olagligt i Kalifornien.

Lena Dunham spelar Catherine Share

Catherine Share var en aktiv medlem i Mansonfamiljen och utförde flera brott åt Charles Manson. Bland annat försökte hon mörda en annan familjemedlem som tänkte vittna mot Charles Manson i rättegångarna som följde 1969. Share dömdes själv till fängelse efter ett väpnat rån på 1970-talet. När hon släpptes från fängelset ville hon inte längre kännas vid Charles Manson och familjen.

Dakota Fanning spelar Lynette ”Squeaky” Fromme

Lynette Fromme är en av de mest kända medlemmarna i Mansons sekt. Hon deltog inte aktivt i morden 1969, men hon uttalade sig frekvent i media under rättegångarna och slutade aldrig stötta Manson. Squeaky gjorde sig även känd senare under 70-talet då hon försökte mörda president Gerald Ford.

Luke Perry spelar Wayne Maunder

Den nyligen avlidne skådespelaren Luke Perry gör en av sina sista roller i livet i Once upon a time in Hollywood. Han spelar western-skådisen Wayne Mauder som bland annat medverkade i tv-serierna Custer och Lancer på 60-talet.

Läs mer:

6 förklaringar för dig som inte (heller) fattade Tarantinos nya film