Suad Ali med en blomsterkrans mot rosa bakgrund

Suad Ali: Jag vill bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare

Suad Ali arbetar utsågs till "Årets supertalang 2016” och siktar på att bli den första kvinnliga generalsekreteraren i FN. I Baaams podd berättar hon om hur det var att växa upp som muslim i Sverige och drömmen att förändra världen.

Lyssna på podden här!

Suad Ali har studerat statskunskap, arbetat på FN:s flyktingorgan UNHCR och varit aktiv i Utrikespolitiska föreningen och Hungerprojektet. I det tredje avsnittet av Baaams podd ”När jag var 15”, som baseras på boken ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” av Diana Olofsson och Johanna Wester, berättar hon om hur hon hamnade där hon är i dag – och varför hon ska bli FN:s första kvinnliga generalsekreterare.

Missa inte: Nu lanseras När jag var 15-podden: ”Det blir många skratt och ett och annat tårat öga”

Suad var bara tre år när hennes familj flydde från Somalia tilL Sverige. Men trots att hon växt upp här i Sverige märkte Suad tidigt att hon som muslim inte riktigt smälte in i det svenska samhället – fastän hon inte förstod varför.

– Det har genomsyrat min uppväxt och mitt liv. Det började redan i mellanstadiet. Då hade vi en lärare som en dag berättade att de som ville vara elevrådsordförande skulle lämna intresseanmälan i en skokartong hon hade på sitt bord, säger hon i podden och fortsätter:

– Jag anmälde mig. Då kom hon fram till mig på rasten och sa till mig att hon inte tyckte det var lämpligt för att jag gick på Svenska 2. Det blev startskottet på en skoltid där jag kände mig annorlunda och inte riktigt tillräcklig.

I podden berättar hon om hur det kom att påverka henne – men också om hur hennes drömmar att förändra världen aldrig fått henne att backa. Och om varför vi måste stå upp för varandra.

– Det finns många sätt att göra skillnad på – ett sätt är att stå upp för människors lika värde. Vi måste steppa in när någon blir utsatt för en rasistisk handling och säga ifrån.

Hör hela podden här!

Här finns ännu mer om podden:
Underbara Clara i Baaams podd: För ett år sedan orkade jag knappt ta hand om barnen
Underbara Clara: Jag förespråkade downshifting – ändå gick jag in i väggen
Sabina Ddumba i Baaams podd: Som svart var jag aldrig den snygga tjejen

Foto: IBL