Dunk är en svensk lek som passar Squid game.

Sex lekar som hade funnits med om Squid Game var svenskt

Allt snackar om Squid Game, den koreanska megasuccén på Netflix där människor på samhällets botten tävlar i ett gäng klassiska barnlekar – med livet som insats. Men vilka sex lekar hade varit med i den svenska versionen av Squid Game? Baaam har tagit fram ett förslag!
TV: 4 saker om skådisarna i Squid game som du kanske inte visste
1:9

Efter reklamen: TV: 4 saker om skådisarna i Squid game som du kanske inte visste

(1:9)

Slå på ljud

I Netflix-serien Squid Game tävlar vuxna människor i sex koreanska barnlekar. Man förstår att det är klassiska lekar som de flesta koreaner lär känna igen, och vissa känner även vi svenskar igen från barndomen – som ett, två tre, rött ljus och att spela kula.

Men tänk om Squid Game fick en svensk version. Vilka lekar hade varit med då? Baaam har tagit fram ett förslag – som du med fördel kan inspireras av vid nästa släktträff eller fest (minus våldet då)!

Sex svenska Squid Game-lekar (men var god döda ej varandra)

Killerboll

För att inte alla ska dö under leken behöver den här leken spelas på tid.

Regler: Leken inleds med ett uppkast med en mjuk boll (i Squid Game kan denna med fördel bytas ut mot typ en ballong fylld med frätande syra eller en pistol eller dylikt). Den som fångar bollen (syraballongen eller pistolen) ska med ett kast försöka pricka en annan deltagare. Den som träffas blir mördad i leken och måste vänta utanför spelplanen tills mördaren själv blivit mördad, och då byter de båda deltagarna plats med varandra (men det får vi självklart bortse från i ett riktigt Squid Game). Sedan ska kvarvarande deltagare på spelplanen försöka fånga bollen.

Oftast spelas spelet med en till tre bollar. Vinner gör den som mördat alla andra deltagare. Spelas det på tid vinner den som mördat flest personer när tiden är ute.

Under hökens alla vingar

Här är det bra om ni inte leker i Squid Game-uniformer...

Regler: En person utses till hök och ställer sig längst fram i salen medan övriga samlas på kortsidan. Höken står med ryggen vänd mot deltagarna och ropar ”Under hökens alla vingar!” varpå deltagarna svarar: ”Vilken färg?” Höken svarar med valfri färg, låt säga röd den här gången, och vänder sig sedan om. Alla deltagare med något rött i sin klädsel kan lugnt gå över salen till andra kortsidan medan de andras uppgift blir att ta sig till kortsidan utan att hinna kullas (mördas) av höken.

Leken fortsätter tills bara en finns kvar eller alla har blivit kullade (mördade).

Kråkan

Kasta en tennisboll mot en vägg och hoppa över den. Eller dö.

Regler: Deltagarna ställer upp sig på led framför en vägg. Avståndet till väggen ska vara några meter. Den som står först i ledet, vi kan kalla henne Nina, har en tennisboll som kastas mot väggen. När bollen studsar tillbaka ska den först studsa en gång i marken – då hoppar Nina över bollen bredbent utan att nudda den så att personen som står bakom (som vi kallar Glenn) kan fånga upp den. Om Nina lyckades hoppa över bollen springer hon och ställer sig sist i ledet och Glenn som fångade bollen ska nu kasta och hoppa.

Lyckas man inte hoppa över bollen eller fånga upp den får man istället ställa sig med ryggen mot väggen. De som kastar bollen får då sikta ovanför deras huvuden. Leken fortsätter så här tills alla utom en står med ryggen mot väggen. Om Nina är sist kvar passar hon bollen till den som åkte ut först, Glenn. Han ska nu, fortfarande med ryggen mot väggen, studsa bollen mot väggen över huvudet. Om Stina inte lyckas fånga bollen innan den studsar i marken, är Glenn befriad. Alla får en chans att befria sig mot Nina. De som lyckas befria sig ställer på nytt upp sig på led och börjar en ny omgång (men i Squid Game hade man nog avslutat efter första omgången).

Dunk (eller som vissa säger ”burken”)

Dunk för livet, 1, 2, 3

Regler: Välj en dunkplats, förslagsvis ett träd. En person ställer sig vid dunkplatsen och blundar och räknar till 100 medan resten av deltagarna gömmer sig. Personen som räknat ska sedan leta reda på deltagarna för att dunka (döda) dem, medan deltagarna ska försöka dunka sig själva (klara leken med livhanken i behåll). När någon har upptäckts ska räknaren springa till dunkplatsen och säga ”dunk för (låt oss säga Maja) Maja 1, 2, 3”. Hinner räknaren göra det före Maja har dunkat sig själv är Maja ute. Död.

Men deltagare kan även springa fram och dunka sig själva till frihet när de vill – så länge de hinner före räknaren till trädet och säger ”dunk för mig 1, 2, 3”. När det bara är en person kvar kan den fridunka genom att säga ”fridunk”. Då får alla dunkade personer springa och gömma sig igen medan räknaren får börja räkna igen, denna gång till 50.

Den som blir dunkad först är den som räknar nästa gång. Men inte i Squid Game. Där ges inga andra chanser.

Hela havet stormar

Den här är ju som gjord för en lek på liv och död?

Regler: Deltagarna går runt ett antal uppställda stolar (en färre än antalet deltagare) till musik. När lekledaren stänger av musiken gäller det för deltagarna att så snabbt som möjligt sätta sig på en av de lediga stolarna. Den som inte får en egen sittplats då blir utslagen ur leken (ja, ni fattar, mördad).

Land och rike

Spelas med fördel som final eftersom den mest efterliknar finalen i Squid Game.

Regler: Rita en riktigt stor cirkel i sanden. Dela sedan in cirkeln i en tårtbit för varje deltagare. Varje deltagare döper sin tårtbit till ett land och ställer sig där. Den som börjar håller i en pinne och ropar ”jag invaderar [valfritt land]”, varpå alla springer ut från cirkeln så långt de hinner innan det invaderade landet har hunnit plocka upp pinnen och ropat ”stopp”. Då ska alla stanna och stå stilla.

Pinnhållaren ska nu försöka träffa någon med pinnen. Om den lyckas får den ta en bit av den andres land genom att dra en ny gräns med pinnen medan man står kvar i sitt eget land. Men missar pinnhållaren får istället den andra deltagaren ta en bit av pinnhållarens land. Den gamla gränsen suddas ut.

Den som blivit invaderad fortsätter sedan leken genom att invadera något annat land, och så fortsätter leken. När en deltagare inte längre har något land kvar är den eliminerad (död). Den som till sist har hela cirkeln vinner leken (cirka 340 miljoner kronor).

Ha så kul!

TV: Därför snackar alla om Squid game – här är allt du vill veta
0:51

Efter reklamen: TV: Därför snackar alla om Squid game – här är allt du vill veta

(0:51)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Squid Game säsong 2 – här är allt vi vet
Klä ut dig till Squid game på Halloween – här finns dräkterna
8 galna teorier om Squid game – som faktiskt kan stämma