Nya visselblåsarlagen och Sveriges rikes lagbok.

Sverige får ny visselblåsarlag – allt du behöver veta

I december införs den nya visselblåsarlagen i Sverige. Men vad innebär den rent konkret? Och vad behöver min arbetsgivare göra nu? Här är allt du behöver veta om den nya lagen.
TV: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige
2:26

Efter reklamen: TV: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige

(2:26)

Slå på ljud

I december 2021 införs en ny visselblåsarlag i Sverige. Syftet med lagen är att skydda visselblåsare både i privata och offentliga verksamheter och att göra det enklare att slå larm genom säkra och anonyma rapporteringssystem.

Vad är en visselblåsare?

En visselblåsare är en person som slår larm om att något är fel på en arbetsplats, myndighet eller ett företag, oftast genom att berätta om det i media. Det kan röra sig om ett brott, missförhållanden, sexuella trakasserier, oönskat beteende eller annan komprometterande information.

Bakgrund till visselblåsarlagen

I oktober 2019 antogs nya EU-direktiv som ska skydda visselblåsare inom EU-rätt. EU-direktivet innebär att liknande lagstiftning även kommer att implementeras i övriga EU-länder.

Vad innebär nya visselblåsarlagen?

Den största grejen med den nya lagen är att din arbetsgivare blir skyldig att inrätta en intern visselblåsarfunktion – om arbetsgivaren har 50 eller fler anställda. Den enhet eller person som tar emot visselblåsarens information ska vara oberoende och självständig, men det finns inget krav som säger att mottagaren inte får vara anställd hos arbetsgivaren.

I Sverige finns redan en visselblåsarlag sedan tidigare, men den ersätts av den nya lagen. Skillnaden är att den nya lagen är utökad för att gälla fler ärenden och att ge ett bättre skydd för visselblåsaren.

Precis som idag kommer det att vara förbjudet för en arbetsgivare att utsätta en arbetstagare för repressalier, som till exempel uppsägning eller omplacering på grund av att denna har visslat. Om det händer ändå kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig.

Samtidigt som den nya visselblåsarlagen träder i kraft kommer även förändringar i offentlighets- och sekretesslagen att genomföras för att skydda visslarens identitet inom offentlig sektor. Det här är en särskilt viktig förändring då många visslare inom den offentliga sektorn har varit med om att deras identitet har röjts när visselblåsarrapporter har begärts ut som offentliga handlingar.

När träder visselblåsarlagen i kraft?

Den 17 december 2021 träder den nya visselblåsarlagen i kraft. Kravet på att införa visselblåsarfunktioner kommer att vara tvingande och införas stegvis beroende på verksamhetens storlek.

Vad innebär den nya visselblåsarlagen för min arbetsplats?

Företag med fler än 50 anställda måste inrätta interna system för rapportering av visselblåsarlarm. Systemet måste vara säkert och anonymt, och visselblåsare ska skyddas från repressalier från arbetsgivaren.

Exempel på kända visselblåsare

Ett exempel på en känd visselblåsare är Edward Snowden som läckte topphemliga dokument från USA:s säkerhetsmyndighet NSA som visade på illegal avlyssning och övervakning.

Sarah Wägnert är ett exempel på en svensk visselblåsare som påtalade missförhållanden på det äldreboende hon arbetade på. Hennes avslöjanden ledde till en ändring i socialtjänstlagen och att Lex Sarah infördes.

Läkarna tillika visselblåsarna Matthias Corbascio, Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson var de som slog larm om Macchiarini-skandalen på Karolinska institutet. Kirurgen Paolo Macchiarini hade då genomfört otillåtna transplantationer av konstgjorda luftstrupar på tre patienter, alla tre är döda idag.

Visselblåsarna fick Transparency International Sveriges pris Årets visselpipa 2016 för sina avslöjanden kring Macchiarini-skandalen på Karolinska Institutet.


I samband med den nya visselblåsarlagen lanseras Visselpodden, en podcast där visselblåsare får chansen att berätta om deras erfarenheter. Läs mer om podden här!

Se också: 8 peppiga konton att följa på Instagram
0:56

Efter reklamen: Se också: 8 peppiga konton att följa på Instagram

(0:56)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Visselblåsare berättar sina historier i ny podd – ”situationen är ofta väldigt tuff”
Efter nya samtyckeslagen – HD fäller man för oaktsam våldtäkt
Höggravida Lisa om förlossningskrisen: ”Föda utan rädsla – hur då?”