
Visselblåsare berättar sina historier i ny podd – ”situationen är ofta väldigt tuff”
I nya podcasten Visselpodden intervjuar Pia Thevselius och Mikaela Åkerman människor som har vågat slå larm om missförhållanden på sina arbetsplatser. ”Tyvärr är situationen för visselblåsare många gånger väldigt tuff”, säger Mikaela.
Den 17 december får Sverige en ny visselblåsarlag vars syfte är att ge extra skydd åt den som larmar om missförhållanden på en arbetsplats. I samband med den nya lagen lanseras också en ny podd – Visselpodden – där människor som har visslat får berätta om sina erfarenheter.
Bland gästerna finns visselblåsarna som avslöjade Macchiariniskandalen på Karolinska institutet och Sarah Wägnert vars avslöjanden kring ett äldreboende ledde till en ändring i socialtjänstlagen och att Lex Sarah infördes. I båda fallen upplevde visselblåsarna att de fick utstå en mängd repressalier för att de larmat, något som man hoppas kunna undvika i och med den nya lagen.
Visselpodden belyser klimatet för visselblåsare idag
I Visselpodden intervjuas alltså människorna som vågat slå larm, men också jurister, journalister, poliser, politiker och andra experter på ämnet för att gå till botten med hur klimatet för visselblåsning ser ut i Sverige idag. Bakom podden står Pia Thevselius, SRS Securitys visselblåsarchef och före detta polis, och den oberoende journalisten Mikaela Åkerman, initiativtagare till Vissla som jobbar för att främja visselblåsning.
Varför är den här podden viktig?
– Att människor vågar slå larm om sådant de upplever ute på sina arbetsplatser är av yttersta vikt för vår demokrati. Tyvärr är situationen för visselblåsare många gånger väldigt tuff. Det finns underlag som pekar på att många avstår från att larma, bland annat av rädsla för att utsättas för repressalier från sin arbetsgivare. Min upplevelse är att många inte känner till vilka rättigheter de har, och utan kunskap så spelar det nästan ingen roll hur bra och omfattande lagar vi har, säger Mikaela Åkerman.
Vem ska lyssna på Visselpodden?
– Alla som är intresserade av att helt enkelt lära sig mer om den nya lagen som träder i kraft den 17 december, men också de som vill lyssna på kunniga personer som berörs av lagen på olika sätt i sina yrkesroller och modiga människor som vågat larma om allvarliga brister, trots vetskapen om att de förmodligen skulle komma att förlora sina jobb, kollegor och vänner, säger Pia Thevselius.
Hur ser upplägget ut? Är det liksom spänningsavsnitt i likhet med typ Rättegångspodden eller mer en samtalspodd?
– Upplägget är inte mer komplicerat än att vi sätter oss ner med visselblåsare och andra experter på ämnet för att försöka förstå hur klimatet för visselblåsning ser ut idag och vilken påverkan den nya lagen eventuellt kommer att ha. Visselblåsning är av naturen ett rätt så dramatiskt och laddat ämne, ofta handlar det ju om grova brott, missförhållanden och andra oegentligheter, men det är ingen dokumentärpodd à la P3 utan beskrivs nog bättre som en undersökande intervjupodd, säger Mikaela.
Visselpodden hade premiär den 25 november och finns tillgänglig på alla plattformar, bland annat Acast, Spotify och Apple. Den första säsongen innehåller åtta avsnitt, och i dem får vi alltså möta flera svenska visselblåsare vars larm har lett till stora avslöjanden och viktig förändring.
– De flesta har koll på Edward Snowden, Chelsea Manning och Julian Assange men har sämre koll på visselblåsare i Sverige. Det roligaste med podden har utan tvekan varit att ta del av all ny kunskap som samtalen med våra gäster har gett, säger Pia Thevselius.