Tips på filmer och serier att streama i maj 2021.

Streamingtips maj 2021: De enda filmerna och serierna du behöver se

Baaams popkulturredaktör Sofia Börjesson är din guide i streamingdjungeln! Här har hon plockat ut de bästa filmerna och serierna att streama i maj 2021.
Streamingtips maj 2021: Här är filmerna och serierna du behöver se
2:11

Efter reklamen: Streamingtips maj 2021: Här är filmerna och serierna du behöver se

(2:11)

Slå på ljud

Vilka är guldkornen du inte får missa på streamingtjänsterna i maj 2021? Baaams Sofia Börjesson har gjort en kurerad lista och förklarar varför du ska investera din tid i just de här tio filmerna och serierna.

Håll tillgodo!


1. Nomadland – den stora Oscarsvinnaren

Medium: Film

Streamingtjänst: Disney+ och Hulu

Premiär: 30 april

Vad är det: I slutet av april hölls Oscarsgalan, och den stora vinnaren blev (föga förvånande) Nomadland med fenomenala Frances McDormand i huvudrollen. Filmen handlar om en kvinna som lämnar sin hemstad Empire, Nevada, efter att hennes man dör och den enda industrin stängs, för att vara ”huslös” och resa runt i USA.

Därför ska du se den: Missade du att jag sa Frances McDormand? Har du SETT Three Billboards Outside Ebbing, Missouri? Se så!

2. Fjärde säsongen av The Handmaid's Tale

Medium: Serie

Streamingtjänst: HBO Nordic

Premiär: 29 april

Vad är det: It's been 84 years... sedan säsong 3 av The Handmaid's Tale avslutades (typ), men nu får vi äntligen veta hur det ska gå för June och motståndsrörelsen i deras kamp mot Gilead.

Kommer du inte ihåg hur säsong 3 slutar? Nemas problemas, här har du en recap av hela förra säsongen.

Därför ska du se den: Nej, men varför skulle du INTE se den tbh? Det är ju nu det börjar hända grejer... väl?

3. The Woman in the Window – boken som blev film

Medium: Film

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: 14 maj

Vad är det: I maj kommer äntligen filmatiseringen av boken Kvinnan i fönstret som var på alla bokmalars läppar efter att den släpptes 2018. Filmen (och för all del, boken) handlar om en psykolog som är isolerad i sin lägenhet i New York på grund av torgskräck (ironin). Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på de nyinflyttade grannarna (drömtillvaro). Men en kväll blir hon vittne till något som hon inte borde ha sett...

Därför ska du se den: För att man ju ÄLSKAR psykologiska thrillers där ingenting är som det verkar!

4. Sound of Metal – för dig som vill gråta en skvätt

Medium: Film

Streamingtjänst: Amazon prime

Premiär: 12 april

Vad är det: En trummis på turné blir av med hörseln – och livet faller samman. Vem är han nu? Och vad ska han ta sig till?

Sound of Metal var nominerad till sex Oscarsstatyetter och vann i två kategorier: bästa ljud (hehe) och bästa klippning. Riz Ahmed var nominerad i kategorin bästa manliga huvudroll men statyetten gick till Anthony Hopkins (tuff konkurrens får man säga), men hans insats i Sound of Metal har hyllats unisont.

Därför ska du se den: Ni vet den där tävlingen som går ut på att äta en supersockrig munk utan att slicka sig på läpparna? Försök se den här trailern utan att bli tårögd.

5. Midsommar – cringe eller genial skräck?

Medium: Film

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: 1 maj

Vad är det: Skräckfilmen Midsommar från 2019 kommer till Netflix, och vi får vårt avlånga lands traditioner tolkade på ett, låt säga, spännande sätt. Ett gäng unga amerikaner åker till Hälsingland för att delta i en midsommarfestival. De möts av vackra miljöer och sektliknande förhållanden (där hallucinogena droger inte är en oviktig ingrediens).

Genialt grepp eller oerhörd cringe? Ja, man undrar ju. Men recensenterna verkar i alla fall väldigt nöjda och filmen har fått 7,1 på IMDB. Lovande!

Därför ska du se den: En blir ju nyfiken på vad resten av världen har för bild av våra svenska traditioner. Det känns typ som halva behållningen?

6. Cruella – med Emma Stone i huvudrollen

Medium: Film

Streamingtjänst: Disney+

Premiär: 28 maj

Vad är det: Jag vet inte hur det är med dig, men i min värld finns det inget som lindrar en baksmälla bättre än att titta på en trygg gammal Disneyfilm under ett fluffigt duntäcke. Ångest – väck!

Så varför inte välja Cruella, givetvis baserad på Disney's 101 Dalmatiner, med Emma Stone som en svinsnygg version av anti-veganernas drottning Cruella de Vil?

Därför ska du se den: Upptäckte du alldeles nyss, precis som jag, att hon heter Devil i efternamn? de Vil. Devil. Djävulen? Omg. Hur som helst, se den, det blir mysigt.

7. Genusrevolutionen: En resa med Katie Couric

Medium: Dokumentär

Streamingtjänst: Disney+

Premiär: 7 maj

Vad är det: Transdebatten är hetare än någonsin, rätta mig om jag har fel, men ett bevis på det är ju bland annat Kajsa Ekis Ekmans omdiskuterade och nyligen släppta bok Om könets existens. Och då passar det väl utmärkt med lite relaterad tittning, inte sant?

Dokumentären Genusrevolutionen har fått både ris och ros, bland annat ställer reportern Katie Couric en del märkliga frågor kring hur intervjupersonernas kön ser ut. I efterhand ångrade hon dock frågorna och menar att hon önskar att hon hade haft mer kunskap back then. Nåväl, intervjupersonerna ifrågasätter henne redan i dokumentären och verkar ändå få sitt sagt.

Därför ska du se den: För att höra transpersoner prata om transfrågan, istället för alla andra som ges utrymme istället.

8. Judas and the Black Messiah – dyr men sevärd

Medium: Film

Streamingtjänst: Sf Anytime

Premiär: 19 mars

Vad är det: Judas and the Black Messiah är en biopic om Svarta pantrarna-ikonen Fred Hampton som sköts till döds under en razzia av FBI och Chicago-polisen 1969. Han var då endast 21 år gammal.

Shaka King står för regi, i rollen som Fred Hampton ser vi Daniel Kaluuya (som vann en Oscar för sin insats) och LaKeith Stanfield spelar FBI-informatören William O’Neal.

Därför ska du se den: Ja, varför skulle du välja att kolla på en film som kostar 100 miljoner (ja, eller i alla fall 189 kronor) att streama? Jo, för att ibland är det kris. Och krisar det så kommer den här rullen i alla fall inte att göra dig besviken.

9. The crime of the century – massdöden i USA

Medium: Dokumentär

Streamingtjänst: HBO Nordic

Premiär: 11 maj

Vad är det: Nej, vi snackar inte om Supertramps legendariska album från 1974, utan en dokumentär med samma namn. Opioidkrisen i USA har skövlat mer än en halv miljon liv i överdoser – bara under 2000-talet. Läkemedel som oxycodon, som beskrivs som herointabletter i dokumentären, skrivs ut av läkare som om det inte fanns någon morgondag. Men på vilka grunder? Dokumentären visar på allvarliga brott som verkar har lett till de tragiska dödsfallen.

Därför ska du se den: Dödsfallen av opioider har ökat markant även i Sverige, visar kartläggningar från Karolinska insitutet.

10. Själens röda rum – om kvinnors utsatthet i Turkiet

Medium: Serie

Streamingtjänst: SVT Play

Premiär: 12 april

Vad är det: Själens röda rum är ett psykosocialt drama som utspelar sig på en terapimottagning i Istanbul, dit utsatta kvinnor kommer för att behandlas och få hjälp. Serien tar upp en rad anmärkningsvärda och sanningsbaserade fall som alla har haft stor betydelse för det turkiska samhället.

Baserad på boken med samma namn av Gülseren Budaycolu.

Därför ska du se den: President Erdogans beslutade tidigare i år att dra sig ur Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor. Alltså den konvention som kräver att lagstiftning införs för att bekämpa våld mot kvinnor och flickor. Den här serien är AKTUELL!

BUBBLARE:

Filmen Promising Young Woman har biopremiär den 21 maj och mina förväntningar på den ÄR... Läs mer här!

Relaterade artiklar
Streama Oscarsfilmerna 2021? Här hittar du dem
Recap: The Handmaid's Tale säsong 3 – detta har hänt
Här är alla nya serier och filmer på Netflix i maj