Streamingtips i september 2021.

Streamingtips september 2021: De enda serierna och filmerna du behöver se

Baaams popkulturredaktör Sofia Börjesson är din guide i streamingdjungeln! Här har hon plockat ut de tio bästa filmerna och serierna att streama i september 2021.
TV: Det här är nytt på Netflix i september
2:12

Efter reklamen: TV: Det här är nytt på Netflix i september

(2:12)

Slå på ljud

Vilka är guldkornen du inte får missa på streamingtjänsterna i september 2021? Baaams Sofia Börjesson har gjort en kurerad lista och förklarar varför du ska investera din tid i just de här tio filmerna och serierna.

September bjuder på feministisk historia varvat med Ingmar Bergman, ruggigt bra svenska serier och en nostalgitripp som heter duga i och med nya Vinterviken.

Fram med filten, fjärren och fantan, nu blir det åka av!


Deg – Fargoeskt med briljanta Bianca Kronlöf

Kategori: Serie (drama)

Streamingtjänst: SVT Play

Premiär: 30 augusti

Vad är det: Malou har en inredningsbutik som håller på att gå i konkurs och kronofogden jagar henne, samtidigt försöker hon upprätthålla en exklusiv livsstil som innefattar champagnebruncher och dyra kläder.

När allt ser som mörkast ut hittar hon en nedgrävd väska med 47 miljoner kronor. Samtidigt är Liana jagad av ett kriminellt gäng och försöker desperat hitta sin ex-pojkväns gömda rånbyte. Malous och Lianas vägar korsas på ett bageri när de 47 miljonerna ska tvättas rena.

Därför ska du se den: Svenska Dagbladet liknar Deg med Fargo, och Sveriges övriga recensenter är överens: Bianca Kronlöf och Helena af Sandeberg briljerar. Och jag håller med dem. Särskilt Bianca Kronlöfs skådespelarinsats är fan gåshud!

Nuclear Family – ett lesbiskt pars familjekamp

Kategori: Miniserie (dokumentär)

Streamingtjänst: HBO

Premiär: 27 september

Vad är det: Att vara homosexuell i början av 1980-talet innebar i princip ett liv utan barn. Men ett lesbiskt par får hjälp av två homosexuella spermadonatorer för att kunna skaffa sina två barn, något som var väldigt nytt och ovanligt för tiden. Men efter nio år ångrar sig den ena donatorn och vill vara en del av dotterns liv. En fyraårig rättstvist drar igång, och familjens existens hänger på en skör tråd.

Därför ska du se den: Ett superintressant historiskt perspektiv som visar många hbtqi-personers verklighet på 1980- och 90-talet, men också en inblick i en regnbågsfamiljs kamp för att inte splittras.

A Quiet Place 2 – tyst sci-fi-skräckis med Emily Blunt

Kategori: Film (sci-fi/skräck)

Streamingtjänst: Paramount+

Premiär: 14 september

Vad är det: Emily Blunt är tillbaka i den andra delen av John Krasinskis A Quiet Place, den post-apokalyptiska sci-fi-skräckisen från 2018. I ett ödelagt New York hotar utomjordiska varelser som jagar efter ljud, och familjen måste leva sitt liv i total tystnad för att inte bli upptäckta.

Därför ska du se den: Hur mysigt är det inte att tända lite ljus, krypa ner under täcket i soffan och kolla på en riktigt bra sci-fi-skräckis?! Bara: GÖR DET!

Bonus: Den här gången är Cillian Murphy (Peaky Blinders) med i en av rollerna.

Vinterviken – nostalgitripp och svenska klasskillnader

Kategori: Film (drama)

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: 8 september

Vad är det: Behöver jag verkligen förklara? Kultförklarade 90-talsfilmen Vinterviken kommer äntligen i ny tappning! Förortskillen John-John träffar Elisabeth efter att ha räddat hennes lillasyster från att drunkna – och kärlek uppstår. Men de kommer från olika världar och det finns krafter som vill slita dem isär. Hörde jag Romeo och Julia?

Därför ska du se den: Den första Vinterviken är bland det bästa som gjorts inom svensk film, och uppgiften att göra den rättvisa är svår. Men kolla på trailern och säg mig att den inte verkar svinbra?

Threesome – blåst-av-stolen-bra kärleksskildring i Londonmiljö

Kategori: Serie (romantiskt drama)

Streamingtjänst: Viaplay

Premiär: 29 augusti

Vad är det: David och Siri är ett ungt par som bor i London. Under en utekväll möter de Camille och ett flirtigt spel uppstår där gränserna gradvis löses upp. I en handling av berusad nyfikenhet har de en trekant.

Därför ska du se den: Jerka Johansson uttryckte det bäst på sin Instagram: ”Helvete jag är blåst av stolen inte sett kärlek skildrad så bra sen Fucking Åmål.”

Första fem – historisk djupdykning i svensk feminism

Kategori: Film (dokumentär)

Streamingtjänst: SVT Play

Premiär: 12 september

Vad är det: För hundra år sedan valdes de första fem kvinnorna in i Sveriges riksdag. Vilka var de och hur hamnade de där? Vilket motstånd mötte dem och vad lyckades de åstadkomma? I den här dokumentären berättas historien om fem oerhört viktiga men nästan bortglömda kvinnor: Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm (här kan du läsa mer om henne!), Agda Östlund, Nelly Thüring och Bertha Wellin.

Därför ska du se den: När diskussioner om huruvida feminister får ta botox eller göra reklamsamarbeten på Instagram skymmer sikten kan man behöva backa bandet för att komma ihåg vad feminismen verkligen handlar om.

Och dessutom: det är så sjukt att gemene svensk inte känner till deras namn. Låt oss memorera deras namn. Snälla.

Två systrar – lättsmält med bra skådespelare

Kategori: Serie (drama)

Streamingtjänst: Viaplay

Premiär: 5 september

Vad är det: Hanna Widell och Amanda Schulman släppte den sista delen i sin verklighetsbaserade bokserie 2019 och nu har det gjorts en serie på trilogin.

Två, väldigt olika, systrar kämpar med sitt förflutna, livet och kärleken (och alkoholproblemen) i Stockholms innerstad.

Därför ska du se den: Låt oss vara ärliga, produktion och manus hade kanske behövt lite mer kärlek – men skådespelarinsatserna väger ändå upp. Julia Ragnarsson och Dilan Gwyn är otroliga i sina roller, och Hannes Fohlin (Vår tid är nu) gör sig som vanligt oerhört bra som stel snobb (och är så snygg så jag vet inte).

Dessutom är avsnitten bara 24 minuter, så det är en perfekt bingeserie när man är lite bakis (eller för all del, sjuk).

11 september – överlevarna berättar

Kategori: Film (dokumentär)

Streamingtjänst: C More

Premiär: 8 september

Vad är det: 20 år efter terrorattackerna den 11 september kommer en ny brittisk dokumentär. I dokumentären får vi höra överlevare, anhöriga, brandmän och poliser som berättar om den där ödesdigra dagen 2001.

Därför ska du se den: Jag låg hemma och var sjuk den 11 september 2001. Jag hade fått en Acke-tidning och en snickers av pappa som jag jag inte kunde äta på grund av min halsböld. I skolan och på konfirmationen hölls två tysta minuter – en för varje torn. Jag tror att 11 september 2001 är ett sådant datum som de flesta kan placera i minnet, var de var, vad de gjorde och hur de kände när nyheten kom.

Därför vill man se den!

Ljuv musik – spansk romcom med extra allt

Kategori: Film (romcom)

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: 29 september

Vad är det: Maca är 29 år gammal och naturligt klantig, hon försöker göra det bästa av livet och strävar efter att bli lycklig. Men Macas talang slösas bort på att hon jobbar för en elak modeinfluencer och hon träffar killar som hon aldrig utvecklar några starka känslor för. Men plötsligt dyker han-som-inte-får-nämnas-vid-namn upp igen – mannen som krossade hennes tro på kärlek (och män).

Därför ska du se den: En spansk romcom med extra allt! Djävulen bär Prada möter How to be single möter Amelie från Montmartre.

Scenes from a marriage – HBO:s Ingmar Bergman-remake

Kategori: Miniserie (drama)

Streamingtjänst: HBO

Premiär: 13 september

Vad är det: Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap är från början tv-serien som fick svenskar att rusa till familjerådgivningen på 70-talet. Men nu har HBO gjort en amerikansk remake med Jessica Chastain och Oscar Isaac i huvudrollerna.

Filmen handlar om ett borgerligt par vars äktenskap sakta håller på att krackelera.

Därför ska du se den: Det är ju ändå svensk tv-historia!


BUBBLARE

SVT bjuder på idel bra programnyheter i september måste jag säga! Cyklopernas land är något så ovanligt som ett kulturprogram som inte är högtravande och med en målgrupp på litteraturvetare 50+. Istället är det lättsamt och med en skön blandning av högt och lågt – och passar oss millennials. Det snackas till exempel om bråket mellan Kanye och Drake, och glider osökt vidare in på ett tjafs mellan Anna Book och Rednex-Annika 2003. Högt och lågt, som sagt!

Programledare är Christoffer Garplind, och han gästas av bland annat Tone Schunnesson, Amie Bramme Sey, Emil Persson, Moa Wallin och Messiah Hallberg.

Dessutom gör Hanna Persson ett SVT Edit-program om PMS (PMS Forever) och Tiffany Kronlöf gör infotainment om finska språket i Sverige (Finska rycket).

TV: Här är 6 smarta Netflix-hacks du inte får missa
1:35

Efter reklamen: TV: Här är 6 smarta Netflix-hacks du inte får missa

(1:35)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Streamingtips sommar 2021: De enda serierna och filmerna du behöver se
Streamingtips juni 2021: De enda filmerna och serierna du behöver se
De enda filmerna och serierna du behöver se i maj 2021