Baby Yoda

Vad är Baby Yoda? Baaam reder ut

Tycker du att alla plötsligt pratar om Baby Yoda? Har du också undrat vad sjutton alla memes handlar om? Baaam reder ut allt du behöver veta.

De senaste veckorna har en bild av en liten, söt grön rymdvarelse spridits över internets alla hörn. I allt från memes till bara allmäna aaaah-utrop har bilder på varelsen tagit över kommentarsfält snabbare än man kunnat säga ”CUTE!”. Det räcker med att göra en snabb sökning på Google Trends för att se att sökningarna efter just ”Baby Yoda” har gått från noll till hundra de senaste tre veckorna.

Men vad är Baby Yoda, som varelsen kommit att benämnas, för något? Och vad kommer den ifrån? Baaam har dykt ned i Star Wars-universats senaste hajp och kan nu berätta allt vi vet.


Vad är Baby Yoda?

För att förklara vad – eller snarare vem – Baby Yoda är behövs lite bakgrundshistoria.

Sedan Disney köpte Star Wars-licensen från dess skapare George Lucas 2012 har de lanserat både en ny filmtrilogi, två animerade tv-serier, en lång rad böcker och nu även den första live action Star Wars-tv-serien till sin sprillans nya streamingtjänst Disney + (läs mer om den här!). Serien, som heter The Mandalorian, kretsar kring en ännu namnlös mandaloriankrigare (folkslaget mest kända för Boba och Jango Fett från tidigare Star Wars-filmer) och hans uppdrag som bounty hunter i en tid då Imperiet nyss fallit men lugn ännu inte uppstått i galaxen långt borta.

Huvudrollen i The Mandalorian spelas av Pedro Pascal, kanske mest känd som Oberyn Martell i Game of Thrones och polisen Javier Peña i Narcos. Dock har man ännu inte fått se Pedros ansikte i serien då hans karaktär enligt sitt folkslags kodex inte kan ta av sig sin karaktäristiska hjälm. Trots det har han kunnat uppvisa ett imponerande mjukt och rörande skådespel ändå – och det är här Baby Yoda kommer in.

I seriens första avsnitt får han i uppdrag att hämta en speciell bounty som kommer ge honom ordentligt betalt. Det är bara det att bountyn, som ofta består i att fånga in efterlysta brottslingar, den här gången visar sig vara en liten, grön bebis-varelse. Baby Yoda. Utan att avslöja för mycket så blir det inte så lätt för honom att lämna över lilla Baby Yoda till några som visar sig ha långt från välmenande planer för denne.


Är Baby Yoda den riktiga Yoda som barn?

Det som fått internet att gå bananas över Baby Yoda – och döpa hen till just det – är såklart för att varlesen tillhör samma art som ikoniska Yoda-karaktären i de gamla Star Wars-filmerna. Man har heller aldrig sett något annat än en vuxen dylik och spekulationerna gick såklart direkt igång på ifall detta kanske är den riktiga Yoda som barn. Men här måste vi direkt göra er besvikna. Nej, Baby Yoda är inte Yoda som bebis.

The Mandalorian utspelar sig fem år efter filmen Star Wars Episod 6: Return of the Jedi (1983). I den filmen faller inte bara det onda rymdimperiet utan jediorderns grand master Yoda, den visaste och äldste i ordern, *SPOILER* somnar också in i den blotta åldern av 900 år. Eftersom den här tv-serien utspelar sig fem år senare är alltså Yoda inte längre vid liv, detta är således en annan varelse men av samma art som Yoda. En art man för övrigt aldrig fått veta namnet på.


Finns det fler som Baby Yoda?

Så om Yoda inte är vid liv men Baby Yoda är – finns det då fler som dem? Allt pekar på att så är fallet. För vi har dessutom fått se ytterligare en av den arten tidigare! I Star Wars Episod 1: Det mörka hotet (1999) besöker unge Anakin Jedi-rådet och där i bakgrunden sitter en kvinnlig yoda-varelse vid namn Yaddle. Vi vet inte mycket om henne men det gör det tydligt att Yoda inte är den enda av sin sort.

Inte riktigt lika söt som Baby Yoda, dock.


Baby Yoda Memes

Eftersom Baby Yoda är så oerhört söt fick figuren snabbt genomslag i internets meme-generatorer. Det fullkomligt regnade memes överallt, här är några av dem:

Läs mer:

Nathalie Mark: Tack, Star Wars – snart är den vita, manliga hjälten död
Vad betyder ”Ok boomer”? Här är svaret