Serier och filmer i november 2021

Streamingtips: Alla filmer och serier du bör se i november 2021

Baaams popkulturredaktör Sofia Börjesson är din guide i streamingdjungeln! Här har hon plockat ut de tio bästa filmerna och serierna att streama i november 2021.
Streamingtips: Alla filmer och serier du bör se i november 2021
2:20

Efter reklamen: Streamingtips: Alla filmer och serier du bör se i november 2021

(2:20)

Slå på ljud

I november månad bjuder streamingtjänsterna på en rad spännande svenska serier med true crime-vibb. Eller vad säger du om Knutby (C More) med Aliette Opheim och Alba August, eller den omtalade Palme-serien Den osannolika mördaren (Netflix) med Robert Gustafsson?

Men det tar inte slut där! För nu kommer även Viaplay med en dokumentär kring advokatskjutningen på Kungsholmen – Tills döden skiljer oss åt.

Inte ett fan av svenska true crime-dokumentärer? Du behöver inte deppa ihop för det – det finns även gott om läskiga, roliga och gripande filmer och serier på den här listan.

Fram med fjärren, fantan och filten – nu åker vi!


Knutby – Opheim läskigt bra som Kristi brud

Aliette Opheim som Åsa Waldau, kristi brud, i nya serien Knutby.

Aliette Opheim som Åsa Waldau i dramaserien Knutby. Foto: C More

Kategori: Miniserie (verklighetsbaserat drama)

Streamingtjänst: C More

Premiär: 1 november

Vad är det: Vid det här laget är det väl ingen som inte känner till Knutbys mörka historia. Men nu kommer i alla fall en dramatisering av de kusliga sektförhållandena där som ledde fram till ett mord och ett mordförsök 2004.

Serien bygger på Jonas Bonniers roman med samma namn och är regisserad av Goran Kapetanovi (Kalifat). I rollerna ser vi bland andra Alba August, Aliette Opheim och Amy Deasismont.

Därför ska du se den: Aliette Opheim är läskigt bra som Kristi brud! Hon är övertygande, obehaglig och precis så som man har fått bilden av att Åsa Waldau var (är?). Jag såg HBO-dokumentären Knutby – I blind tro (av Spår-poddmakarna Anton Berg och Martin Johnson) när den kom tidigare i år, och det var en perfekt uppladdning inför det här. Jag kände mig påläst och kunde lista ut vilka de olika personerna var, trots att inga riktiga namn är med i C More-serien. Så, tips: kolla den först!

Yellowjackets – Alive möter Lord of the Flies

Christina Ricci i serien Yellowjackets på Paramount.

Christina Ricci spelar en av huvudrollerna i Yellowjackets. Foto: Paramount

Kategori: Serie (överlevnadsdrama, psykologisk skräck)

Streamingtjänst: Paramount+

Premiär: 15 november

Vad är det: Det är historien om ett fotbollslag bestående av high school-tjejer som överlever en flygkrasch i vildmarken. Serien skildrar flickornas resa från ett kämpande fotbollslag till något som närmast kan beskrivas som en sekt. Samtidigt får vi följa dem 25 år senare när de fortfarande försöker pussla ihop sina liv och märker att det förflutna aldrig riktigt är borta och att det som började i vildmarken är långt ifrån över.

Därför ska du se den: Juliette Lewis och Christina Ricci i två av huvudrollerna! Den här serien verkar vara en blandning av den verklighetsbaserade filmen Alive och kultrullen Lord of the Flies – och det KAN väl inte bli dåligt? Men också: kolla på den här trailern och säg att du inte blir sugen.

Tiger King 2 – Joe Exotic och Carole Baskin är tillbaka

Tiger king får en säsong 2 i november 2021.

Joe Exotic och Carole Baskin i Tiger king säsong 2. Foto: Netflix

Kategori: Serie (dokumentär)

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: 17 november

Vad är det: Ursäkta, vill du att jag ska beskriva Tiger King? Okej. Det som först verkade vara en dokumentär om att fler tigrar lever i fångenskap än vilda tigrar i hela världen urartade snabbt till ett porträtt av en excentrisk vapenälskande tigerfanatiker (Joe Exotic) och dennes bråk med en lika excentrisk djurrättsaktivist (Carole Baskin). Ett bråk som slutar med att Joe hamnar i fängelse för stämpling till mord.

Läs även: 32 tankar jag hade när jag såg första avsnittet av Tiger King

Därför ska du se den: Därför att det är bland det sjukaste vi sett, och vi får tyvärr inte nog.

Tills döden skiljer oss åt – hovrättsdomare goes mördare

Henrik Olsson Lilja och löpsedlarna om hur hans ex-fru försökte mörda honom.

Henrik Olsson Lilja som blev utsatt av mordförsök orkestrerat av sin ex-fru. Foto: Viaplay

Kategori: Dokumentär (true crime)

Streamingtjänst: Viaplay

Premiär: 27 oktober

Vad är det: En sann true crime-dokumentär i två delar. Mordförsöket på stjärnadvokaten Henrik Olsson Lilja är ett av vår tids mest uppmärksammade brottsfall. Hjärnan bakom mordförsöket var en tidigare hovrättsdomare, som anlitade en torped (eller egentligen typ fem, men bara en nappade) för att mörda sin exmake.

Därför ska du se den: Det är en riktigt skruvad historia om en rik kvinna som är så desperat i sina försök att få sin ex-man mördad att hon vid ett tillfälle ställer sig i Tensta centrum och frågar random unga män om de vill mörda någon för pengar.

Passing – en svart kvinna ses som vit på 1920-talet

Alexander Skarsgård i filmen Passing på Netflix.

Tessa Thompson, Ruth Negga och Alexander Skarsgård i Passing. Foto: Netflix

Kategori: Film

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: 10 november

Vad är det: I 1920-talets New York träffar en svart kvinna sin gamla (också svarta) barndomskompis som numera ses som vit. Vännen är dessutom gift med en nazist som spelas av Alexander Skarsgård. I rollerna som de båda barndomsvännerna ser vi Tessa Thompson och Ruth Negga.

Filmen, som är svartvit, är baserad på boken av Nella Larsen med samma namn från 1929.

Därför ska du se den: Det här känns som något annat än det vi brukar se på Netflix, och det känns uppfriskande. Dessutom får vi två perspektiv på svart historia och en lektion i den engelska termen passing (som innebär att en POC accepteras och ses som vit på grund av hur väl den anpassat sig till ”det vita samhället”). Makes you think!

Den osannolika mördaren – serien om Palme-mordet

Den Osannolika Mördaren om palme-mordet och Stig Engström med Robert Gustafsson och Mikael Persbrandt.

Mikael Persbrandt, Robert Gustafsson och Eva Melander i Den osannolika mördaren. Foto: Johan Paulin/Netflix

Kategori: Serie (drama)

Streamingtjänst: Netflix

Premiär: 5 november

Vad är det: Nu kommer den omtalade filmen om Palmemordet – där Robert Gustavfsson spelar Stig Engström, även känd som Skandiamannen. Filmen utgår helt från att det var Engström som mördade Olof Palme efter den där bion den 28 februari 1986.

Därför ska du se den: När presskonferensen om framstegen i Palmeutredningen sändes häromåret var det många som kände ett antiklimax, och det är fortfarande många som ifrågasätter polisens slutsatser. Här får vi en dramatisering av mordet som bygger på teorin kring Skandiamannen – kanske äntligen något som kan dra upp klimaxet från Sveriges mest hånade presskonfa?

Dessutom: Robert Gustafsson har studerat Sting Engström ingående inför rollen – alltifrån kroppsspråket till hans inkonsekventa skorrande r som kommer från det småländska föräldraarvet. Och är det någonting vi vet att Robert Gustafsson gör bra så är det att imitera. Spännande!

Dopesick – obehagligt men sant om opioidkrisen

Den verklighetsbaserade serien Dopesick handlar om oxycontin- och opiod-krisen i USA.

Serien Dopesick är baserad på fackboken med samma namn. Foto: Dinsey+

Kategori: Miniserie (drama)

Streamingtjänst: Disney+

Premiär: 12 november

Vad är det: I Dopesick får vi den dramatiserade men sanna historien om opioidkrisen, och i synnerhet historien kring det enormt beroendeframkallande läkemedlet oxycontin. Serien handlar om läkemedelsföretaget som tog fram och marknadsförde läkemedlet som det mest smärtstillande läkemedlet någonsin – och som framhöll att det bara är en procent av användarna som riskerar beroende. Men sanningen visade sig, som vi vet, vara en helt annan.

Därför ska du se den: Något så ovanligt som en film baserad på en fackbok (Dopesick av Beth Macy) – men låt er inte luras av det snarkiga i det! Den här serien verkar både spännande och välgjord, för att inte tala om sjukt intressant.

Kamikaze – gripande danskt gråtdrama

Danska serien Kamikaze på HBO.

Den danska serien Kamikaze handlar om Julie som spelas av Marie Reuther. Foto: HBO

Kategori: Serie (drama)

Streamingtjänst: HBO

Premiär: 14 november

Vad är det: 18-åriga Julie får ett sms från sin pappa (Johan Rheborg) som befinner sig på ett flygplan med resten av familjen – ”Vi störtar. Jag älskar dig”. Hon lämnas ensam kvar med en enorm herrgård, massor av pengar och dyra bilar. Men vad är meningen med livet nu?

Den danska serien är baserad på boken Muleum av Erlend Loe.

Därför ska du se den: Jag var tyvärr tvungen att stänga av trailern för att jag började gråta, och det om något borde få vem som helst att ge den här serien en chans.

Dexter: New Blood – ny chans efter hånade finalen

Dexter New Blood är den nya säsongen av serien.

Dexter är tillbaka – och den nya serien utspelar sig tio år senare. Foto: Paramount+

Kategori: Serie (brottsdrama)

Streamingtjänst: Paramount+

Premiär: 8 november

Vad är det: Dexter har väckts till liv igen! Ni trodde kanske att ni hade sett det sista av den snälle styckmördare när finalavsnittet sändes 2013 – men ICKE! Det sista vi fick se av seriemördare var att han övergav sin Florida-tillvaro och flydde till ett liv i anonymitet som en skäggig skogsarbetare i Oregon. New Blood tar vid tio år senare.

Därför ska du se den: Finalavsnittet av Dexter brukar omtalas som ett av de mest utskällda i tv-historien, och nu får alltså skaparna en ny chans – och de lär inte göra oss besvikna. Eller?

Beatles: Get Back – efterlängtad dokumentär av Peter Jackson

Dokumentären The Beatles: Get Back

The Beatles sista liveframträdande, takkonserten på Londons Savile Row. Foto: Dinsey+

Kategori: Miniserie (musikdokumentär)

Streamingtjänst: Disney+

Premiär: 25 november

Vad är det: Sagan om ringen-regissören Peter Jackson har kommit över mer än 60 timmars autentiskt videomaterial på The Beatles, mycket av vilket aldrig tidigare visats. I tre år har han jobbat med att bygga ihop en dokumentärserie i tre delar som visar det legendariska bandets sista år som aktiva. Vi får se deras sista liveuppträdande och skapandet av de två sista albumen Abbey Road och Let it be.

Därför ska du se den: Det finns ingen anledning att tro att det här kommer att vara någonting annat än en blivande klassiker inom musikdokumentärgenren.

Bubblare:

Den av alla fantasynördar efterlängtade serien The Wheel of Time kommer till Amazon Prime den 19 november! Baserad på bokserien Sagan om Drakens återkomst, ni som vet vet.

Relaterade artiklar
Streamingtips oktober 2021: De enda serierna och filmerna du behöver se
Tiger King – och 62 andra nyheter på Netflix i november