Big little lies HBO

Foto: HBO/TT

Vad betyder Karen och Heather? Baaam reder ut namnen på Tiktok

Karen, Heather, Becky och Stacy. Allt oftare används namn för att beskriva stereotyper. Här är en genomgång!

”Sluta vara en Karen”! Eller: ”Men åh, du är en typisk Heather”. Kanske har du själv blivit kallad för något av namnen i sociala medier? Eller så scrollar du bara runt - förvirrat - i kommentarsfältet på Tiktok och undrar vilka dessa eventuella personer är.

Faktum är att den ena är en förolämpning medan den andra typ är en komplimang - om den används på rätt sätt. Dessutom har vi ju även Becky och Stacy. Förvirrad? Låt oss reda ut ett stereotypt smeknamn i taget!

Vad betyder det att vara en Karen?

Namnet Karen är slang för det vi på svenska skulle kalla en jävla kärring. Alltså en rätt jobbig person som gärna, på ett förminskande sett, "want's to speak to the manager". Termen Karen kommer från USA och har på senare år fått symbolisera stereotypen av en vit medelklasskvinna vars priviligerade uppväxt gjort henne rätt dryg. Ibland kan hon även var rasistisk. Att bli kallad för en Karen är med andra ord inte en komplimang.

Vad betyder det att vara en Heather?

En av de virala trenderna på Tiktok just nu är den så kallade Heather-trenden som går ut på att två eller tre tjejer mimar till en specifik sång (som typ alla trender på Tiktok).

No embed code for tiktok

@andragogan

I can't believe I did this TikTok ##trend with @dovecαmeron 😱 ##heathers | Instagram: andragoganoff

♬ Big Fun - Evan Todd, Jessica Keenan Wynn, Alice Lee, Barrett Wilbert Weed & Jon Eidson

Från början kommer trenden från kultfilmen Heathers, som släpptes 1988 (med den rätt galna svenska titeln Häxor, läxor och dödliga lektioner). Handlingen kretsar kring ett tjejgäng på fyra personer i highschool där tre av dem heter Heather. Den enda som inte heter Heather heter Veronica och hon stör sig på ledaren i gänget. Plötsligt börjar populära personer i skolan mördas på märkliga sätt.

Efter att ”The Heather-challenge” blivit viral spreds termen Heather som syftar på de populära tjejerna i filmen vars gäng hade titeln Heathers. Att bli kallad för en Heather syftar alltså på att du är eller vill bli populär.

Vad betyder det att vara en Becky?

Till skillnad från Karen som är en medelålders oskön kvinna, troligen med barn, är stereotypen Becky yngre. Men även hon utnyttjar sin priviligerade uppväxt. Vi alla minns väl Beyonces låt Sorry från 2016 med textraden "Becky with the good hair"?. Stereotypen Becky står också ofta för det som brukar beskrivas som en ”basic bitch”. Typ en halvdryg tjej i uggs som poserar mycket för att ta ”bra bilder” till Instagram. Helst med en pumpkin spice latte i handen, om hon är från USA.

Vad betyder det att vara en Stacy?

Stacy är en förolämpning som skapats i samband med incel-kulturen. En incel är en person - i regel kille - som inte får några tjejer. Det gör att hans hat mot kvinnor växer. Begreppet incel är en förkortning av det engelska ordet "involountary celibacy”, alltså ofrivilligt celibat. Incels samlas ofta i forum online och pratar nedvärderande om kvinnor. Det har också förekommit dåd mot kvinnor från incels som en slags hämnd för att dessa män anser sig ha rätten till sex.

Namnet Stacy används som ett förolämpande ord för att beskriva en kvinna som av samhällsnormerna anses vara attraktiv och fåfäng. Hon är en person som endast är intresserad av sex och att kalla henne för"en Stacy" blir ett sätt att se ner på henne samtidigt som man avhumaniserar henne "för att man inte kan få henne". Att kalla någon för en Stacy är alltså både sexistiskt och otrevligt.

Läs mer:

Vad betyder ordet simp? Baaam reder ut!

Vad betyder ”Ok boomer”? Här är svaret

10 saker som boomers inte fattar